La revista Festa d’Elx compleix seixanta números amb una portada que homenatja l’obra pictòrica de Vicente Verdú

La revista Festa d’Elx compleix seixanta números amb una portada que homenatja l’obra pictòrica de Vicente Verdú

“És un compendi de saviesa sobre Elx i la Festa”, ha manifestat l’alcalde, Carlos González, sobre la publicació, fundada en 1942 i en la qual destacats investigadors locals reflecteixen els seus estudis sobre la cultura i història del municipi i del drama assumpcionista.

El Saló de Plens va acollir divendres passat la presentació del número 60 de la revista de divulgació d’història i tradicions locals Festa d’Elx, en un acte conduït pel seu director, el periodista Gaspar Macià, i en el qual s’ha donat cita nombrós públic, han intervingut l’alcalde, Carlos González, la regidora de Cultura i Joventut, Marga Antón, la cap de l’Arxiu Històric Municipal d’Elx (AHME), Carmina Verdú, i la vicerectora de Transferència i Intercanvi de Coneixement de la UMH, María José López.

“Aquest número 60”, ha manifestat González, “és un compendi de saviesa sobre Elx i la Festa, i amb el qual s’aferma la revista com a punt de trobada per a tots als qui ens apassiona el coneixement de la nostra identitat col·lectiva”. El regidor il·licità, que ha traslladat l’agraïment del Consistori i de la Corporació Municipal al director, a l’equip de redacció i als i les col·laboradores “que han malbaratat esforç i il·lusió”, els ha animat a preparar el següent número del que ha qualificat com a “joia literària que engrandeix el nostre patrimoni cultural”. Així mateix, ha expressat: “tots els articles desprenen gran interés per a totes les persones interessades per les vicissituds de la història del Misteri i del municipi, i ha reiterat la seua felicitació per l’excel·lent treball dels que han confeccionat aquest número, caracteritzat per garantir al lector “qualitat, rigor i profunditat d’anàlisi” per a revelar nous aspectes de la ciutat i de la Festa.

A més, González ha expressat l’encert de reproduir en la portada la pintura ‘Derelictes blaus’ del periodista, escriptor i poeta Vicente Verdú, “un geni creatiu”, ha subratllat, mentre que Macià, per part seua, ha emfatitzat “la passió i determinació” que Verdú incloïa en la seua producció tant literària com pictòrica. A més, Macià també ha agraït a la família del periodista Fill Predilecte, a les Càtedres Pere Ibarra i Misteri d’Elx de la UMH, al Patronat del Misteri i a l’AHME la seua col·laboració, i ha recordat que la revista Festa d’Elx té les portes obertes als investigadors locals, en unes pàgines que, després del seu redissenyament general i modernització, sense perdre la seua essència, s’espera que aconseguisca un equilibri entre investigació i cultura popular, i que recupere la seua publicació anual.

Més de set dècades d’història i cultura

Fundada en 1942 sota el nom de Festa d’Elig, és una revista editada anualment, encara que en les seues més de set dècades de trajectòria -la qual cosa la converteix en la més longeva del panorama local- no tots els anys ha eixit de la impremta. Històricament, guarda una estructura que es divideix en dues: “La ciutat”, el número 60 de la qual recull els treballs ‘El fitxer d’afiliats de CCOO a Elx amagat el 23F’, de Rafael McEvoy Bravo; ‘Catedra Pere Ibarra de la UMH: 10 anys d’exemple d’història pública’, de José Vicente Castaño Berenguer i Miguel Ors Montenegro; ‘La societat de la pobresa. Elx, 1923-1930’, de María Rosa Gómez Martínez; i, ‘Prehistòria del pop rock a Elx (1962-1975)’, de Carlos Sempere Carrión. I “La Festa”, amb aquelles investigacions sobre aquest patrimoni immaterial com ‘Una festa a l’aula (i també fora). Proposta de ludificació i aprenentatge mòbil basada en el Misteri’, per Francisco Agulló, Àngela Girona, Juan Carlos Rico, Pere Soriano i María Asunción Tormo; ‘La Festa, 18 anys com a patrimoni immaterial de la humanitat’, de María Teresa Botella Quirant; ‘1803, l’any que va perillar La Festa’, de Martina Martínez López; i, Els primers cartells de la Festa d’Elx’, per Joan Castaño García. Totes dues seccions, juntament amb els textos d’Eduardo Verdú i Juan Cruz sobre Vicente Verdú, les obres pictòriques del qual donen una nota de color a les pàgines, configuren una publicació clau per a entendre el pretèrit local.