Balanç de la Unitat Turística del 23 de juliol al 9 de setembre

Balanç de la Unitat Turística del 23 de juliol al 9 de setembre
  • La principal ordenança utilitzada ha sigut la d’ús i gaudi del litoral il·licità, i els principals preceptes denunciats són la presència d’animals a la platja i la realització d’activitats esportives en zona de bany.
  • Les incidències relacionades amb acampades no autoritzades o estacionaments s’han resolt i han derivat les denúncies a diferents òrgans segons la seua ubicació.

Del 23 de juliol al 9 de setembre la GRUMAT ha desenvolupat la seua vigilància del litoral marítim il·licità, i ha posat una especial atenció a la seguretat dels usuaris, les molèsties derivades de la presència d’animals sobre l’arena o la pràctica d’activitats dins de la zona de bany.

En total, s’han registrat 334 denúncies per infracció a l’Ordenança de Platges. Del total, un 30% van ser interposades a propietaris amb mascotes a la platja i un 18% per la realització d’activitats esportives en les zones de bany (Paddle Surf, kayak…), i s’han formulat quasi mitja dotzena de denúncies a banyistes en els canals de navegació. Un 15% van ser degudes a la circulació o estacionament en zona marítim-terrestre, mentre que les activitats no autoritzades sobre l’arena, com els massatges per personal no titulat, van suposar un 7%, i la venda ambulant un 12% en aquest període.

De la mateixa manera, s’ha remés a les Conselleries oportunes fins a 78 informes-denuncia per acampades no permeses en la zona de protecció costanera, des de tendes de campanyes a caravanes i autocaravanes. En aquest cas, el desconeixement en molts casos per part d’usuaris sense nocions bàsiques sobre la reglamentació, moltes vegades amb autocaravanes llogades, han sigut els motivadors principals d’aquesta situació. Aquestes situacions s’han donat fins i tot en l’aigua, i s’han detectat diverses motos d’aigua governades per persones sense titulació o amb excés d’ocupants. Actituds moltes vegades imprudents, que expliquen l’assistència, en diverses ocasions, a embarcacions i usuaris, i possibles gràcies a la presència del “Dama d’Elx” en la vigilància. Moltes d’aquestes infraccions, unes 15, han sigut remeses a Capitania Marítima.

En ampliar la vigilància als passeigs marítims, també actituds incíviques i prohibides com orinar en via pública o consumir d’alcohol i drogues han suposat desenes d’actes-denuncia tramitades, tant a normativa municipal, com a estatal o valenciana. Igualment, quan ha calgut, s’ha donat pertinent avís per deficiències detectades en passarel·les, mobiliari o rentapeus, i s’ha intervingut fins i tot per a evitar danys sobre la vegetació de la zona.

Garantir la seguretat ciutadana ha sigut un dels principals objectius d’aquesta unitat de Policia Local, i ha comptat amb nombroses identificacions de persones i vehicles sospitosos, així com controls específics amb el suport del GAO (Grup de Suport a Operacions) i UTE (Unitat Territorial) de zona rural. Encara que manquen les dades finals oficials, s’ha aconseguit una considerable reducció dels furts i robatoris en aquests últims anys, una de les majors preocupacions dels veïns i turistes.