L’Ajuntament d’Elx i la Diputació fan els primers passos per a construir un palau de congressos de més de mil places

L’Ajuntament d’Elx i la Diputació fan els primers passos per a construir un palau de congressos de més de mil places

L’alcalde, Carlos González, i el president de la institució provincial, Carlos Mazón, es reuneixen en l’Alcaldia i acorden buscar un consens sobre el projecte a través del Consell Social de la Ciutat

González advoca per l’emplaçament de Carrús perquè “alberga les condicions urbanístiques perquè es puga desenvolupar i possibilitaria una gran transformació urbana del barri”.

L’Ajuntament d’Elx i la Diputació Provincial han començat a fer els primers passos per a construir un palau de congressos que dinamitze el sector turístic i l’economia de la ciutat, un projecte per al qual intentaran aconseguir el major consens possible a través del Consell Social, segons han informat aquest matí l’alcalde il·licità, Carlos González, i el president de la institució provincial, Carlos Mazón, després d’una trobada en l’Alcaldia.

“La trobada ha sigut molt positiva i hi ha un total acord en les qüestions sobre les quals hem treballat en la reunió, que ha començat parlant de la Vega Baixa i transmetent-li al president de la Diputació no solament la solidaritat de la Corporació Municipal sinó la de tots els il·licitans i il·licitanes amb els habitants afectats per les inundacions, que tenen tot el nostre afecte”, ha assenyalat el regidor il·licità.

Carlos González ha explicat que “estem d’acord que la ciutat necessita un palau de congressos, una instal·lació dedicada fonamentalment a la gestió de congressos i a l’atracció de turisme derivat de congressos, convencions i negocis. Crec que coincidim que la ciutat ho reclama i que l’estructura socieconòmica també necessita una instal·lació d’aquestes característiques, que situe Elx com una de les ciutats de referència a la Comunitat Valenciana i a Espanya en el segment de 1.000 o 1.500 congressistes o delegats. Aquest és l’objectiu fonamental. La Diputació i l’Ajuntament estem d’acord i treballarem junts per a aconseguir fer-lo realitat com més prompte millor”.

La ubicació

“També hem parlat del lògic debat que sorgeix en aquest tipus d’iniciatives entorn a quina és la ubicació més adequada. És lògic que s’òbriga un debat sobre el lloc idoni, preferit o més adequat per a això. En aquest sentit compartisc el plantejament que el consens és desitjable, cal escoltar el sector, els sectors socioeconòmics, però cal afegir també visió de ciutat. Cal tindre la visió que aporta conéixer la ciutat i pretendre objectius que transcendeixen el socioeconòmic, com la millora de l’espai urbà i de l’entorn. Són elements que cal prendre en consideració, aquest és el motiu perquè ha proposat, al president de la Diputació, que siga el Consell Econòmic i Social l’òrgan en el qual ens donem suport per a la reflexió sobre la ubicació més adequada. Com la Diputació no forma part del Consell crearem un grup de treball ad hoc que permeta la participació de la institució provincial”, ha manifestat l’alcalde de la ciutat.

Carlos González ha destacat la necessitat de parlar de gestió perquè “gestionar un palau de congressos com el que estem parlant és parlar també d’una inversió sostinguda en el temps, de quantiosos recursos i de la necessitat de professionalització. Cal plasmar en un projecte les diferents visions”, ha expressat el responsable del Govern Municipal il·licità.

Informe per a centrar el tir

“No els amague les preferències del Govern Municipal sobre les ubicacions. Posarem sobre la taula un informe que d’alguna forma centre el tir, amb el qual puguem tindre una noció clara de quines són les ubicacions que, ara com ara, tenen la classificació urbanística adequada per a albergar una instal·lació d’aquestes característiques perquè no tots els solars tenen les dimensions i la classificació per a dur a terme una iniciativa d’aquesta dimensió. I al costat d’això li he traslladat al president de la Diputació la nostra preferència sobre un espai adequat, que es recolza sobre els dos eixos més importants de la ciutat, l’avinguda de la Llibertat i l’avinguda de Novelda. Em referisc al solar de Jayton, que pot albergar un gran aparcament i té un altre al costat, i que compta amb les condicions urbanístiques perquè es puga desenvolupar allí l’actuació, sempre sota la premissa de treball amb consens i de ser capaços de persuadir que aquest és un dels millors espais”, ha declarat González.

