Innovació social al servei de l’emancipació de la joventut vulnerable

Innovació social al servei de l’emancipació de la joventut vulnerable

L’Ajuntament d’Elx, l’entitat d’acció social Natzaret i la Fundació Esperanza Pertusa posen en marxa el projecte “Pisos Municipals d’emancipació Esperanza Pertusa” per a atendre joves en situació de carrer o extutelats en el desenvolupament del seu projecte de vida

 

Només a partir d’un sostre es pot construir un futur. No obstant això, hi ha joves que no compten amb una llar des del qual començar a dibuixar-lo. Un gran nombre de joves menors d’edat, davant una situació d’extrema vulnerabilitat, han de ser trets de les seues famílies i inclosos en un programa de protecció tutelat per l’administració o altres institucions El dia que compleixen 18 anys han d’abandonar aquesta tutela i queden en situació de carrer la major part d’ells.
Davant aquesta urgent necessitat es crea el projecte d’innovació social “Pisos Municipals d’Emancipació Esperanza Pertusa”. Es tracta d’una aliança estratègica en benefici dels joves entre el sector públic, una organització de la societat civil i el sector privat. Així, l’Ajuntament d’Elx a través de la seua Regidoria de Benestar Social, i des del Programa d’actuació en matèria de persones sense llar, l’Entitat d’Acció Social Natzaret i la Fundació Esperanza Pertusa, eix social del projecte de Responsabilitat Corporativa de la signatura de calçat GIOSEPPO, porten un any treballant en aquest projecte que hui veu la llum i que atendrà cinc joves en risc d’exclusió social.

Tal com va expressar la regidora d’Igualtat, María Teresa Maciá, es tracta del primer recurs d’aquestes característiques amb el qual compta el municipi gràcies a la cessió que ha fet l’Ajuntament d’Elx de dos pisos per al desenvolupament del projecte. “El projecte sorgeix de la demanda de les organitzacions socials, que conformen la Comissió de persones sense llar, del municipi davant la situació d’emergència en la qual queden els joves una vegada cessen l’acolliment familiar o residencial”, explica.
L’experiència prèvia de Natzaret amb joves en aquesta mateixa situació és una garantia per al projecte. Segons subratlla el director de Natzaret, Leoncio Calvo “acompanyarem els joves per crear un vincle educatiu, però sempre sent conscient que el jove és el principal protagonista d’aquesta etapa. Per tant, participa de forma activa en aquest procés proposant ell mateix els seus propis objectius per a aconseguir la plena autonomia”.
“Volem donar suport als joves ajudant-los al seu desenvolupament personal i professional, que facilite el seu procés d’emancipació, estant al seu costat en moments crítics, intentant recolzar-los en el procés de superació de les manques afectives, formatives, materials… pròpies d’aquest col·lectiu. Aquestes manques els fan especialment vulnerables, no solament pel que se’ls exigeix, quan a penes han començat a madurar, sinó perquè, a més, han de resoldre i superar contínuament una història personal i familiar molt dura en molts casos”, considera la presidenta de la Fundació Esperanza Pertusa de Gioseppo, qui finança aquest projecte. “Portàvem molt de temps volent posar en marxa aquest projecte i gràcies a l’aliança que mantenim des de fa anys amb l’Ajuntament d’Elx i al compromís i bon fer demostrat per Natzaret hui naix el preciós projecte molt necessari per a la nostra ciutat i els nostres joves”, afig Esperanza Pertusa.
El projecte compta amb una Comissió de Seguiment formada per les tres entitats per a donar resposta als objectius plantejats per aquest i comptarà amb un component molt important d’inserció sociolaboral.