El Ple insta al Govern Central a concloure la Ronda Sud i a mantindre el Tajo-Segura

El Ple insta al Govern Central a concloure la Ronda Sud i a mantindre el Tajo-Segura

La Corporació signa una Declaració Institucional en suport als agricultors del Camp d’Elx i de la província d’Alacant, Múrcia i del nord d’Almeria

S’aprova per unanimitat traslladar al Consell una bateria de propostes per a una major regulació de l’activitat de les cases d’apostes i el joc

El Ple ha aprovat per unanimitat la petició del Grup Socialista, de sol·licitar al Ministeri de Foment la inclusió en el Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat 2020 d’una dotació econòmica per a l’execució dels treballs de la segona fase de la Ronda Sud, una infraestructura clau per al desenvolupament socioeconòmic del municipi i acabar amb el trànsit de la rotonda del l’Aljub. En concret, falten 2,5 quilòmetres pendents de finalitzar i tancar així l’anell viari que suposa l’EL-20.

Igualment, s’ha llegit la Declaració Institucional per la qual la totalitat de la Corporació Municipal ha donat suport a les reivindicacions dels agricultors del Camp d’Elx, comarques limítrofes i de les províncies d’Alacant, Múrcia i el nord d’Almeria, en les seues peticions respecte a que s’exigisca continuïtat en l’aigua de reg procedent del transvasament Tajo-Segura. Per això, s’ha sol·licitat al Govern d’Espanya que el reconega com un element irrenunciable i “essencial de creixement i desenvolupament econòmic”, i sol·licitar el seu funcionament sense interrupció per a “permetre el treball de milers d’agricultors de la zona, així com la seua contribució al desenvolupament i benestar econòmic general”.

El Grup Compromís ha exposat una bateria de mesures, avalades unànimement pel Ple, per a augmentar la regulació a les cases d’apostes i el joc a la Comunitat. Una moratòria de cinc anys per a obertures de cases d’apostes, màquines d’ídem sense elements decoratius acústics i lluminosos, a més de preparades per a evitar el seu ús per persones vulnerables, la seua prohibició en establiments esportius i hostalers, la limitació de la publicitat interior i exterior dels locals de joc, o la seua ubicació -mai a menys de 1.000 metres d’un centre educatiu, sanitari o esportiu-, són algunes de les millores formulades i que es traslladaran a la Generalitat, incloent el nom que ha d’adoptar la nova legislació autonòmica, la qual està en fase de disseny.

En un altre ordre de coses, el Grup Ciutadans ha presentat una moció per a l’ampliació de les línies B i L dels autobusos urbans, que no s’ha aprovat pels vots negatius de l’Equip de Govern. “No podem aprovar-la perquè es precisa un estudi previ que es realitza cada quatre anys; el pròxim començarà durant el present trimestre”, ha raonat la regidora de Mobilitat, Esther Díez, qui ha promés que les observacions de Ciutadans s’inclouran en aquest estudi. El regidor no adscrit, García-Ontiveros, ha proposat la creació de “biblioplatges” al litoral il·licità per al període estival, moció que ha obtingut la confiança de tots els grups, cosa que no ha aconseguit la proposició de VOX en la seua idea de crear la figura del defensor del major i un monument a aquest col·lectiu, ja que, tal com ha respost la regidora de Política de Majors de l’Ajuntament, Puri Vives, “els majors d’Elx ja estan recolzats per l’Equip de Govern, les regidories de Polítiques Inclusives i Política de Majors, i el Consell Municipal de Majors”.

Clau nacional i autonòmica
La primera Sessió Plenària de l’exercici 2020 ha estat marcada per un enfocament en clau nacional i autonòmica, ja que nombroses mocions presentades per l’oposició han versat sobre qüestions que van més enllà dels límits municipals. Així mateix, s’ha donat llum verda al nomenament d’Eduardo García-Ontiveros com a edil no adscrit, en ser expulsat de la formació taronja. A més, s’ha posat en coneixement la intenció d’Amparo Cerdà, del Grup VOX, de renunciar a la seua acta i abandonar el citat partit.

Així doncs, entre els suggeriments portats al Ple d’aquest matí, el Grup Ciutadans ha animat a la totalitat dels regidors que se sumaren al suport dels òrgans institucionals de l’Estat i instar al Govern central a no realitzar concessions a l’independentisme, moció que ha sigut rebutjada amb els vots de l’Equip de Govern atés que, segons ha argumentat Ramón Abad, del Grup Socialista, “Espanya no està en perill ni s’està trencant”. VOX, per part seua, ha volgut reprovar els socialistes per la seua responsabilitat política en el cas dels ERE d’Andalusia, la qual tampoc ha tirat avant per la negativa de l’Equip de Govern i l’abstenció de García-Ontiveros “al no ser el fòrum adequat per a tractar el tema”, ha expressat el no adscrit.

El Grup Popular ha efectuat una defensa de l’educació dels fills invocant l’article 27 de la Constitució Espanyola, defensant els centres concertats com a complement i garantia de la llibertat d’elecció del model en què els pares i les mares volen educar les i els seus descendents, petició que ha tingut resposta de la regidora de l’àrea, María José Martínez, qui ha manifestat que la concertada a la ciutat no està en perill, ni el dret a l’educació pública, inclusiva i neutral tampoc, perquè l’Estat ho garanteix i continua fomentant disposicions per a enfortir-lo, per la qual cosa, així mateix, la moció s’ha rebutjat amb els vots del Grup PSOE i Compromís.

La llengua valenciana també ha sigut una qüestió a tractar. El PP ha interpel·lat al Ple a instar al Consell la derogació de la normativa que regula el plurilingüisme en el sistema educatiu autonòmic (4/2018). Tant Esther Díez com María José Martínez han argumentat que la cohesió idiomàtica en la Comunitat està garantida, i que existeix flexibilitat amb les comarques del sud per a adaptar la normativa a les seues realitats socials, la moció no ha sigut aprovada pels vots contraris de PSOE i Compromís. “El coneixement de les tres llengües [castellà, valencià i anglés] està completament en vigor en el nostre sistema educatiu, i s’implanta de manera progressiva, per la qual cosa la normativa no és contrària a dret”, ha especificat Martínez, qui ha recordat a l’oposició que l’exempció del valencià també està en vigor, i que són els mateixos centres i consells escolars els qui adeqüen el seu itinerari formatiu en idiomes.

Trasvase Tajo-Segura