Inauguració de les X Jornades de directors i directores d’Instituts de Secundària del País Valencià

Inauguració de les X Jornades de directors i directores d’Instituts de Secundària del País Valencià

L’alcalde d’Elx advoca per la supressió de la LOMCE i reclama un pacte d’Estat d’Educació en les X Jornades de Directors d’Instituts de Secundària

Un centenar de directors d’IES de la Comunitat debaten en el Centre de Congressos  sobre el present i el futur de l’ensenyament i l’aplicació de models innovadors i d’èxit

L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha advocat per la supressió de la LOMCE, per un pacte d’Estat d’Educació i per la formació permanent del professorat en el seu discurs inaugural de les “X Jornades de Directors i Directores d’Instituts d’Ensenyament Secundari de la Comunitat Valenciana” que se celebren en el Centre de Congressos d’Elx.

Les jornades reuneixen un centenar de directors que debatran sobre l’estat actual de l’educació i el seu futur, entre altres aspectes com la innovació o l’èxit del model educatiu de Finlàndia. L’obertura va ser a càrrec de l’alcalde, la directora general de Formació Professional, Marina Sánchez; el rector de la Universitat d’Alacant (UA), Manuel Palomar; la regidora d’Educació, Patrícia Macià; i el president de l’Associació de Directors i Directores dels IES del País Valencià (ADIESPV), Toni Gonzàlez.

“Els equips directius tenim molt clar l’important que és el sistema educatiu en qualsevol territori o àmbit i el que pretenem en aquestes jornades,una vegada més, és posar en èmfasi tot el que està passant en aquest món. Hem d’innovar, veure el que es fa en altres centres, en altres països i, per descomptat, portar això a la nostra societat, que realment és el nostre futur”, va assenyalar Toni Gonzàlez.

L’alcalde, per la seua banda, va agrair l’elecció d’aquestes jornades a Elx i va destacar que “des de l’Ajuntament volem ser aliats dels directors dels instituts per millorar el sistema educatiu en la nostra ciutat”.

Invertir el 5% del PIB en educació

En el discurs inaugural de les jornades, l’alcalde va indicar que “cal superar la situació generada per l’actual llei educativa, la LOMCE. És necessari derogar-la, és una cosa que el sistema educatiu espanyol exigeix com una prioritat. És també absolutament necessari treballar amb sinceritat i honestedat política per un pacte d’estat per l’educació que estabilitze el marc legal i comprometa els poders públics a destinar recursos suficients per donar satisfacció a les seues necessitats; cal aconseguir immediatament el 5% del PIB en despesa educativa i a mitjà termini el 7%, com en la resta dels països de la Unió Europea perquè és essencial invertir en una educació pública, de qualitat i gratuïta”.

Carlos González també va manifestar que “cal apostar per la formació del professorat i per convertir al docent en el pilar bàsic del sistema educatiu, que també necessita una autèntica política de beques que corregisca les desigualtats socioeconòmiques de les famílies”.

L’alcalde va fer referència al programa Edificant, posat en marxa per la Generalitat per millorar les infraestructures educatives, i va dir que “és una de les millors decisions polítiques que ha adoptat el Consell. Edificant significa apostar per millorar l’educació i la seua qualitat a la Comunitat, resoldre el problema endèmic del dèficit d’infraestructures educatives, confiar en la capacitat de gestió dels ajuntaments i establir com a prioritat la millora dels centres educatius. Edificant per a aquesta ciutat en concret és com aigua de maig perquè resoldrà les necessitats educatives que com en altres llocs del País Valencià s’han anat acumulant al llarg d’aquests últims 20 anys”.

Impulsar l’FP

La directora general de Formació Professional va destacar que s’està treballant perquè l’IES Sixto Marco lidere el projecte de centre de referència nacional del calçat i va indicar que hui és un dia per a felicitar-se perquè s’ha publicat en el Butlletí Oficial la Llei de Plurilingüisme. Aquestes jornades valoren el treball dels equips directius dels centres i tots els avanços que s’estan incorporant. Així mateix, Sánchez va parlar de l’impuls a l’FP i va demanar “que es repense si l’alumne d’FP està en un segon pla o és un professional d’èxit com demanden les empreses”.

Manuel Palomar, per la seua banda, va agrair l’acolliment d’Elx a aquestes jornades i a la Universitat d’Alacant “en un fòrum per a reflexionar sobre el paper i la importància de la docència pública de la Comunitat”. L’educació, va precisar el rector, “és el millor mitjà per desenvolupar al màxim les capacitats d’homes i dones i de la condició humana”.