La rèplica de la Dama d’Elx del MAHE viatja fins a l’Iran

La rèplica de la Dama d’Elx del MAHE viatja fins a l’Iran

Fins al 30 d’abril de 2020, el bust s’exposarà juntament amb tres-centes peces arqueològiques de la província, en el Museu Nacional de l’Iran, a Teherán 

La rèplica de la Dama d’Elx elaborada per Factum Arte amb resina i pedra polvoritzada en 2003, i considerada la reproducció més fidedigna que existeix de la icònica escultura ibèrica formarà part de l’exposició que celebrarà el Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) en el Museu Nacional de l’Iran a Teheran, acompanyada d’altres tres-centes peces arqueològiques de la província.

Aquesta rèplica es troba cedida per la Diputació d’Alacant a l’Ajuntament d’Elx mitjançant un conveni que ha sigut suspés temporalment fins que finalitze l’exposició a l’Iran el 30 d’abril de 2020, en què tornarà de nou al Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE).

El valor destacat de la rèplica, que habitualment s’exposa en el MAHE, fa que siga una de les peces seleccionades pel MARQ per a viatjar país del golf Pèrsic. En la seua absència, el MARQ substitueix la peça per una altra rèplica d’escaiola d’important valor històric, realitzada per Ignacio Pinazo en el Louvre, en 1908, i que podrà veure’s ara a la Sala IV dedicada a l’escultura ibèrica de l’espai expositiu il·licità. Aquesta rèplica va ser encarregada per la Comissió Provincial de Monuments perquè estiguera present en la creació del Museu Provincial d’Alacant en 1932, ocupant en ell un lloc destacat en el centre de l’absis de la sala.

En el matí del 2 de setembre de 2019 es va produir la substitució de totes dues rèpliques, supervisada per tècnics del MARQ i del MAHE, i pels directors de totes dues institucions.