La sendera que unirà el cor del Palmerar amb el Pantà estarà llest el pròxim dia 15

La sendera que unirà el cor del Palmerar amb el Pantà estarà llest el pròxim dia 15

L’alcalde, Carlos González, el regidor de Medi Ambient, Antonio García, i la regidora de Turisme, Mireia Mollà, visiten les obres, que suposen una inversió de més de 600.000 euros

L’Equip de Govern Municipal prepara l’expedient per a sol·licitar la declaració de Paratge Natural Municipal i immediatament s’impulsarà la declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) per a la zona

Els treballs també contemplen la restauració de la central elèctrica, la casa del Pantaner i la torre de guaita.

Les obres de la sendera que unirà el Molí Real amb el Pantà acabaran el pròxim dia 15, segons han confirmat l’alcalde d’Elx, Carlos González, i el regidor de Medi Ambient, Antonio García, durant una visita als treballs que també ha comptat amb la presència de la regidora de Turisme, Mireia Mollà.

La ruta consta de huit quilòmetres i el projecte contempla la creació de passarel·les, un mirador, la rehabilitació de la casa del Pantaner, la central elèctrica i la torre de guaita, a més de la neteja de la presa i instal·lació d’un pantalà d’uns 800 metres que connectarà amb el terme municipal d’Asp a través del paratge dels Algezares.

Paral·lelament a aquesta actuació, el Govern Municipal està realitzant tots els informes per a sol·licitar a la Conselleria la declaració de Paratge Natural Municipal i, immediatament, treballa per a donar un impuls a la declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC).

Una icona

“Aconseguirem connectar el pantà amb el Molí Real, amb el vessant del riu, perquè de nou es puga tornar al Pantà caminant a través d’una zona que té un gran valor ambiental. És una gran satisfacció que puguen finalitzar aquestes obres, mancada la instal·lació d’un pantalà, que tindrà 800 metres i que permetrà comunicar amb la part de darrere del pantà i connectar amb el terme d’Asp i el paratge natural dels Algezares”, ha destacat l’alcalde durant la visita.

“Més enllà del valor econòmic i de la inversió de més de 600.000 euros que estem realitzant en col·laboració amb la Diputació d’Alacant, tindrà una gran repercussió social perquè no es pot oblidar que el pantà és una icona per a tots els il·licitans, forma part de la nostra memòria col·lectiva i crec que amb aquesta actuació el posem de nou al servei de la societat il·licitana, dels col·legis i de les famílies”, ha indicat González.

L’alcalde també ha informat que s’impulsarà immediatament la declaració de Bé d’Interés Cultural del Pantà (BIC), “un expedient que, en aquest moment, està inactiu en la Conselleria i que l’Equip de Govern té interés a reactivar perquè és evident el valor cultural que el pantà té per a la ciutat d’Elx. La recuperació de la casa del Pantaner, de les casetes, de la central elèctrica o la restauració de la presa, exigeix que no solament siga declarat Paratge Natural Municipal sinó també BIC”.

Una zona de gran valor ecològic

“Aquest projecte és bastant global perquè no solament es tracta de la ruta que connectarà el cor del Palmerar amb el Pantà, sinó que també s’han restaurat diverses zones patrimonials paral·leles a la sendera que enriqueixen aquesta ruta. Volem que siga una zona de gran valor ecològic, paleontològic, zoològic i patrimonial, que siga Paratge Natural Municipal. La part mediambiental per a aquesta declaració està acabada, estem ultimant la part urbanística i esperem que al final de la legislatura puga ser enviat l’expedient a la Conselleria, que és la que al final dictaminarà, que segur que serà a favor. En molt poc temps hi podrem gaudir tots, és una reivindicació històrica de moltes associacions que per fi serà realitat”, ha assenyalat Antonio García.