Solta d’una trentena de xarxets marbrencs al Clot de Galvany

Solta d’una trentena de xarxets marbrencs al Clot de Galvany

La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, explica que es tracta d’un procés de reforç de la població d’aquest anàtid en perill d’extinció en col·laboració amb la Generalitat


 

La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, ha informat hui que des del seu departament s’ha procedit a alliberar 30 exemplars de xarxet marbrenc al Clot de Galvany. Un procés de reforç de la població d’aquest anàtid que e es troba en perill d’extinció i que es duu a terme en col·laboració amb el Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana, dins del seu programa de reforç dels efectius d’aquesta espècie a la Comunitat Valenciana.

Tal com ha explicat la regidora “al paratge s’han disposat els elements per a la seua adaptació i els primers xarxets que es van alliberar ja volen lliurement en plena naturalesa Clot de Galvany”.

Díez ha aclarit que, encara que el paratge no està obert a visites com a conseqüència de l’estat d’alarma, “es continuen duent a terme les labors de protecció i conservació perquè la ciutadania puga gaudir del Clot de Galvany quan finalitze l’emergència sanitària”.

La responsable de Medi Ambient explica que per a assegurar al màxim l’èxit de l’operació, s’ha adequat un gabió especial en una de les tolles del paratge on se solten els exemplars de xarxet durant uns dies, perquè entren en contacte amb l’entorn i s’hi habituen, ja que han sigut criats en captivitat a les instal·lacions que posseeix la Generalitat a València. Durant aquest període cal suplir amb un pinso especial, la seua alimentació, per a facilitar-los el trànsit a l’alimentació natural, i després d’aquesta setmana d’adaptació, se’ls allibera definitivament al paratge, si bé se’ls continua facilitant una mica de pinso, la quantitat del qual es va disminuint fins que finalment deixem de facilitar-los-el, d’aquesta manera es pretén assegurar la seua adaptació total a l’alimentació que ofereixen les tolles del paratge.

A més, s’han construït uns nials artificials, similars a aquells en els quals han nascut a les instal·lacions del Servei de Vida Silvestre, que han sigut instal·lats a diverses tolles del Clot, amb la finalitat de facilitar que s’hi reproduïsquen i d’aquesta manera augmentar la població de la espècie.

Díez explica que “durant el temps en què es mantinguen les actuals restriccions a la mobilitat, està prohibit l’accés al paratge, no obstant això la vida en aquest contínua, i els nostres esforços per a garantir la seua adequada protecció i conservació romanen perquè, quan siga possible tornar a visitar-lo, puguem continuar gaudint de les meravelles del paratge i de l’observació dels seus nous habitants, fins llavors recorden, cal quedar-se a casa. En la pàgina web del paratge (www.clotdegalvany.es) i les seues xarxes socials, mantindrem una finestra oberta perquè es puga gaudir de la fauna, de la flora i dels paisatges del PNM del Clot de Galvany a través d’imatges i vídeos, i d’aquesta manera contribuir a facilitar el pas de les hores a les nostres llars”.