L’Ajuntament i la Generalitat animen els i les propietàries d’habitatges i empreses irregulars a normalitzar la seua situació a través de la nova normativa

L’Ajuntament i la Generalitat animen els i les propietàries d’habitatges i empreses irregulars a normalitzar la seua situació a través de la nova normativa

La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, indica que el ‘Pla de Minimització’ persegueix que les construccions que no s’adapten a la legalitat tinguen una oportunitat per a minimitzar l’impacte que tenen en el medi ambient i per a normalitzar la seua situació

L’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, han rebut aquest matí el director general d’Urbanisme de la Generalitat Valenciana, Vicente García Nebot, en una presa de contacte per a abordar qüestions referents a les dificultats que les i els tècnics es troben en el dia a dia, com poden ser els dubtes a l’hora d’interpretar les normes legals o la posada en marxa d’algunes qüestions noves de la legislació com els Plans de Minimització i els Plans Especials en Sòl no Urbanitzable.

Precisament han sigut els Plans de Minimització un dels assumptes en els quals s’ha centrat aquesta reunió a la qual també han assistit tècnics/ques d’Urbanisme de l’Ajuntament i de la Generalitat.

Tal com ha assenyalat García Nebot, “és important avançar en les ‘minimitzacions d’impacte’. Sabem que al terme municipal d’Elx hi ha molts habitatges unifamiliars que estan en situació irregular i que ara poden tindre una solució a través d’aquests processos de minimització d’impacte”.

El director general ha recordat que la ‘minimització d’impacte’ és una oportunitat que tenen totes les i els propietaris de construccions alçades de manera irregular per a solucionar la part ambiental i regularitzar-se amb la finalitat de poder posar en el seu patrimoni per a deixar en herència, hipotecar la construcció o declarar l’obra nova, cosa que en aquests moments no podrien fer sinó s’entra dins d’aquest procediment.

“Volem animar totes les persones que estan en aquesta situació al fet que actuen per a poder regularitzar les seues construccions, cosa que per a l’Ajuntament sabem que suposarà un tsunami de peticions. Però tant de bo siga això i ens permeta que aquesta situació en la qual ens trobem, de gent sense clavegueram i altres irregularitats, normalitze les seues propietats per a reduir l’impacte mediambiental”, ha apuntat García Nebot qui ha aclarit que, igual que els habitatges, també les activitats empresarials que funcionen de manera irregular en sòl no urbanitzable poden dur a terme els tràmits per a regularitzar-se i poden obtindre una llicència a través d’un instrument com és la Disposició Transitòria 15.

El resposable autonòmic d’Urbanisme ha indicat que la Generalitat editarà una guia que es repartirà als ajuntaments per a dur a terme tota la tramitació.

Per part seua, Arabid ha dit que la seua regidoria ja està treballant per a elaborar una guia que reculla aquestes construccions irregulars, que es concentren principalment en sòl no urbanitzable de les pedanies il·licitanes. “Es tracta de construccions que no s’adapten a la legalitat vigent i que ara tenen una oportunitat per a minimitzar l’impacte que tenen en el medi ambient i per a normalitzar la seua situació”, ha assenyalat la regidora.