El X Acte Homenatge Defensors de la Salut rendeix tribut als herois de la pandèmia

El X Acte Homenatge Defensors de la Salut rendeix tribut als herois de la pandèmia

L’Hospital del Vinalopó organitza la desena edició d’un esdeveniment marcat per la gratitud de la societat amb el personal dels departaments de salut del Vinalopó i del General davant la crisi vírica


La regidora de Sanitat, Mariola Galiana, agraeix la seua dedicació a totes aquestes persones, i homenatja les que han estat afectades pel coronavirus entregant una placa commemorativa a Cecilio Velasco, que va véncer a la malaltia després d’un ingrés de quasi dos mesos


Mónica Carrillo, periodista i escriptora il·licitana, distingida amb l’Esment d’Honor de 2020 per personificar a un col·lectiu clau durant l’epidèmia: el d’informadors


L’Hospital del Vinalopó ha homenatjat a les seues instal·lacions als defensors de la salut. L’acte, que compleix la seua desena edició en aquest 2020, ha estat marcat per la gratitud de tota una societat cap al seu personal sanitari, el qual ha combatut en primera línia el coronavirus malgrat els riscos. La regidora de Sanitat de l’Ajuntament d’Elx, Mariola Galiana, el director gerent del Departament de Salut del Vinalopó, Rafael Carrasco, i el director d’Atenció Primària del Departament de Salut de l’Hospital General, Carlos de Gregorio, han assistit a l’esdeveniment acompanyats per personal sanitari, pacients i autoritats polítiques de consistoris pertanyents a totes dues àrees de salut.

“Gràcies al personal sanitari per seguir ací, cuidar-nos i vetlar per cadascun de nosaltres”, ha expressat Galiana en referir-se a la “batalla contra un enemic invisible” que han lliurat auxiliars, infermers/es i metges/esses. “És un honor compartir aquest entranyable acte amb vosaltres, que oferiu un servei de salut integral i de qualitat”, ha continuat, reiterant “el gran i excel·lent treball” realitzat als recintes sanitaris durant els últims mesos, en el qual les seues plantilles “ho han donat tot contra la Covid-19”. Així mateix, la regidora ha afirmat que “la manera en la qual es cuida les persones més vulnerables és la demostració palpable del nivell de desenvolupament i avanç d’una societat”.

La cita, que ha comptat amb les mesures de seguretat higienicosanitàries per a evitar possibles contagis, ha reunit un centenar de persones amb l’objectiu d’evidenciar l’admiració i el respecte pels qui han encarat especialment la pandèmia. Concretament, els serveis d’Atenció Primària, Urgències, Medicina Intensiva, Medicina Interna, Pneumologia i Medicina Preventiva dels dos hospitals il·licitans, i el Servei de Microbiologia de l’Hospital General, han sigut guardonats per combatre la Covid-19. També s’ha esmentat la labor vital d’altres treballs per al correcte funcionament d’ambulatoris i hospitals, com el del personal de neteja i el d’admissió.

El moment més esperat ha sigut quan Galiana ha fet lliurament d’una placa commemorativa a Cecilio Velasco, qui supere la malaltia després d’estar ingressat a l’Hospital del Vinalopó quasi dos mesos. Aquest homenatge personificat en la figura de Velasco, ha manifestat l’edil, va dedicat a tots aquells que han patit en les seues carns el coronavirus, “tant els qui ho han superat com els qui no”, per la qual cosa ha transmés un emocionat record a les persones que van perdre la vida i a les seues famílies. A més, ha estés l’homenatge a la ciutadania per “aconseguir detindre el virus confinant-se quan va ser necessari”.

De Gregorio, en representació de la gerència del Departament de Salut de l’Hospital General, ha subratllat la importància cabdal de l’Atenció Primària en les setmanes de l’emergència sanitària. Carrasco, per part seua, ha admés que l’Homenatge Defensors de la Salut 2020 és especial per ser un merescut tribut a les i als professionals que “han hagut de reinventar-se enmig d’una cosa inaudita i impensable”, i ha celebrat que “han sigut capaços de contindre, barallar i véncer l’afecció pulmonar entre un gran estrés i preocupació”.

La regidora de Sanitat ha dit que, encara que hui dia no existeixen casos actius de Covid-19 als hospitals de la ciutat, ha instat a “no baixar la guàrdia” i “continuar amb les mesures elementals per a no fer passos arrere”; això és, practicar el distanciament social, l’ús de la màscara i la rentada freqüent de mans. Finalment, i emulant els balcons a les 20.00 hores, Galiana ha volgut dedicar un sonor aplaudiment en representació de tots els il·licitans i il·licitanes als i a les sanitàries, que “sent el millor de la nostra col·lectivitat, s’han enfrontat a una amenaça global que ha posat a prova els pilars d’una societat que, com l’Ajuntament d’Elx, està orgullosa de tots i cadascun de vosaltres”.

Una pandèmia molt gràfica

Moments abans d’arrancar l’esdeveniment, Galiana, Carrasco i De Gregorio han inaugurat al vestíbul de les instal·lacions hospitalàries una exposició fotogràfica que mostra les escenes viscudes per les i pels professionals sanitaris durant els moments més durs de l’epidèmia i que igualment s’erigeix com a reconeixement a l’esforç que efectuen diàriament pels pacients.

A més, l’organització no ha volgut tancar l’acte sense abans enviar unes paraules de consideració als informadors pel paper desenvolupat durant la crisi vírica. Per això, en representació del col·lectiu, la periodista i escriptora il·licitana Mónica Carrillo ha sigut premiada amb l’Esment d’Honor del present exercici. Carrillo, pregonera de les Festes d’Agost 2018 i Premi Azorín de Novel·la 2020, no ha pogut assistir a l’acte per a recollir-la, però segons informen des de l’administració de l’Hospital del Vinalopó, li la faran arribar.