L’Escola Oberta d’Estiu arranca la seua edició 2019 amb més de 240 participants de sis nacionalitats

L’Escola Oberta d’Estiu arranca la seua edició 2019 amb més de 240 participants de sis nacionalitats

Emmarcada en el Programa de Dinamització Comunitària Elx Conviu, es realitzarà en els barris de Carrús-Toscar, Pla-Sector V i Altabix

Es desenvoluparà de l’1 al 31 de juliol, en horari de dimarts a divendres de 10 a 13 hores, gratis per a tots els joves des dels 12 fins als 16 anys

 

El regidor d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, ha presentat l’edició 2019 de l’Escola Oberta d’Estiu, emmarcada en el Programa de Dinamització Comunitària Elx Conviu de la Regidoria d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives. Valera ha estat acompanyat per Maite Pinedo, una de les dues infermeres de l’escola especialitzades en promoció de la salut.

“La funció és construir la convivència en un entorn diversificat, construir barris més cohesionats i participatius”, ha dit el regidor, que ha continuat detallant que l’Escola Oberta d’Estiu és, abans de res, “una alternativa d’oci” en la qual cada jornada “estarà tematitzada”. A més, ha assegurat que “el 90% dels participants en edicions anteriors desitgen repetir l’experiència”. Per part seua, Pinedo, ha subratllat la importància de la promoció de la salut i la higiene, i que les activitats proposades estan encaminades en aquesta direcció perquè “els joves coneguen els equipaments sanitaris i sàpien on acudir quan els faça falta”.

L’Escola està dirigida a impulsar relacions positives entre els agents de la comunitat i té una funció important en la construcció de la convivència en entorns socials diversificats. El barri il·licità de Carrús està reconegut com a territori precursor i model de referència d’Escola de Convivència, del qual es va iniciar la seua primera edició l’any 2011. Posteriorment, es van unir altres barris. Les Escoles Obertes d’Estiu 2019 es desenvoluparan de l’1 al 31 de juliol en horari de dimarts a divendres de 10 a 13 hores, gratis, per a tots els joves dels barris amb edats entre 12 i 16 anys en Carrús-Toscar, Pla-Sector V i Altabix.

L’escola, fruit de la municipalització, en l’any 2015, del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de l’Obra Social “La Caixa”, té l’objectiu de desenvolupar un model d’intervenció en barris comunitari, innovador, sostenible i repetible, en un context d’època no lectiva en el qual els joves compten amb alternatives d’oci que els permeten continuar amb el seu aprenentatge educatiu per a desenvolupar uns valors i unes actituds a través de la convivència intercultural emfatitzant l’aprenentatge d’estils de vida saludables. És un espai d’oci educatiu, saludable i atractiu per als més de 240 xics i xiques participants en aquesta edició 2019, que estaran tutelats i als quals un monitor els donarà suport, per cada grup de 15 joves.

L’escola està formada per espais oberts i tancats situats en diferents punts de Carrús, Toscar, Sector V-El Plà, i Altabix. Es duu a terme tant en llocs oberts (parcs, places, etc.) com a tancats (sales de centres socials, seus d’entitats socials, centre de salut, centres educatius del barri, etc.), en els quals s’interconnecten diferents espais temàtics (esportiu, d’aventura, naturalesa, art urbà, sonor, moviment, culinari, audiovisual, musical, salut, festiu) i en els quals es desenvolupen diferents activitats, en diferents temps (matí, vesprada i nit). En cadascuna de les activitats, des de les aparentment més “lúdiques” fins a aquelles més “formals”, el component educatiu saludable és l’eix principal.

Valoració edicions anteriors

En passades edicions, han participat més de 1.000 assistents de 16 nacionalitats diferents, en els barris de Carrús, El Toscar, El Pla-Sector V i Altabix, amb prop de 800 hores de tallers i activitats que han sigut possibles gràcies a 138 entitats i particulars organitzades amb un objectiu comú: fer dels seus barris llocs més cohesionats, participatius i saludables.

 

Edició de l’any 2018 en xifres

elx conviu1

 

Participació en l’edició 2019

Durant el període d’inscripció de l’any 2019 s’han oferit 105 sol·licituds per a participar en l’Escola Oberta d’Estiu de Carrús-Toscar, 95 per al Pla- Sector V i 45 per a Altabix i han sigut cobertes íntegrament. En Carrús-Toscar s’han fet 7 grups de 15 joves cadascun, en Pla- Sector V s’han organitzat 6 grups de 15 joves i Altabix han sigut 3 grups de 15 menors.