Una quarantena repleta de cultura

Una quarantena repleta de cultura

La pandèmia de Covid-19 trasllada la missió divulgadora d’institucions i entitats relacionades amb el món de l’art a internet, tal com recorda la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón


Pel·lícules, programes antics de televisió, funcions teatrals i òperes, biografies, catàlegs i llibres, imatges o àudios conformen el gruix de propostes gratuïtes en línia per a suportar el confinament


 

La quarantena no deté la maquinària cultural del país, que trasllada el gruix de les seues operacions al ciberespai amb la finalitat d’oferir a la ciutadania el millor dels seus vastos centres documentals. És per això que la responsable de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón, ha recordat a la població alguns dels recursos en línia dels quals disposen, de manera gratuïta, per a fer més suportable el confinament.

Seguint l’empremta del Ministeri de Cultura amb #LaCulturaEnTuCasa, Acció Cultural Espanyola (AC/E) ha aprofitat per a llançar #ACEFilmoteca, una iniciativa amb la qual els i les internautes podran gaudir de documentals en el domicili mentre dure l’estat d’alarma. I a més d’audiovisuals, des de la seua pàgina és possible llegir i descarregar monografies o efectuar visites virtuals a exposicions. L’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) no es queda arrere amb la “Teatroteca”, que aglutina 1.595 títols de teatre, circ i coreografies als quals s’accedeix prèvia inscripció.

La Filmoteca Espanyola trasllada la pantalla del Cinema Doré a totes les llars mitjançant el seu compte en Vimeo. Tal com indica la institució, s’exhibiran en línia “títols recuperats o restaurats recentment”, a més d’altres clàssics de la cinematografia nacional. “Cada tres dies, i sense anunciar prèviament la següent, es renovarà la pel·lícula”, adverteix la Filmoteca als espectadors i espectadores, a qui anima a descobrir les joies que custòdia en els seus fons. I no és l’única proposta en aquest sentit, ja que Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) posseeix en obert la seua ja consolidada hemeroteca; una pàgina ineludible per a aprofundir en la història de la televisió i de la nostra societat a través de les dècades.

D’altra banda, la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE) brinda al públic els seus tresors a colp de clic gràcies a la Biblioteca Digital Hispànica. I una anotació per als i les amants de l’òpera: la plataforma My Opera Player regala un codi promocional per a gaudir sense cap cost del seu catàleg, que inclou òperes, concerts, danses i altres extres en escenaris de renom, com el Teatre Real, el Liceu, el Teatre Colón, el del Bicentenari de Sant Joan (l’Argentina) i el NCPA de Pequín (la Xina).

En el cas de qui desitge aprofundir en la història il·licitana, la Universitat Miguel Hernández (UMH) convida a bussejar en el pretèrit més pròxim de la ciutat de les palmeres de la mà de la Càtedra Pere Ibarra; entitat que va complir una dècada en 2019, i la web de la qual salvaguarda la memòria col·lectiva amb al voltant de 40.000 àudios, vídeos, biografies i imatges d’Elx en data de hui, comptant amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura.

“A causa de les circumstàncies, ens fem ressò de la difusió cultural virtual existent i, des de la Regidoria, anirem fent resums d’enllaços per a fer més suportable la situació”, ha dit la regidora, que ha prosseguit assegurant que les i  els tècnics estan treballant en un nou calendari –que es publicarà pròximament– per a ajornar aquelles actuacions que es van programar en espais com el Gran Teatre, la Llotja o L’Escorxador; ara suspeses pel Covid-19. “L’objectiu és que els il·licitans i il·licitanes que van comprar entrades puguen acudir a aquests espectacles quan es restablisca la normalitat”.