Elx dona suport als regants del Tajo-Segura davant el Ministeri

Elx dona suport als regants del Tajo-Segura davant el Ministeri

El Ple acorda traslladar a Transició Ecològica la petició que no es duga a terme cap retallada al cabal d’aigua de reg


La ciutat sol·licitarà adherir-se al programa de l’ICEX ‘Rising Up in Spain’ amb l’objectiu d’atraure emprenedors i startups


El Ple ha aprovat aquest migdia una declaració institucional en la qual els grups municipals acorden traslladar al Ministeri de Transició Ecològica “el nostre suport i solidaritat amb el Sindicat Central de Regants del Transvasament Tajo-Segura en la seua petició que no es modifiquen les vigents regles d’explotació del Transvasament i, en conseqüència, no es duga a terme cap retallada al cabal de l’aigua de reg transvasada, mentre que no es dispose de la informació completa i actualitzada sobre la disponibilitat real de l’aigua a ambdues conques, que aportaran els plans hidrològics de les demarcacions del Tajo i del Segura, l’aprovació del qual està prevista per a finals de l’any 2021”.

D’altra banda, la declaració institucional recull sol·licitar una reunió urgent de tots els alcaldes dels municipis afectats per la decisió de retallar les aportacions al Transvasament Tajo-Segura des dels embassaments de capçalera. L’objectiu d’aquesta reunió serà establir, des del consens i la unitat de tots els municipis afectats, estratègies i mesures reivindicatives davant el Ministeri, per a manifestar la nostra preocupació i el rebuig cap a les decisions pròximes sobre el Transvasament.

En tercer lloc, es demana una reunió urgent amb la ministra de Transició Ecològic i Repte Demogràfic amb la finalitat de “plantejar les nostres demandes i exigir, des de la unitat de totes les forces polítiques municipals, la revocació de la decisió del Ministeri sobre la revisió de la quantitat d’aigua trasvasable del Tajo a la conca baixa del Segura”.

Texto íntegro de la declaración institucional
Mocions plenàries

El Grup Socialista ha interpel·lat la Corporació Municipal per a instar a Generalitat a elevar l’aportació del Fons Autonòmic de Cooperació per a afrontar la crisi sanitària i econòmica resultant de la pandèmia. També, per a reclamar a la Diputació Provincial que s’adherisca a aquest fons per a ajudar les localitats alacantines en aquests moments, la qual cosa suposaria per a Elx 700.000 euros més; una moció que ha tirat endavant amb l’acord dels socialistes, de Compromís, Ciutadans i del regidor no adscrit, Eduardo García-Ontiveros, malgrat la negativa del Grup Popular i l’abstenció de Vox.

La petició dels populars d’erigir un pla turístic per a promocionar el municipi com a destí segur per als visitants nacionals no ha fructificat. Segons ha explicat l’edil de l’àrea, Carles Molina, el rebuig de les agrupacions de l’Equip de Govern ve motivat perquè actualment s’està redactant el Pla Director de Turisme, que ja preveu idees similars a les del Grup Popular.

La proposta de Vox en defensa de la hispanitat i la condemna a les accions contra el llegat espanyol que ara mateix se succeeixen als EUA ha sigut tombada amb els vots en contra dels grups Compromís i Socialista. El mateix resultat ha obtingut la moció presentada per Compromís de canviar de nom l’avinguda Joan Carles I donada la polèmica judicial que actualment envolta l’exmonarca.

El Ple ha aprovat unànimement la resta de mocions, com la del Grup Ciutadans, d‘habilitar espais d’ombra al costat de les OMAC, ara que és temps estival i els usuaris han de realitzar les esperes fora de l’oficina per a complir amb el distanciament interpersonal; o, de Ciutadans igualment, la de reconéixer la venda no sedentària d’Elx com una modalitat comercial fonamental en l’economia local.

Així mateix, s’ha donat llum verda a la moció de Vox de requerir al Govern d’Espanya a sumar en els acords per la reconstrucció social i econòmica a tots els centres d’ensenyament que reben fons públics, la qual cosa inclou l’educació concertada. També, a la invitació dels populars a demanar a la Conselleria de Sanitat un estudi de distribució del transport sanitari a Elx durant l’estiu, ja que una de les unitats SAMU es trasllada a Santa Pola. De tota manera, la tinenta d’alcalde de Sanitat, Mariola Galiana, ha explicat que el SAMU desplaçat a la vila marinera igualment presta servei a Elx.

Finalment, el Ple ha donat suport a la proposició del regidor no adscrit, Eduardo García-Ontiveros, de sol·licitar a l’ICEX l’adhesió de la ciutat al programa ‘Rising Up in Spain’ per a atraure emprenedors i startups internacionals amb vista a radicar-se al futur Campus Tecnològic, que ja s’està materialitzant a Elx Parc Empresarial.