Elx, la ciutat del Patrimoni Mundial

Elx, la ciutat del Patrimoni Mundial

Elx acollirà els pròxims 4 i 5 d’octubre una Trobada de Patrimoni Mundial organitzat per Visitelche i el Museu Escolar de Puçol, amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana.

 

Enguany se celebren el 50é aniversari del començament del projecte pedagògic de l’escola de Puçol i el 10é des de la inclusió del seu Projecte Educatiu-Museístic en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, convertint-se d’aquesta manera en el tercer ben il·licità a ser inscrit en els llistats de Patrimoni Mundial de la Unesco, després del Palmerar Històric i el Misteri d’Elx.

Carles Molina, responsable de Turisme de l’Ajuntament, acompanyat per la directora del col·legi de Puçol, Isabel Picó, i del tresorer del Patronat del Misteri d’Elx, Antonio Ródenas, ha detallat la programació d’actes en ocasió d’aquestes efemèrides, que se succeiran el divendres 4 i el dissabte 5 d’octubre en una Trobada de Patrimoni Mundial, i que, en paraules de l’edil, convertiran la ciutat “en la capital del Patrimoni Mundial”. S’hi donaran cita, a més del Palmerar, el Misteri d’Elx i el Museu Escolar de Puçol, representants de diversos béns declarats Patrimoni Mundial per la Unesco tant de la Comunitat Valenciana com de la resta del territori nacional.

Entre les accions que tindran lloc durant aquesta trobada, se celebrarà una jornada denominada “Les bones pràctiques de salvaguarda del patrimoni cultural”, jornada organitzada pel Museu Escolar de Puçol que es desenvoluparà en el Centre de Congressos d’Elx, i durant la qual representants del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport; de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; dels projectes espanyols inscrits en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial i dels béns del patrimoni cultural valencià reconeguts per la Unesco, entre altres, analitzaran diversos aspectes concernents al patrimoni.

Segons ha indicat Isabel Picó, directora del col·legi de Puçol, l’assistència a la jornada serà gratuïta prèvia inscripció i congregarà més d’un centenar de persones i a representants de pràcticament tots els patrimonis de la Comunitat – el Misteri i el Palmerar, les Falles de València, la Muixeranga d’Algemesí, les Tamborades d’Alzira i de l’Alcora…- i dos procedents d’altres comunitats emmarcats en la mateixa categoria que el Projecte Educatiu-Museístic de Puçol: el Museu de la Calç de Morón de la Frontera i el Montseny de Barcelona.

El Museu Escolar de Puçol també serà protagonista d’aquesta trobada, amb jornada de portes obertes al museu, demostracions d’artesanies tradicionals locals i una exposició en el mateix museu realitzada pel col·lectiu Quaderns Viatgers.

Una altra de les activitats que tindrà lloc durant aquests dies, organitzada pel Museu Escolar de Puçol, serà la recreació d’un carrer comercial emblemàtic de la nostra ciutat, el carrer Salvador, ambientant-lo a semblança de com era aquest carrer en el segle passat. Per a aquesta activitat es comptarà amb la participació de l’associació Amics del Modernisme d’Alcoi, que s’encarregarà de l’animació d’aquest carrer.

Entorn del Misteri d’Elx i al Palmerar es realitzaran visites tematitzades i demostracions centrades en els aspectes més destacats dels nostres patrimonis.

Un altre moment assenyalat arribarà amb les danses i torres humanes de la Muixeranga d’Algemesí i les Tamborades d’Alzira i de l’Alcora, manifestacions declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Comunitat Valenciana, que oferiran actuacions en diversos carrers i places de la nostra ciutat.

Les Falles de València, igualment incloses en el llistat de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, participaran en aquesta trobada amb l’exposició de diferents ninots cedits pel Museu de l’Artista Faller de València i cartells anunciadors de falles cedits pel Museu Faller de València.

Com a tancament amb brillantor, Antonio Ródenas ha anunciat que el Patronat del Misteri d’Elx oferirà un concert d’etiqueta en la basílica de Santa María.

“Amb la celebració d’aquesta Trobada de Patrimoni Mundial, Elx serà un punt de referència per a celebrar i mostrar l’herència cultural que s’ha vingut transmetent a través del temps, gràcies a l’esforç i tenacitat de les gents del nostre territori. No en va, Elx és una de les poques ciutats del món a comptar amb tres declaracions de Patrimoni Mundial, la qual cosa, juntament amb la seua rica oferta turística i cultural, fan que la seua visita siga una experiència inoblidable”, ha conclòs Molina.

>>>INSCRIPCIÓ GENERAL

>>>INSCRIPCIÓ DOCENTS GVA (AMB CERTIFICAT D’ASSISTÈNCIA)