Revitalitzar el barri

“També he traslladat al president de la Diputació una reflexió afegida, els efectes induïts positius sobre l’entorn. Fer un palau de congressos en Carrús significa revitalitzar el barri, apostar per una zona pròxima al centre i que possibilitaria una gran transformació urbana. No solament volem aconseguir efectes socioeconòmics per al sector del turisme, sinó també incidir en l’entorn, modernitzar el barri. Per això volem traslladar als àmbits en els quals reflexionarem la nostra aposta per un auditori que es recolze en les avingudes de Novelda i de la Llibertat, i que des d’ací puga promoure i afavorir l’atracció d’inversions associades al sector hoteler i al de la restauració”, ha exposat l’alcalde.

González ha precisat que “estem en el primer estadi d’un recorregut que jo crec que serà curt, intens i positiu i que ens permetrà aconseguir un gran acord entre la Diputació, l’Ajuntament i la societat il·licitana que possibilite que Elx tinga el millor palau de congressos, capaç d’albergar esdeveniments de grandària mitjana i gran, de transformar l’entorn urbà i de ser una potent maquinària de generació de recursos associats al turisme”.

Diversos punts de trobada

Per part seua, el president de la Diputació ha expressat que “hem trobat diversos punts de trobada i d’arrencada. En primer, lloc això és un projecte que ha de ser concretat i molta gent que sap d’això ha de donar-nos la seua opinió. En el debat sobre auditori o palau de congressos coincidim que la referència és més la de congressos, més enllà que la cultural o musical; això és el que està reclamant el sector i veiem que serà més beneficiós per a Elx”.

“Hi ha elements tècnics de la gestió sobre els quals s’obri una via de possibilitats, amb l’opció de la gestió municipal, de la Diputació, mixta consorciada o públic privada, amb la participació d’empreses especialistes. Això no serà un capritx dels polítics sinó d’un estudi seriós. No hem de tardar molt a començar a treballar ja en un document director que ens ajude a concretar aquests aspectes”, ha assenyalat Mazón.

Sobre la ubicació, el president de la Diputació ha subratllat la necessitat “d’un consens de la ciutat i del sector”, i ha afegit: “l’alcalde planteja que el marc del Consell Social pot ser un bon paraigua perquè d’ací isca un grup de treball i crec que és bo que la Diputació estiga present. Ha de ser un projecte de tots. A mi no em sembla mala idea que s’encaixe en el marc d’aquest Consell i després d’haver escoltat el sector, prendrem la decisió sobre la ubicació. Nosaltres estem sense definir-nos perquè mancada concretar tot l’apartat tècnic del projecte, que no és menor, perquè el món dels congressos és molt competitiu i dur. Estem d’acord que Elx i Alacant poden captar congressos de qualitat. Començarem a caminar des d’aquest grup de treball i des d’ací treballarem en un pla director”.

El guant a la Generalitat

Carlos Mazón ha precisat que vol llançar el guant també a la Generalitat Valenciana des del primer moment. “Un palau de congressos no solament és una construcció que necessita una gestió i promoció. Si parlem de consens la unió fa la força i em dirigiré al president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè s’implique, s’integre en aquest grup de treball i complete aquesta preciosa aventura que iniciem hui”, ha precisat el president.

Sobre els terminis d’execució del projecte, Carlos Mazón ha explicat que “el primer pas li correspon a l’Ajuntament d’Elx amb la convocatòria del Consell Social”. Així mateix, Mazón ha assenyalat que “durant aquestes setmanes escoltaré el sector turístic i hoteler, que vol opinar, i a partir d’aquest moment posem el comptador a zero”. El president de la Diputació ha evitat donar dates concretes, però ha indicat que, com a mínim, aquesta legislatura ha d’estar llest el pla director i concretada la ubicació.