Presentació del XX aniversari dels Responsoris de Tenebres

Presentació del XX aniversari dels Responsoris de Tenebres

El concert se celebra dissabte en l’Església de Sant Joan i va acompanyat d’unes projeccions que il·lustren cada moment del recital

 

La regidora de Cultura, Patrícia Macià, ha presentat el XX aniversari de la interpretació dels Responsoris de Tenebres. Amb el motiu d’aquesta celebració, l’agrupació coral ha editat un disc que ix a la venda en diversos establiments de la ciutat.

Enguany, el Cor de Cambra d’Elx celebra el XX aniversari de la representació dels Responsoris de Tenebres de Tomás Luis de Victoria. Com des de fa dues dècades, el concert se celebrarà aquest dissabte, 31 de març, a les 20.30 hores, en l’Església de Sant Joan (Sant Joan, 19). El concert coincideix amb la Setmana Santa, ampliant d’aquesta manera les activitats i l’oferta cultural de la ciutat durant aquestes festes. Enguany a més, coincidint amb el 20 aniversari del concert, el cor ha editat un CD amb totes les peces d’aquest concert. Estarà a la venda en alguns establiments d’Elx: Ali i Truc, Sèneca, Llibreria Sant Jordi i Compàs, al preu de 10 euros.

El concert va acompanyat d’unes projeccions que il·lustren cada moment del recital i que inclou la traducció en castellà de cada motet. D’aquesta manera el públic assistent pot gaudir del concert alhora que comprén el significat de cadascuna de les peces. L’origen d’aquesta celebració es remunta a les primeres comunitats cristianes que celebraven, en els dies forts de la Setmana Santa, actes litúrgics en memòria de Jesús. Durant tota l’Edat Mitjana, aquest ritu es va anar enriquint i adquirint una forma litúrgica amb característiques pròpies. L’acte es va seguir practicant de forma usual fins que el Concili Vaticà II que va reformar la litúrgia i va relegar aquest tipus d’oficis a les comunitats monàstiques exclusivament.

El Cor de Cambra d’Elx ha recuperat aquesta tradició i realitza una versió escenificada de l’obra a l’estil medieval. Es tracta de realitzar l’acte litúrgic dels tres dies en un només. Amb vestimentes de frares, canelobres amb ciris, lectures, cants polifònics i encens s’intenta recrear l’ambient en què se celebrava aquest ritu. Es tracta doncs, d’un acte litúrgic i alhora un vertader concerte sacre. El Cor de Cambra d’Elx es va fundar a la fi de 1996 i està dirigit per Sra. Inmaculada Dolón Llor. Aquest conjunt naix com una alternativa musical per a aprofundir en la música medieval i renaixentista, sobretot d’autors espanyols.