Els horts de Comptador i Bon Lladre ja compten amb reg d’aigua regenerada

Els horts de Comptador i Bon Lladre ja compten amb reg d’aigua regenerada

El regidor de Palmerar, Antonio García, ha visitat la zona on s’ha posat en marxa un sistema de regadiu que permetrà el reg en tots els horts del vessant del riu Vinalopó.

El regidor de Palmerar, Antonio García, ha visitat aquest matí els horts de Comptador i Bon Lladre, on s’ha instal·lat un sistema de regadiu que permet el reg d’aquests horts amb aigua regenerada procedent de la depuradora d’Algorós.

“Durant la legislatura passada es van deixar sense regar aquests horts perquè es va trencar l’estructura antiga i no es va fer res per solucionar aquesta situació i, per tant, són zones que s’han deteriorat durant molts anys”, ha explicat el regidor.

Antonio García ha explicat que quan va haver-hi el canvi de govern, una de les prioritats va ser recuperar el reg en aquests horts que no són Patrimoni de la Humanitat perquè estan en aquesta vora del riu, però són horts històrics.

“Tenim com a prioritat recuperar aquest reg, vam fer una primera obra que el que ens va permetre va ser regar-lo amb aigües de Regs de Llevant, però després es va conjugar amb aquest altre gran projecte de començar a regar amb aigua regenerada els horts del nostre municipi”, ha assenyalat el regidor de Palmerar, qui ha afegit que no hi ha millor lloc de començar a regar amb aigua regenerada que ve de la depuradora d’Algorós, que amb els horts històrics.

En la zona, existia una infraestructura des de 2008, que recorre la zona del riu, però a la qual no s’havia donat ús. “El més assenyat, el més normal, era començar aquest primer pas per zones properes al vessant del riu”, ha assenyalat García.

“Comencem ací, es va fer aquesta obra durant l’estiu i es pot veure que ja està funcionant i recobrant vida aquest hort. A més, és una aigua que té més nutrients”, ha assenyalat García.

El regidor de Palmerar ha indicat que això “ens permet tres qüestions. D’una banda, recuperar l’hort; també reutilitzar aquesta aigua regenerada, un dels grans reptes del segle XXI; i, d’altra banda, suposa un estalvi per a l’Ajuntament, ja que l’aigua regenerada ix dos terços més barata que si la regàrem amb aigua potable”.

“Aprofitarem aquest tipus d’actuacions ací per a fer una poda general d’aquests horts i per a fer una replantació perquè, com dic, durant la legislatura passada va estar anys sense regar el que va provocar que s’assecaren palmeres. Fa falta una replantació”, ha assenyalat Antonio García.

Totes aquestes actuacions es faran durant les pròximes setmanes perquè els horts queden totalment renovats.

“El següent pas serà fer el mateix però en la zona de la Vall Trenada. Ja existeix tota una xarxa de regs renovada i també nova perquè passe l’aigua regenerada. Aleshores, falta que connectem aquesta presa. Estem fent una normativa i, una vegada això siga una realitat, tindrem tot el vessant del riu regat amb aigua regenerada, la qual cosa és un pas importantíssim”, ha comentat el regidor.

El gerent d’Aigües d’Elx, Javier Prieto, ha assenyalat que és una obra que ha costat uns 106.000 euros i que són 610 metres de canonada de fosa que s’inicia en la passarel·la mecànica que hi ha al pont de Barrachina. “Aproximadament, la demanda de cabal que l’Ajuntament ens va demanar per a aquests dos horts ha sigut de 50 litres per segon. Això ha fet que hàgem de posar en marxa el bombament que està situat a Algorós i elevem l’aigua fins al depòsit que hi ha més amunt del pont del Bimil·lenari”, ha assenyalat Prieto, qui ha afegit que l’altura d’aquest depòsit permet no solament regar aquest depòsit sinó tots els horts del vessant del riu.