La projecció del curt documental ‘Elx en Festa’ inaugura el 43 Festival Internacional de Cine Independent d’Elx

La projecció del curt documental ‘Elx en Festa’ inaugura el 43 Festival Internacional de Cine Independent d’Elx

S’hi exhibiran més d’un centenar de peces audiovisuals de diversos continents, de les quals 89 participen en la Secció Oficial i aspiren a obtenir premis en metàl·lic que sumen fins a 16.000 euros en total


L’Ajuntament d’Elx, que dona suport al festival degà de la Comunitat Valenciana organitzat per la Fundació Mediterráneo, sufraga els 2.500 euros del guadó al Millor Curt de Ficció


La 43 edició del Festival Internacional de Cine Independent d’Elx (FICIE), organitzat per la Fundació Mediterráneo amb el suport de l’Ajuntament, va arrancar en l’Hort del Xocolater, en una convocatòria en la qual la imatge fílmica serà la protagonista de les vetlades il·licitanes fins al divendres 31 de juliol, data de la gala en la qual es donarà a conéixer els curtmetratges llorejats en cadascuna de les sis categories diferents, que van des de la ficció clàssica a peces rodades íntegrament amb telèfons intel·ligents, passant per l’animació. En total, 102 audiovisuals de diversos continents, dels quals 89 concorreran en la Secció Oficial.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón, i el responsable del FICIE, Vicente Sanchís, van inaugurar l’esdeveniment davant els dos centenars de cinèfils que es van acostar a l’hort en un tret d’eixida carregat de simbolisme per l’exhibició fora de concurs del curt documental ‘Elx en Festa’ –que la seua premiere va ser el juliol de 2019 en els Odeon–, del realitzador il·licità i director de la Càtedra Institucional Misteri d’Elx de la UMH, Pablo Mas, en un any marcat per la pandèmia coronavírica i que ha deixat Elx sense les seues representacions més estimades per motius de seguretat sanitària. “Des del Patronat del Misteri agraïm que el FICIE faça un buit al drama assumpcionista; una obra mestra viva que encarna una cultura i la vinculació que manté la seua població amb aquesta. Tots som la Festa”, va assenyalar la vicepresidenta de l’entitat, María Teresa Botella, que va ser l’encarregada de presentar la pel·lícula de Mas.

La cita es desenvoluparà totes les nits en l’Hort del Xocolater, fins al 31 de juliol, amb tots els protocols higienicosanitaris per a garantir la seguretat dels espectadors, com la necessitat de sol·licitar reserva de butaca via telefònica

“Programar el Festival aquest estiu, sens dubte, és símptoma de vitalitat i valentia, i evidencia que la cultura és un bé necessari que alimenta esperit i ment a més de servir de sustentació anímica i moral en temps difícils”, va manifestar Marga Antón en la seua al·locució amb la qual va obrir l’edició 2020 del festival degà de la Comunitat Valenciana. També va aprofitar per a lloar a l’organització per les mesures adoptades en pro de la salut i apel·lar a la responsabilitat personal de la ciutadania en el compliment de les recomanacions del Ministeri i la Conselleria de Sanitat.

“Donem les gràcies als il·licitans per la seua resposta en aquesta complicada situació, ja que han sigut fidels al seu Festival”, va dir el director d’un esdeveniment en el qual, en altre temps, Fundació Caixa Mediterrani va usar la seua nova identitat corporativa –Fundació Mediterrani– per primera vegada. “Teníem clar que Elx no havia de quedar-se sense la seua cita amb el cinema, encara que no hem pogut efectuar totes les activitats que planejàvem ni portar convidats”. Sanchís, igualment, va agrair a l’Ajuntament i a la seua regidora de Cultura per “no haver fallat al FICIE”. De la mateixa manera, va destacar la funció d”Elx en Festa: “Atesa la seua cancel·lació a l’agost, hem volgut portar-vos un trosset del Misteri”.

De fet, la present edició –que pot celebrar-se gràcies a les característiques espacials i descobertes de l’Hort del Xocolater– ve marcada pels rigorosos protocols higienicosanitaris per a evadir els temuts rebrots. Gels hidroalcohòlics, mascaretes, la manca de fullets de mà, votacions via WhatsApp i, especialment, el distanciament interpersonal –amb l’obligatorietat de reservar seient via telefònica (639 634 790)– que ha minvat l’aforament a tres-centes butaques quan en anys anteriors s’oferien prop del miler. “Sabem que les mesures, a vegades, poden resultar enutjoses”, va admetre Sanchís, “però és important no desistir de la protecció de les persones”.

La regidora Marga Antón anima els il·licitans i visitants a disfrutar de la reactivació cultural d’Elx durant el període estival sempre d’una forma responsable i complint amb totes las recomanacions per a evitar rebrots

Tanmateix, això no ha entelat el primer dia del FICIE, que ha projectat una desena de curts en competició que aspiren a ser reconeguts pels espectadors i el jurat –compost per membres del Cinema Club Luis Buñuel d’Elx, així com per professionals del sector audiovisual– i seleccionats per als Goya, per al Reykjavík International Film Festival o per al Cinephone, o obtindre premis en metàl·lic que sumen fins a 16.000 euros en total. En concret, els de major vàlua econòmica i artística són el nou premi al Millor Curt Documental i al Millor Curt de Ficció –aquest últim sufragat pel consistori il·licità–, tots dos dotats amb 2.500 euros.

“Durant aquests mesos de calor, la cultura tornarà a florir”, va expressar Marga Antón referint-se a la campanya de reactivació cultural –amb totes les garanties sanitàries– que està emprenent durant aquest estiu la Regidoria que dirigeix. “Animem els il·licitans/es i els i les visitants a gaudir del jazz, del teatre, la dansa, el flamenc, la guitarra clàssica o el cinema a la intempèrie que oferim en període estival a la nostra ciutat”.