Jutjats d’aigües, comunitats de regants i sindicats de regs de l’horta tradicional de la Vega Baixa

Jutjats d’aigües, comunitats de regants i sindicats de regs de l’horta tradicional de la Vega Baixa

Els regants de l’horta van emetre al gener de 2017 un informe a la Confederació Hidrogràfica alertant dels danys existents al costat del pont d’Algorfa on es va trencar el riu Segura la setmana passada. Els representants de 50.000 agricultors s’han reunit el divendres amb la consellera d’Agricultura

Els jutjats d’aigües, comunitats de regants i sindicats de regs de l’horta tradicional de la Vega Baixa han acusat hui la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) de negligència per la seua gestió desenvolupada abans i durant la riuada que ha provocat la inundació de milers d’hectàrees de terreny de cultiu i la destrucció d’infraestructures de reg. Els regants, que han exigit el cessament immediat dels responsables de l’organisme de conca, denuncien que des d’any 2016 la CHS està rebent informes de les diferents comunitats de regants, en els quals s’exposa la situació de deterioració i abandó del llit fluvial, i de les conseqüències que podrien ocasionar una avinguda de grans dimensions com la recent.

Entre les denúncies figura una realitzada pel Jutjat d’Aigües Assut d’Alfeitamí, i remesa a la CHS al gener de 2017. En el document s’exposa que amb motiu de les pluges torrencials i riuada esdevinguda en els dies 16,17,18 del mes de desembre de 2016, s’han produït danys en les infraestructures del riu Segura en domini públic hidràulic que “demanden l’adopció de mesures urgents per a la seua reparació”.

L’informe d’aquest jutjat enumera un total de set punts afectats. Entre ells destaca el que fa esment als danys produïts “al costat del pont d’Algorfa i a través de filtracions per les juntes que han produït una gran pèrdua d’aigua (…)”. Segons els regants de l’horta en aquest lloc es va produir el primer trencament en el llit del riu Segura en l’actual episodi d’inundacions que va provocar l’eixida d’aigua cap a Almoradí i Dolores. “La CHS no va fer ni cas i ara veiem les conseqüències” exposen jutjats i sindicats de reg.

Cal destacar que els regants de l’horta han acordat exercir accions penals contra els responsables de la CHS per mitjà d’una denúncia que serà presentada per la via penal per responsabilitat dolosa per omissió. Aquesta decisió ha sigut comunicada hui a la consellera d’Agricultura i Emergència Climàtica, Mireia Mollà durant una reunió celebrada en el Jutjat d’Aigües d’Almoradí a qui també s’ha entregat una còpia del document que alertava dels danys en els murs al costat del pont d’Algorfa.

La consellera va indicar en la reunió que “si crec que existeixen responsabilitats polítiques, és evident en les actuacions no escomeses o les obres no fetes bé (per la CHS). Ja ho he traslladat al ple de Consell”. Després de la reunió amb Mireia Mollà els representants de més de 50.000 agricultors del Baix Segura van destacar que no s’han complit les expectatives que es tenien abans de la trobada quant a una intervenció immediata de l’empresa pública Tragsa. I això per a començar la reparació de la infraestructura hidràulica afectada per la riuada i iniciar la plantació de nous cultius.