Balanç de la campanya d’alcohol i drogues

Balanç de la campanya d’alcohol i drogues
  • Activa des del dia 6, es va compondre de controls dinàmics intensius per part d’Atestats, GAO i Motoristes, especialment entre l’11 i el 23 de desembre
  • Es podria establir una correlació entre aquesta campanya i la conscienciació ciutadana, en registrar un 50% menys d’accidents en aquest sentit i un 90% de conductors sense rastre d’alcohol

El dia 23 de desembre, sobre les 07.00, va finalitzar la campanya de controls d’alcohol i drogues promogut per DGT i al qual es va adherir la Policia Local d’Elx.

El 26% dels conductors morts i analitzats en 2017 va donar resultats positius en les proves d’alcohol, i quasi tres quartes parts presentaven una taxa tres vegades superior a la màxima permesa. Els controls preventius en carretera són, juntament amb l’educació viària, un dels instruments més eficaços per a dissuadir el conductor de posar-se al volant després de consumir alcohol o qualsevol substància estupefaent.

Per això, es va coordinar a les unitats d’Atestats, GAO (Grup de Suport a Operacions) i Motoristes, per a establir una sèrie de controls dinàmics intensius en dues fases. La primera, enfocada a la conscienciació, es va iniciar el dia 6 de desembre, també a través de xarxes socials, i es va donar a conéixer la metodologia emprada amb els nous mitjans de detecció, com l’alcoholímetre indiciari. La segona, més intensiva, es va desenvolupar de l’11 al 23 de desembre, abastant tot el terme municipal, amb especial atenció en les vies amb major índex d’accidents vinculats al consum d’alcohol o drogues, com per exemple els accessos i eixides de zones d’oci.

Es tanca la campanya amb un total de 33 controls realitzats i 3.085 vehicles verificats, dels quals superaven la taxa legalment establida d’alcohol o amb presència de drogues un total de 88 conductors (dels quals 8 són infraccions penals). En total s’han formulat 160 infraccions i immobilitzat 22 vehicles, i destaquen les 23 denúncies per mancar de permís de conducció (12 d’aquestes tramitades per via penal), 11 vehicles sense segur, 27 sense la Inspecció Tècnica de Vehicles en vigor i fins i tot la detecció de dos vehicles donats de baixa.

Les proves realitzades revelen que un 10% havia consumit una mica d’alcohol, però només un 2,85% van superar la taxa màxima, i és remarcable aquest 90% de persones sotmeses a la prova amb mesurament zero. Des de la Unitat d’Atestats es considera que l’objectiu proposat de disminuir la sinistralitat bé siga per conscienciació o el caràcter dissuasiu dels controls, es pot considerar complit. Respecte als registres de la mateixa data en 2017 s’aprecia una reducció del 9% en el còmput global i d’un 50% en els relacionats amb alcohol o drogues.

Per tant, es pot afirmar que la campanya ha sigut positiva per a la reducció de la sinistralitat i ampliable a pròximes dates festives.