Al voltant d’un miler de persones es reuneixen a la plaça del Congrés Eucarístic per a commemorar el 122 aniversari del descobriment de la Dama d’Elx

Al voltant d’un miler de persones es reuneixen a la plaça del Congrés Eucarístic per a commemorar el 122 aniversari del descobriment de la Dama d’Elx

L’alcalde, Carlos González, ha afirmat que Elx és el millor lloc on pot romandre la peça arqueològica, i que s’està treballant perquè el MAHE l’albergue perfectament. L’exregidora d’Educació i Cultura, Patricia Macià, i l’entranyable futbolista de l’Elx CF, Juan Francisco Martínez “Nino”, han sigut nomenats dama i cavaller d’honor de la Reial Orde.

Al voltant d’un miler de persones es van reunir ahir a la plaça del Congrés Eucarístic per a commemorar el 122 aniversari del descobriment de la Dama d’Elx a L’Alcudia. Un dia com ahir, de 1897, el jove Manuel Campello Esclapez trobava el bust iber mentre feia tasques agrícoles. La resta, és història.

L’acte solemne, organitzat per la Reial Orde de la Dama d’Elx, i que ha comptat amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Carlos González, i de membres de l’Equip de Govern i la de Corporació Municipal, de la Dama Vivent, Neus Almarcha, així com de persones destacades de la societat il·licitana, ha servit de marc festiu i també reivindicatiu, ja que el poble d’Elx desitja el retorn de la seua peça arqueològica més preada.

“Estic encantat d’acompanyar-los en aquesta vetlada que s’ha convertit en un costum”, ha expressat l’alcalde, que ha agraït als integrants de la Reial Orde “la determinació que manifesten en impulsar la celebració, cada any, de l’aniversari”, i ha valorat positivament la contribució de l’entitat en la conservació de les tradicions. “Commemorar la fortuïta troballa de la Dama serveix per a passar ací una estona agradable i ajuda al fet que llancem dins i fora d’Elx el missatge nítid i unànime que les il·licitanes i els il·licitans anhelem que torne”, ha dit González, que ha lloat a la Dama com a “símbol il·licità mundialment conegut i que ja forma part de la nostra identitat col·lectiva”.

A més, ha afirmat que “Elx és el millor lloc on pot estar”, i que s’està treballant perquè el MAHE l’albergue perfectament. “Estic convençut que aconseguirem aquesta legítima reivindicació, que la Dama vinga a Elx. Perquè és d’Elx i ha d’estar entre nosaltres”, ha accentuat l’alcalde. M. Carmen Pérez, la presidenta de la Reial Orde, per part seua, ha repassat les tres vegades que “la reina mora” va estar a la ciutat (l’any de la seua trobada, en 1965 i en 2006), i que aconseguiran que la Dama torne prompte. “Hi ha un abans i un després de la Dama a Elx; va haver-hi un sentiment tan popular de pertinença, que han passat 122 anys i, de generació en generació, els il·licitans i les il·licitanes tenim aquest sentiment inculcat. Mai ens cansarem de reivindicar que la Dama és nostra i que ha d’estar a la seua ciutat”.

Dama i cavaller d’honor 2019

González i Pérez han entregat la medalla i el pergamí de la Reial Orde a la que fora regidora d’Educació i Cultura de l’Ajuntament d’Elx durant la legislatura 2015/2019, Patrícia Macià. Després d’un discurs en el qual el vicepresident de la Reial Orde, Manuel Soriano, ha repassat la seua trajectòria com a comunicadora i en la citada Regidoria, i ha destacat “la seua proximitat”, l’actual quarta tinent d’alcalde i edil de Gestió Financera, Tributària i Fons Europeus ha agraït “de cor” el nomenament unànime com a dama d’honor, i que tota l’obstinació que ha posat per a tractar que la Dama torne a casa no solament ho ha fet en qualitat de representant municipal sinó com a convicció personal i il·licitana. “A vegades les coses costen, però en l’ADN dels i les il·licitanes no està donar-se per vençuts. La Dama és nostra, i el MAHE està preparat per a acollir-la”.

Igualment, l’alcalde i la presidenta de la Reial Orde, han concedit el pergamí i la medalla de cavaller d’honor a l’entranyable futbolista d’Almeria, il·licità d’adopció, Juan Francisco Martínez “Nino”. En un commovedor laudatio del periodista Santiago Gambín, en el qual ha glossat les seues gestes esportives, i que ha emocionat el mateix futbolista i les persones assistents, ha recordat el seu debut a l’Elx CF amb 18 anys fins a convertir-se en el major golejador de la segona divisió de futbol, a més dels llaços que l’uneixen a la ciutat, les seues virtuts en el camp i de la seua personalitat. “Desperta admiració i afecte allà on va”, ha dit Gambín, que l’ha qualificat com a “cavaller el futbol”. Nino, que és el pregoner de les festes de 2019, ha donat les gràcies a la Reial Orde i al veterà periodista, i ha subratllat la importància de la Dama com a “peça clau i vertebradora de la història i cultura d’Elx”, i que, espera, “més prompte que tard puguem gaudir de tindre-la novament ací”.

Música i reconeixements

La Reial Orde ha aprofitat l’ocasió per a nomenar Antonio Martínez Camacho, qui fora responsable de l’entitat durant 15 anys, com a primer president honorífic. Així mateix, s’ha atorgat la medalla de la Reial Orde a la Dama vivent sortint, Esther Martínez, pel seu lustre de dedicació a aquesta.

També s’ha distingit les dames i reines de les festes 2019. Aitana Agulló i Almudena Peral (dames infantils), Inés Gómez i Ylenia Galiana (dames majors), al costat d’Alma Argilés i Carolina Irles (reina infantil i major), han rebut el reconeixement en forma de pergamins per la seua labor com a representants de les celebracions patronals de la ciutat.

Després de l’esdeveniment institucional en el qual González ha felicitat les i els guardonats, i que és la continuació de la visita que es va efectuar ahir dissabte 3 d’agost al jaciment de l’Alcudia, es va tancar l’acte amb una funció musical del grup Long Play 3.0 i una cohetà.