Una exposició i un documental sobre la tragèdia dels refugiats sirians tanquen a Elx els actes d’homenatge a Miguel Hernández

Una exposició i un documental sobre la tragèdia dels refugiats sirians tanquen a Elx els actes d’homenatge a Miguel Hernández

Les regidores de Cultura, Patricia Macià, i Cooperació, Teresa Maciá, han presentat el projecte “Vents del poble sirià” juntament amb la seua directora, Paloma Jiménez.

Es tracta d’una iniciativa vinculada a la poesia de Miguel Hernández que conjumina literatura i acció solidària amb els més desfavorits, i que va posar en marxa un col·lectiu de voluntaris de les ONG Solidaritat Internacional i PROEM amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx. Els voluntaris van dur a terme aquest estiu el projecte amb els refugiats sirians situats en l’illa grega de Lesbos, i ara plasmaran el seu treball en una exposició fotogràfica i un documental que serà presentat en el Festival de Cinema de Valladolid.

El projecte aplicat a l’illa de Lesbos ha sigut una simbiosi perfecta entre cultura literària i acció social, i, per aquesta raó, l’Ajuntament d’Elx es va implicar directament a través de les regidories de Cultura i de Benestar Social. Per als promotors d’aquesta iniciativa, les ONG Solidaritat Internacional i PROEM, ha suposat un esforç de comprensió i visualització de la catàstrofe dels refugiats per a conscienciar  la població sobre aquest drama i evitar que caiga en l’oblit. I ho han fet a través de la poesia de Miguel Hernández, un escriptor que va col·locar els més desfavorits en el centre de l’interés de la seua obra, els va convertir en els protagonistes de la seua inspiració literària i en destinataris del seu missatge solidari. D’aquesta manera, el títol del projecte “Vents del poble sirià” no és cap casualitat, i equival a tot un exemple de missatge solidari. El poemari hernandià  “Viento del Pueblo” va ser escrit per Miguel Hernández el 1937, en plena guerra civil, i va eixir publicat al setembre d’aqueix any per Ediciones Socorro Rojo. Aquest tercer llibre de Miguel suposa el cim de la poesia heroica de compromís amb els treballadors en defensa de la llibertat, de l’aposta per aquells que mai han comptat per a ningú. En el segle XXI són els refugiats aquests destinataris, i és per això que, per als promotors d’aquesta iniciativa, la poesia de Miguel serveix en l’actualitat com a ferramenta de conscienciació social i de canvi d’una realitat dramàtica.

La manera d’aplicar aquest projecte solidari aquest estiu va ser variada i va suposar la realització de tallers didàctics, jocs i lectures amb els poemes de Miguel Hernández traduïts a l’àrab. A més, una treballadora social va estar plenament dedicada a la interacció amb les persones refugiades, un fotògraf professional va captar amb la seua càmera la realitat dels campaments i l’acció de les ONG, i un director de cinema va recopilar el material necessari per a realitzar el documental, en el qual han participat actors tan coneguts com José Sacristán i Aitana Sánchez Gijón. Aquesta pel·lícula es projectarà dilluns que ve, dia 23, en el marc del Festival de Cinema de Valladolid, certamen que realitzarà una sessió d’homenatge al poeta.

D’altra banda, amb el material fotogràfic recopilat aquest estiu en els campaments sirians es realitzarà en el mes de desembre una exposició en la sala de l’Orde Tercera Franciscana, junt al Centre Miguel Hernández i la biblioteca de Sant Josep. Aquesta exposició tancarà a Elx els actes d’homenatge al poeta enguany, commemoratiu del 75 aniversari de la seua mort, i la intenció és mostrar al públic la tremenda realitat dels refugiats i l’experiència viscuda in situ pels promotors d’aquesta iniciativa solidària.