Elx aconsegueix la més alta qualificació de la província per a un edifici sostenible

Elx aconsegueix la més alta qualificació de la província per a un edifici sostenible

L’immoble “Puerta de Alicante” ha sigut certificat per GBCe (Green Building Council España) per 3 Fulles Verdes. Aquesta distinció premia l’optimització en el consum de recursos, l’eficiència energètica i la millora de la salut, entre altres objectius


Amb el Certificat VERDE, Elx s’incorpora a una xarxa de ciutats que aposten per l’edificació sostenible i així donen resposta als grans reptes que ha d’afrontar la societat


El centre cultural Les Clarisses ha acollit aquest matí la presentació del primer edifici d’Elx, i de la província, que ha obtingut Tres Fulles Verdes que l’acrediten com a edifici altament sostenible. Un acte al qual ha assistit l’alcalde d’Elx, Carlos González, acompanyat per la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, per la de Sostenibilitat, Esther Díez, i per l’edil Felip Sànchez.

Una de les claus que han pesat més per a obtindre aquest reconeixement ha sigut l’aposta del promotor Antonio Penadés i el seu arquitecte Diego Castaño per reutilitzar una estructura construïda en els anys de boom immobiliari i que havia quedat abandonada durant la crisi econòmica. La fabricació i transport dels materials de construcció tenen un alt impacte en el medi ambient, per això la seua reutilització és clau per a millorar la sostenibilitat dels edificis. La decisió de reutilitzar també la façana segueix els mateixos principis.
També s’ha valorat la implementació de mesures per a fomentar l’ús de mitjans de transport més sostenibles, la utilització d’acabats interiors que redueixen la toxicitat ambient, la reducció del consum d’energia i les emissions de CO₂, així com el disseny de la distribució dels habitatges per a permetre la ventilació natural i l’aprofitament de la il·luminació solar.

L’Edificació Sostenible es reconeix a través de diferents eines de certificació com LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) i VERDE, que és l’eina d’avaluació de la sostenibilitat d’edificis que permet mesurar directament la reducció d’impactes mediambientals que poden generar els edificis. VERDE va ser desenvolupada en 2009 per Green Building Council Espanya GBCe, amb col·laboració de diferents experts associats, un d’ells és Manuel Romero, Gerent de la consultora il·licitana ETRES Consultors.

L’any 2016, les Nacions Unides van establir una sèrie d’objectius específics per a desvincular el creixement econòmic del canvi climàtic, la pobresa i la desigualtat. Són els coneguts com a Objectius de Desenvolupament Sostenible – ODS. L’edificació sostenible contribueix en gran manera a resoldre el repte dels ODS.

A Espanya ja hi ha més de 2 milions de metres quadrats d’edificis sostenibles registrats amb l’eina de certificació VERDE. Amb aquesta s’avalua, al llarg de tot el cicle de vida de l’edifici, les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, la gestió dels residus, el consum d’aigua, la qualitat de l’ambient interior i l’increment del valor de l’edifici.

Elx s’ha posat com a objectiu aconseguir la Capitalitat Verda Europea en 2030. Aquest projecte implica transformar la ciutat en molts aspectes i els edificis no poden ser aliens a aquesta transformació. A la ciutat existeixen uns 114.000 habitatges construïts que generen més de 184.000 tones de CO₂, és el segon sector del municipi en generació de gasos d’efecte d’hivernacle just per darrere del transport privat i comercial.

S’ha produït el lliurament del reconeixement VERDE al primer edifici d’Elx que compleix amb aquest estàndard de sostenibilitat, que és el primer de la nostra província a aconseguir la categoria de Tres Fulles Verdes. Convé recordar en aquest punt que la Comissió Europea ha establit com a objectiu aconseguir una reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle del 40% l’any 2030 i per a l’any 2050 aconseguir la descarbonització de la nostra economia i per a això els edificis han de reduir les emissions que generen en més d’un 90%. Per aquest motiu, cada vegada és més important que els edificis es projecten i construïsquen complint amb els estàndards més exigents de sostenibilitat.

L’estudi d’arquitectura il·licità CASTAÑO Arquitectos juntament amb la promotora INTA SL, compromesos amb els reptes socials, ambientals i econòmics del nostre temps decidiren confiar en VERDE de GBCe com a sistema per a avaluar i certificar la sostenibilitat del seu edifici

Durant l’acte s’ha procedit al lliurament del Certificat VERDE en el qual ha estat present el director de GBCe, Bruno Sauer, l’arquitecte Diego Castaño de Castaño Arquitectos, el promotor Antonio Penadés d’INTA SL i l’avaluador VERDE i enginyer de camins, Manuel Romero d’Etres consultors, a més d’altres autoritats municipals.
Una aposta decidida i valenta

En la seua compareixença, l’alcalde d’Elx ha felicitat l’arquitecte, Diego Castaño, el promotor, Antonio Penadés, i l’avaluador, Manuel Romero, per aquest edifici “Puerta de Alicante”.

“Enhorabona per aquest reconeixement, però sobretot la meua més efusiva felicitació per la vostra aposta decidida i valenta per la sostenibilitat”, ha destacat l’alcalde, qui ha afegit que “llegia fa poc, i el compartisc, que la sostenibilitat, la industrialització i la innovació han de ser les banderes de la nova arquitectura i de la construcció. Estic totalment d’acord amb això. I crec que no és un mer plantejament teòric”.
“Desitge que aquest edifici marcadament sostenible no siga rara avis, sinó l’espill en el qual es mire el sector i que, per tant, òbriga un camí, una tendència, a la sostenibilitat en el sector de la construcció i que siga el primer de molts altres. Una tendència que vincule obertament al nostre objectiu de viure una dècada verda, la dècada 2020-2030 i d’armar una candidatura sòlida a la Capitalitat Verda Europea, que tinga un ferm suport en l’aposta per la sostenibilitat de sectors econòmics com la indústria i la construcció”, ha indicat l’alcalde.