L’alcalde d’Elx participa en la II Trobada sobre Transparència celebrada a Arganda del Rey

L’alcalde d’Elx participa en la II Trobada sobre Transparència celebrada a Arganda del Rey

Carlos González: “És un deure que el sector públic tinga butxaques de cristall”

L’alcalde d’Elx participa en la II Trobada sobre Transparència i presideix la III Assemblea General de la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana (XARXA) de la FEMP

La trobada, celebrada aquest dimarts en la localitat madrilenya d’Arganda del Rey, ha permés un debat entre les tres Administracions sobre els grans reptes i assoliments de la Transparència en les Entitats Locals.

 

La diversitat del món local d’Espanya és una de les assignatures pendents de la Llei de Transparència. Així s’ha assegurat en la II Trobada de Transparència que la XARXA de la FEMP ha organitzat, en el marc de la seua III Assemblea. Una cita on autoritats de les tres Administracions Públiques han evidenciat que la Transparència no pot ser una càrrega inassumible per a les entitats públiques de menor grandària i que la cooperació entre institucions és imprescindible.

La cita, celebrada aquest dimarts, dia 4 de desembre, a Arganda del Rey, ha sigut l’oportunitat de revisar la implantació de la Llei de Transparència en el tercer aniversari de la seua aplicació. La inauguració ha sigut a càrrec del Secretari General de la FEMP, Carlos Daniel Casares, qui ha aprofitat aquesta cita per a recordar que els Ajuntaments van ser els primers “espais de participació” i que hui, després de 40 anys de Constitució i democràcia, continuen treballant per fer de la participació i la transparència un dret.

Al costat del secretari general de la FEMP, els alcaldes d’Arganda del Rey, Guillermo Hita, i el president de la XARXA i alcalde d’Elx, Carlos González Serna, han sigut els encarregats d’inaugurar aquesta jornada. Durant l’obertura, han destacat la necessitat d’apostar per la participació i la transparència, perquè és el camí per a recuperar la confiança ciutadana perduda. L’alcalde de la ciutat amfitriona va aprofitar la inauguració per a destacar com esdeveniments com aquest són la materialització del compromís de l’administració local, “amb una administració més oberta, més propera, que deixa arrere els murs de formigó i obri les seues portes”.

Després de la jornada inaugural, ha tingut lloc una taula d’experts en la qual el president de la XARXA, Carlos González, no va dubtar a destacar que “la gran llacuna de la Llei de Transparència, a tres anys de la seua aplicació, que demana el mateix a un ministeri que a l’ajuntament més xicotet del nostre país”. El també alcalde d’Elx no va dubtar a assegurar que, si bé queden grans desafiaments com aquest per superar, Espanya ha de ser optimista amb el treball que s’està realitzant per obrir les institucions i va recordar que és deure i una exigència de la ciutadania que el sector públic tinga “butxaques de cristall”.

Al costat de González, en aquesta taula, que ha moderat la directora general de Serveis Jurídics i Coordinació Territorial de la FEMP, Judit Flórez, han participat la directora general de Governança Pública del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, María Pía Junquera; el president en funcions del Consell de Transparència i Bon Govern, Javier Amorós; el conseller de Transparència de la Generalitat Valenciana, Manuel Alcaraz; i el director del Consell de Transparència i Protecció de Dades d’Andalusia, Manuel Medina.

Els experts han assegurat que la Llei de Transparència, que en el tercer aniversari d’aplicació ofereix raons per a l’optimisme, és efectivament ambiciosa i ofereix una “recepta estandarditzada”. També han volgut assenyalar que existeixen reptes com la “bretxa de gènere” en l’accés a la informació o les reclamacions, el dèficit d’una cultura de la transparència i la participació, o la necessitat d’explicar la utilitat de la informació que l’administració pública ofereix per al dia a dia de la ciutadania.

De la mateixa manera, les autoritats presents han recordat que la Transparència no és una moda “és una reclamació ciutadana”, i una necessitat perquè, com va assegurar l’alcalde d’Elx, “mentre l’opacitat i la corrupció supose un llast per al desenvolupament i la qualitat de vida al nostre país, la transparència i la participació seran un deure”.

Aquesta jornada ha conclòs amb la celebració d’una conferència del Magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, César Tolosa Tribiño, sobre la regulació de l’accés a la informació pública, segons la Llei de Transparència i l’Assemblea General de la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i Participació Pública on s’han rendit comptes dels assoliments i desafiaments d’aquesta. En el marc d’aquest esdeveniment també s’han presentat les quatre últimes publicacions de la xarxa.

Durant aquesta jornada s’han presentat quatre publicacions de la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i Participació Ciutadana que mostren l’experiència local en matèria de Governança Participativa Local, Dades Obertes, Innovació Pública en l’Àmbit Local i Certificació de Serveis per a les Administracions Locals.

Les publicacions presentades són les següents:

  • L’Enciclopèdia dels Serveis de Certificació per a les Administracions Locals. Aquesta publicació té per objectiu de ser un full de ruta per als Governs Locals, especialment per als de xicotets municipis, en tot el relacionat amb els certificats electrònics. Així, aquesta enciclopèdia ofereix informació clau en l’actual Societat de la Informació que requereix garantir els principis d’autenticació, integritat, confidencialitat i no repudi en les comunicacions a través de xarxes obertes.
  • Innovació Pública en l’Àmbit Local: una aproximació a les metodologies i experiències. Amb aquest text es pretén aclarir en què consisteix la innovació pública per a abordar en la pràctica totes les arestes que componen el seu disseny, desenvolupament i metodologies a aplicar. Es tracta d’una obra enfocada a les necessitats de les administracions locals que contempla la seua naturalesa jurídica i la seua realitat.
  • Dades Obertes FEMP 2019. 40 conjunts de dades a publicar per les entitats locals. Es tracta de l’evolució de la primera publicació realitzada per la XARXA. En aquesta obra es recull un total de 40 conjunts de dades revisades i actualitzats amb l’experiència i els avanços viscuts pel grup de treball. Un manual clau en l’era de les dades, on aquests són fonamentals per a millorar el treball de les administracions i la vida de la ciutadania.
  • Governança Participativa Local. Construint un nou marc de relació amb la ciutadania. Amb aquesta publicació, la XARXA de la FEMP cerca analitzar des de la teoria i mostrar des de la pràctica com es configura la participació ciutadana local en el segle XXI sobre la base d’una autèntica governança compartida, tot això en un nou marc de relació més transparent, dialogant, participativa i col·laborativa amb la ciutadania.