Els productors i cultivadors de magrana mollar auguren una producció d’uns 40 milions de quilos en 2020

Els productors i cultivadors de magrana mollar auguren una producció d’uns 40 milions de quilos en 2020

La xifra suposa un descens de fins a un 15% respecte a l’exercici anterior per les temperatures, encara que presentarà una qualitat superior gràcies a l’abundància de recursos hídrics óptimos


L’alcalde, Carlos González, i l’edil de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, es reuneixen amb el president de l’Associació de Productors i Cultivadors de Magranes d’Elx, Francisco Oliva


La magrana mollar resisteix els envits de la pandèmia. Aquesta és la conclusió extreta de l’entrevista que han mantingut aquest matí l’alcalde, Carlos González, i l’edil de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, amb el president de l’Associació de Productors i Conreadors de Magranes d’Elx, Francisco Oliva. No en va, per a aquesta campanya s’espera una producció d’uns 40 milions de quilos; fins a un 15% menys respecte a l’anterior a causa de les temperatures, però amb qualitat superior (color, calibre, neteja…) gràcies a l’abundància de recursos hídrics òptims.

Oliva, que ha sigut rebut per González en les dependències d’Alcaldia, s’ha traslladat posteriorment a la Sala del Consell per a renovar, juntament amb Sànchez, el conveni anual per valor de 30.000 euros –mateixa xifra que en 2019– que l’Ajuntament manté amb l’Associació perquè aquesta puga emprendre accions publicitàries amb la finalitat de portar el nom d’Elx per tot el món, ja que el fruit estrella del Camp d’Elx –que compta amb Denominació d’Origen (DO)–, és molt estimat per les seues propietats i sabor més enllà de les fronteres nacionals. Encara que, com Oliva ha reconegut, el consum en el mercat espanyol de la magrana il·licitana ha augmentat fins a un 40% en els últims tres anys, conseqüència directa de l’estratègia promocional empresa, i que enguany posarà especial èmfasi en el continent; particularment a França, “el mercat número u de la nostra producció”, amb una estratègia de xarxes socials, vídeos i publicitat exterior, ja que no existeix l’opció de les fires en altres territoris per la pandèmia.

L’Ajuntament renova el conveni anual amb l’entitat agrícola, per la qual cosa es compromet a injectar 30.000 euros per a la promoció del producte estrella del Camp d’Elx en el mercat nacional i internacional

“Enguany, ens oblidem de degustacions en mercats, demostracions en viu amb cuiners, visites de col·legis…”, ha declarat el president sobre aquest tema. Encara que ha matisat que no renuncien als concursos gastronòmics i al tall de la magrana, acte que marca l’inici de la campanya i que, ha revelat, tindrà com a convidat “un personatge conegut”. També s’ha referit a la competència en el sector, ja que la producció mundial s’ha incrementat en 2 milions de tones: “La magrana s’ha posat de moda; o l’hem posada nosaltres”. Així i tot, ha assegurat les qualitats extraordinàries de la mollar davant d’altres varietats per, entre altres factors, “la seua dolçor, manca de pinyol, un menjar més agradable que la resta…”.

L’edil de Desenvolupament Rural, que ha confirmat “el conveni de major rellevància que signa la Regidoria anualment” amb la seua rúbrica, cosa que demostrant el suport de l’Equip de Govern als productors i cultivadors locals de magrana, ha reiterat la condició de “fruit capdavanter i internacional del Camp d’Elx i que obri camí a la resta gràcies a la seua innovació i a situar-se en tots els àmbits de referència del sector agrícola i alimentari, i que, malgrat les dificultats actuals, continua apostant per l’obertura de mercats”. Igualment, ha dit Sànchez, “confiem que puga anar ampliant-se la capacitat de producció”, i ha reivindicat la necessitat d’aigua de qualitat durant tot l’any per a garantir la DO.

Tant el regidor com Oliva, finalment, han posat en valor el camp i l’agricultura, “la utilitat de la qual s’ha vist durant la pandèmia”, ha destacat Oliva. Mentre que Sànchez ha recordat que “un sector primari fort ens permet tindre una salvaguarda en moments de crisi, per la qual cosa hem de donar-li la protecció que mereix”, per la qual cosa ha rebutjat el seu desmantellament i crida a les diferents administracions a “defensar la nostra agricultura i ramaderia” en les negociacions de la PAC.