Carlos González qualifica la Nit de “l’Albà” com a única en el món

Carlos González qualifica la Nit de “l’Albà” com a única en el món

L’alcalde d’Elx presenta la tradicional celebració il·licitana en la Fira Internacional de Turisme de Madrid per a donar un impuls a la seua declaració d’Interés Turístic Nacional

“La Nit de l‘Albà és una festa d’extraordinària singularitat. És única al món. És una festa d’origen medieval. Hi ha referències expresses a aquesta que daten de 1621 i fins i tot del segle XIV. En essència constitueix una ofrena de focs artificials a la patrona de la ciutat, la Verge de l’Assumpció”, ha assenyalat aquesta vesprada l’alcalde d’Elx, Carlos González, en la Fira Internacional de Turisme en l’acte organitzat per a impulsar la declaració de la celebració il·licitana com d’Interés Turístic Nacional.

El regidor il·licità ha estat acompanyat per membres de l’Associació d’Amics de la Nit de l’Albà, que treballa en col·laboració amb l’Ajuntament per a aconseguir aquesta declaració; la consellera d’Innovació, Carolina Pascual; el director general de Turisme, Erik Campos; el regidor de Turisme, Carles Molina, la regidora de Cultura, Marga Macià, i la de Festes, Mariola Galiana; a més de les reines i dames de les Festes.

“En l’actualitat és la nit en la qual els i les il·licitanes i les i els nostres visitants mirem al cel i contemplem un espectacle pirotècnic únic. És una festa en la qual es bolca tota la ciutat. Perquè la passió per la pólvora a Elx afecta per igual a homes i dones, joves i majors, a tots els barris i pedanies”, ha expressat Carlos González davant un públic captivat per les espectaculars imatges d’un vídeo elaborat per a la presentació.

“La Nit de l’Albá és ritme, seqüència i harmonia. Però al mateix temps és improvisació, excés i xerinola. La Nit de l’Albá és, per a la població il·licitana, passió, tradició i devoció. És la nit de la Palmera de la Verge, que és autèntica artesania pirotècnica. És la més gran del món, la que més alt ascendeix i la que aconsegueix major diàmetre. Està composta per 1.300 coetons, coets de gran grandària, que sumen un centenar de quilos de pólvora i que estan fets un darrere l’altre per les mateixes mans. És una festa que volem que siga reconeguda com d’Interés Turístic Nacional i, sobretot, que volem compartir amb tots vostés”, ha manifestat l’alcalde il·licità.

Dia de la Comunitat Valenciana
D’altra banda, durant la jornada matutina a la fira, González ha assistit a la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana.

L’alcalde, juntament amb les i els edils il·licitans, ha acompanyat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la seua visita als diferents estands de la Comunitat Valenciana.

També han estat presents, entre altres, la consellera d’innovació Carolina Pascual, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el diputat nacional i exalcalde d’Elx, Alejandro Soler.
Aquesta segona jornada ha comptat també amb la presència de les reines i dames de les festes i de la Dama d’Elx vivent.

La regidora de Festes, Mariola Galiana, ha aprofitat la jornada per a repartir entre les persones assistents una miniatura de palma blanca trenada de solapa. La regidora il·licitana ha col·locat la palma en les solapes al president de la Diputació, Carlos Mazón, i de l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala.

Cal destacar també hui la presentació de la magrana mollar d’Elx a l’estand del Ministeri d’Agricultura. Paco Oliva, president de la Denominació d’Origen Protegida, acompanyat per la Dama vivent, ha explicat davant el públic assistent les propietats nutricionals d’aquesta fruita i la seua presència cada vegada major en la gastronomia.

Desfilada
Elx continuarà tenint una important presència durant els pròxims dies de fira. Demà està programada la presentació del festival Elx Pride i de l’Spring Festival Elx. I el dissabte desfilaran al carrer Preciados de Madrid una representació de l’Associació de Moros i Cristians, per primera vegada, i les reines i dames de les festes il·licitanes.

Així mateix, durant aquests dies, els tècnics i les tècniques de Visitelche estan atenent gran nombre d’agents, professionals i mitjans del sector turístic amb l’objectiu de donar a conéixer l’oferta del municipi.

Fitur celebra en aquesta edició la seua 40 aniversari amb la presència de 918 expositors i 11.040 empreses de 165 països.