L’Ajuntament acorda pagar 3,2 milions a proveïdors i proveïdores per a dinamitzar l’activitat socioeconòmica del municipi

L’Ajuntament acorda pagar 3,2 milions a proveïdors i proveïdores per a dinamitzar l’activitat socioeconòmica del municipi

L’import es destinarà, especialment, a abonar factures de neteja viària i d’edificis, recollida de residus urbans, transport públic i en serveis socials com l’ajuda a domicili o la gestió d’aliments i d’higiene bàsica


Els diners estalviats en energia per mantindre inactives instal·lacions com centres socials, recintes esportius i col·legis se sumarà al paquet d’ajudes que proposarà el Govern local en els pròxims dies a causa de la pandèmia


 

La Junta de Govern Local (JGL) s’ha reunit aquest matí per videoconferència per a tractar, especialment, qüestions lligades a l’àrea de Gestió Tributària i Financera del consistori il·licità, tal com ha reconegut el portaveu de la Junta, Héctor Díez. En concret, i com ha especificat, en aquest escenari d’estat d’alarma, l’Ajuntament, en la mesura de les seues possibilitats, “tracta d’agilitar pagaments perquè els i les proveïdores reben liquiditat i contribuir així a la dinamització de l’activitat socioeconòmica del municipi”, per la qual cosa s’ha aprovat l’abonament de 3,2 milions d’euros destinats, entre altres serveis, a la neteja viària i d’edificis, a la recollida de residus urbans, al transport col·lectiu, a les obres realitzades en les últimes setmanes o mesos, i als relacionats amb serveis socials, “tan necessaris en aquests dies”; sobretot els concernents a l’ajuda a domicili, la gestió d’aliments i la higiene bàsica.

Díez, així mateix, ha comunicat que, en les circumstàncies de pandèmia “no es pot pujar cap licitació a la plataforma de contractacions llevat que siga una qüestió excepcional”, atés que s’ha rebut una disposició del Ministeri d’Hisenda instant a això perquè les mercantils,“ara no estan en igualtat de condicions de concórrer als processos de licitació”. De tota manera, el portaveu ha assegurat que els equips tècnics continuen desenvolupant la seua labor de preparació de plecs i d’informar dels contractes que ja tenen sobres oberts.

En un altre ordre de coses, Díez ha agraït al Grup Popular la proposta llançada en la jornada d’ahir pel seu portaveu, d’erigir un Pla d’Estalvi Energètic “mentre dure l’estat d’alarma”. Malgrat que el també regidor de Modernització de l’Espai Públic i Manteniment ha dit que es tindrà “en consideració” la iniciativa de Ruz, ha explicat que l’Equip de Govern i les i els tècnics ja treballen “en mesures d’índole similar centrades en l’estalvi que suposa la inactivitat en determinades instal·lacions municipals”, les quals, la immensa majoria, especialment les que més gasten (centres socials, recintes esportius, col·legis…), ja tenen les seues llums apagades a excepció de les de seguretat o emergències.

“Això ja suposa un estalvi energètic important per a l’Ajuntament”, ha manifestat Díez, referint-se a la manca d’activitats que comporten una despesa energètica considerable en el que portem de quarantena i pròximament “fins que no es pronuncie Madrid i se supere la crisi vírica”. Actualment, ha destacat el portaveu de la JGL, “el Consistori posseeix un consum anual de llum en els seus immobles de 2,4 milions d’euros”, manifestant que l’estalvi energètic que suposa el context en el qual vivim “serà aplicat al paquet d’ajudes que proposarà el Govern local d’ací a uns dies”.

Quant a la il·luminació de la via pública, la JGL ha estimat mantindre-la tal com està per seguretat ciutadana i vial, amb la finalitat de dissuadir la impunitat de possibles actes vandàlics i, com ha expressat el portaveu, “perquè quan les il·licitanes i els il·licitans traguen el cap als seus balcons perceben certa normalitat”, la qual cosa pot infondre una aura positiva en aquests moments en els quals “suportem restriccions per part del Govern central”. A més, Díez ha recordat que en els últims anys l’Ajuntament ha invertit en mesures d’economització energètica en espais públics: “Per exemple, de 00.00 a 06.00, tot el sistema entra en manera d’eficiència i de reducció del flux lumínic, la qual cosa aconsegueix estalvis importants”.