Els préstecs de Bicielx augmenten un 3,60% i els usuaris actius pugen un 2,90% en 2017

Els préstecs de Bicielx augmenten un 3,60% i els usuaris actius pugen un 2,90% en 2017

L’ús de Bicielx es concentra en els dies i hores d’entrada i sortida dels centres d’estudi i treball

L’estació més utilitzada és la del centre de salut de Sant Fermí, seguida de la plaça de La Llotja, de l’Oficina de Turisme i de l’Ajuntament

La regidora de Mobilitat, Esther Díez, ha explicat que ‘el servei públic de lloguer de bicicleta de l’Ajuntament, BiciElx, ha registrat un augment del 3,6% respecte a l’any anterior’ i ha afegit que ‘també ha crescut el nombre d’usuaris actius en un 2,9%, amb un total de 1.935’.

Quant als préstecs, dels 282.284 que es van comptabilitzar en 2016 s’ha arribat als 292.559 préstecs en el passat any. De nou, en 2017, els préstecs es van concentrar de dilluns a divendres i a les franges horàries de 7.00 h a 9.00 h, de 13.00 h a 15.00 h i de 18.00 h a 20.00 hores. El mes d’octubre va ser el que va registrar més préstecs, seguit de maig i novembre, mentre que juliol i agost van ser els mesos amb menor activitat. Com ocorre des de l’inici del servei, l’ús de Bicielx es concentra en els dies i hores d’entrada i sortida dels centres d’estudi i treball.

Per estacions, la més utilitzada torna a ser la del centre de salut de Sant Fermí (41.756 usos), seguida de la plaça de La Llotja (35.670), de l’Oficina de Turisme (30.463) i de l’Ajuntament (28.731). Si ens referim als trajectes, el més comú és el que té com a origen la plaça de La Llotja i com a destinació el centre de salut de Sant Fermí. Seguit, per ordre, el trajecte plaça de La Llotja – Oficina de Turisme, el de centre de salut Sant Fermí – plaça de la Llotja i el delcentre de salut de Sant Fermí – UMH/Escola d’Idiomes.

Les ràtios d’ús demostren que la distància mitjana recorreguda per préstec és de 2,06 quilòmetres, que la distància mitjana recorreguda per cada bici a l’any és de 2.040,84 quilòmetres i que la distància mitjana recorreguda per usuari en un any és de 319,44 quilòmetres.

Respecte a la tipologia d’usuaris, la majoria d’ells es concentra a la franja entre els 14 i els 44 anys. 490 usuaris tenen entre 14 i 24 anys (25,32%), 478 tenen edats compreses entre els 25 i els 34 anys (24,70%) i 472 tenen de 35 a 44 anys (24,39%). Del total, el 49,61% són treballadors per compte d’altri i el 33,64% són estudiants. A més, cal indicar que el 60% són homes i el 40% dones.

Al mateix temps, Esther Díez ha explicat que ‘un dels principals beneficis que reporta Bicielx és la seua contribució al respecte al medi ambient, en concret i si tenim en compte que el 30 per cent dels usuaris que usen la bicicleta pública ho fan en substitució del cotxe privat, podem afirmar que el sistema permet evitar 30 tones de CO₂ a l’any’.

La regidora ha afirmat que ‘per al govern municipal és fonamental seguir impulsant Bicielx i per això en l’últim any s’han creat cinc noves estacions, a les quals s’han de sumar les huit que està previstes instal·lar en 2018 que han sortit triades dels pressupostos participatius –Trabalon i polígon industrial de Carrús– i les que es col·locaran a través de la inversió de l’Ajuntament’.

Díez també ha recordat que ‘enguany la Regidoria compta amb 650.000 euros per renovar el carril bici de la ciutat i fomentar així l’ús de la bici en el municipi, un element bàsic en la planificació estratègica per aconseguir la distinció de Capital Verda Europea en 2030’.