El Ministeri de Cultura recolza el Misteri d’Elx en el seu XIX aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

El Ministeri de Cultura recolza el Misteri d’Elx en el seu XIX aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

“És un dels elements etnogràfics més representatius d’Espanya, una joia de la nostra cultura i història”, escriu sobre la Festa el ministre José Manuel Rodríguez en una carta enviada a l’alcalde


Carlos González, que ha presidit l’acte telemàtic, agraeix “a totes les famílies que durant segles i fins als nostres dies, travessant adversitats, han fet possible la pervivència de l’obra assumpcionista”


 

El Ministeri de Cultura ha recolzat el Misteri d’Elx en el seu XIX aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco mitjançant una carta que el ministre José Manuel Rodríguez ha remés a l’alcalde, Carlos González. El secretari del Patronat del Misteri, Joaquín Sempere, l’ha llegida aquest migdia a l’inici de l’acte virtual que honra l’efemèride, presidida pel regidor il·licità des de la Sala del Consell.

En la missiva, el ministre ha escrit que “entre les nombroses expressions etnogràfiques espanyoles, poques contenen tants valors culturals, estètics i identitaris com el Misteri”. A més, en aquesta, Rodríguez ha enaltit “la riquesa i frescor” del drama assumpcionista com “testimoniatge de la cultura popular i de la litúrgia medieval i barroca”, i ha lloat, igualment, el poble d’Elx per preservar durant centúries una tradició cohesionadora. “No sorprén que la Unesco reconeguera i protegira la Festa, perquè és un dels elements etnogràfics més representatius d’Espanya, una joia de la nostra cultura i història”, ha reiterat després d’haver emplaçat “a superar aquests temps difícils per a tots”.

Seguidament, González ha pres la paraula i ha rememorat aquell divendres 18 de maig de 2001. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura va proclamar, a París, el Misteri d’Elx com a primer Patrimoni Immaterial de la Humanitat. “Els grans esdeveniments es recolzen en grans equips”, i ha transmés per això el seu agraïment als qui van ser, en 2001, el president de la Junta Rectora de la Festa i l’alcalde, Joaquín Serrano i Diego Maciá: “Tots dos van complir un paper determinant en el reconeixement del valor indiscutible del Misteri”, ha explicat per a, posteriorment, donar les gràcies “a totes les famílies que durant segles i fins als nostres dies, travessant adversitats, han fet possible la pervivència de l’obra assumpcionista”. El regidor ha reafirmat el compromís de l’Ajuntament “des de 1609”, any en què el Consell Municipal de la vila prenguera les representacions al seu càrrec.

 

 

Una efemèride celebrada de manera telemàtica

En l’esdeveniment, realitzat de manera telemàtica per a garantir el distanciament social amb l’objectiu de no propagar el covid-19, també han intervingut, el president executiu del Patronat del Misteri, Francisco Borja; la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; el vicari episcopal, José Antonio Valero; l’arxipreste de la basílica de Santa Maria –temple on cada 14 i 15 d’agost s’escenifiquen La Festa i La Vespra, els dos actes del bé oral– Ángel Bonavía; i el mestre de capella, Francisco Javier González; acompanyats per videoconferència de membres de l’Equip de Govern, de la Corporació Municipal, del Patronat del Misteri i altres autoritats eclesiàstiques.

Borja ha realçat la influència “social, econòmica i religiosa” de la funció sacrolírica medieval en l’esdevenir de la ciutat, mentre que Tamarit ha subratllat el fet que poques ciutats valencianes tinguen un Patrimoni de la Humanitat: “Elx posseeix dos, senyal inequívoc de la grandesa del municipi”. Valero i Bonavía han assenyalat el vessant més espiritual de la Festa. “És un símbol d’identitat teatral i musical amb el qual els il·licitans i les il·licitanes estimen la Verge”, ha manifestat el vicari episcopal. L’arxipreste, per part seua, ha aplaudit el Misteri com a “catequesi i ànima que encarna l’esperit d’Elx”, i ha esmentat la condició “d’any històric”, del present 2020, per la pandèmia i la cancel·lació de les representacions estivals. El mestre de capella ha reflexionat que, per a les il·licitanes i els il·licitans, la Festa ha sigut “Dogma de Fe i Patrimoni de la Humanitat almenys des del segle XIII”, i ha reconegut la transitorietat dels participants: “Sabem que estem de pas. La nostra única missió està molt per damunt d’interessos personals: fer-ho tan bé com siga possible i engrandir aquest tresor perquè continue sent una joia musical per segles”.

“Sentim-nos orgullosos de treballar pel Misteri i per ser il·licitans”, ha conclòs l’alcalde, qui ha dirigit unes paraules a les persones que han patit les conseqüències de l’epidèmia, i ha destacat també que “el coronavirus ha suposat distància física, però no pot impedir el nostre afecte per a recordar el Misteri com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco”.

Un enregistrament del “Glòria patri” ha posat punt final a una solemne commemoració que la ciutadania ha pogut visualitzar via streaming mitjançant la pàgina de Facebook del Consistori i del Misteri i del canal municipal de YouTube. Posteriorment, a les 15.30 hores, van sonar les campanes de les esglésies d’Elx –tal com feren en aquell llunyà any 2001– per a evocar l’efemèride.