Carlos González: “Elx té totes les condicions per a ser un actor important en el turisme de congressos”

Carlos González: “Elx té totes les condicions per a ser un actor important en el turisme de congressos”

L’alcalde clausura la jornada organitzada per l’Associació d’Empreses Turístiques d’Elx (AETE) sobre l’impacte del turisme de congressos a les ciutats, en la qual s’han analitzat els casos de Màlaga, València i Benidorm

El regidor il·licità assegura que Elx ha de jugar en la divisió de plata i la presidenta de l’entitat organitzadora considera que hem de tindre un centre amb major capacitat que l’actual.

“Elx té totes les condicions per a ser un actor important en el turisme de congressos i ha de jugar en una divisió superior, en la divisió de plata”, ha assegurat aquest matí l’alcalde de la ciutat, Carlos González, durant l’acte de clausura d’una jornada sobre l’impacte a les ciutats d’aquest tipus de turisme, organitzada per l’Associació d’Empreses Turístiques d’Elx (AETE) en el Centre de Congressos.

La jornada ha comptat amb la participació de Yolanda de Aguilar Rosell, directora general del Palau de Fires i Congressos de Màlaga; Leire Bilbao Laredo, gerent de VisitBenidorm; i Sylvia Andrés Guilló, directora gerent del Palau de Congressos de València, els qui han analitzat les estratègies de les seues respectives ciutats, presentades com a cas d’èxit. L’acte ha sigut presentat i moderat per Esther Guilabert, presidenta d’AETE, i ha comptat amb l’assistència de nombrosos representants d’entitats econòmiques i socials de la ciutat i de la província.

“Hem pogut escoltar les experiències de Benidorm, Màlaga i València en el que té a veure amb la gestió del turisme de congressos, convencions i negocis, una activitat que per a Elx és enormement important. De les experiències d’altres municipis sempre hi ha alguna cosa a aprendre, i Elx, que ja porta temps treballant en aquest sector a través del Centre de Congressos, es planteja el futur aspirant a construir un Palau de Congressos de major grandària que ens permeta posicionar-nos dins del turisme de congressos nacional com un actor més rellevant”, ha assenyalat Carlos González.

“Elx té les condicions i les característiques per a ser un actor important en turisme de congressos perquè som una ciutat ben comunicada, que té les infraestructures necessàries per a poder albergar congressos per al voltant de mil participants que en el futur tindran repercussions econòmiques i d’ocupació molt importants. Per tant, considere que aquesta jornada és molt positiva, que ens serveix per a conéixer millor la lògica, les claus i les estratègies de les ciutats que ja estan posicionades en el turisme de congressos”, ha expressat el regidor il·licità

.

Transformació de les ciutats

Per part seua, la directora d’AETE ha indicat que la seua associació pretenia amb aquestes jornades “ser tremendament didàctics. No tothom ha de saber la repercussió que té aquest sector en una ciutat. Hem portat tres casos que han suposat una transformació de les ciutats per a mostrar a l’empresariat il·licità com funciona el sector, quins beneficis té per a la ciutat, què necessita la ciutat per a acollir aquest tipus de turisme”.

“Crec que cadascun hem arribat a les nostres conclusions i la número u és que Elx té potenciar i pot ser receptora de turisme de congressos perquè compta amb bon clima, cultura, gastronomia, universitat de la categoria de la UMH, un aeroport que connecta la ciutat amb pràcticament tothom i, en definitiva, tots els ingredients perquè aquest tipus de turisme puga créixer a la ciutat”, ha manifestat Guilabert, qui considera que per a jugar en una lliga superior, seguint el símil de l’alcalde, “hem de tindre un centre de major capacitat”.

4.986 congressos l’any passat

El turisme MICE (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions), segons dades oferides per la presidenta d’AETE en la presentació de la jornada fent referència a un informe de l’Spain Convention Bureau, Espanya ocupa la quarta posició mundial en turisme de congressos, només superada pels Estats Units, Alemanya i Regne Unit. El passat exercici es van celebrar a Espanya un total de 4.986 congressos, que van facturar 6.130 milions d’euros, un 73% més que en 2013. Aquests esdeveniments van generar 24.970 activitats i van moure 1,3 milions de participants, un 17,9 més que en 2016. Un de cada tres esdeveniments d’aquest tipus se celebra en palaus de Congressos i els seus participants s’allotgen en hotels de quatre estreles. Pese a l’increment registrat el MICE només suposa un 6% del turisme a Espanya i el percentatge de congressistes estrangers està entre el 20% i el 30%.

Pel que respecta a l’estacionalitat, la temporada de congressos s’ha estés a set mesos amb maig, setembre, octubre i novembre com a mesos més demandats pels organitzadors. Es tracta d’un segment turístic en plena expansió que està fent vertaders esforços per trencar amb l’estacionalitat. El seu creixement és una oportunitat fonamental per a les ciutats com han demostrat Barcelona o Madrid.