La rèplica de la Dama d’Elx ja està en el MAHE després de tornar de l’Iran on ha estat exposada els últims mesos

La rèplica de la Dama d’Elx ja està en el MAHE després de tornar de l’Iran on ha estat exposada els últims mesos

La regidora de Cultura, Marga Antón, explica que s’ha dut a terme la substitució de la rèplica de Pinazo per la realitzada en 2003 per Factum Art complint amb tots els protocols


La regidora de Cultura, Marga Antón, ha informat que la rèplica de la Dama d’Elx ja es troba en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) després de tornar de l’Iran on ha estat exposada en el Museu Nacional a Teheran. Aquest mateix matí s’ha dut a terme, complint amb tots els protocols, la substitució de la rèplica de Pinazo per la realitzada en 2003 per Factum Art.

La regidora ha recordat que la tornada havia d’haver-se produït a la fi d’abril, però que a causa de l’escenari originat per la pandèmia de la COVID-19, aquesta va quedar ajornada. Això va obligar al fet que la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament d’Elx prorrogaren el conveni establit.

“La rèplica de la Dama ha passat el corresponent període de quarantena establit pel Ministeri, i va ser desinfectada en el mateix MARQ d’Alacant abans de tornar a instal·lar-la a la sala IV del Museu Arqueològic i d’Història d’Elx”, ha assenyalat Antón.

La rèplica de Factum Art, realitzada en resina i pedra polvoritzada, és considerada com la reproducció més fidedigna de la més icònica de les escultures iberes. Per això, va ser una de les peces seleccionades pel MARQ per a participar, al costat d’unes altres 299 peces, en l’exposició internacional de l’Iran.

Des del 3 de setembre, la rèplica va ser substituïda per una altra realitzada per Ignacio Pinazo en 1908. Una rèplica que atresorava un important valor històric en ser encarregada en el seu moment per la Comissió Provincial de Monuments per a ocupar un lloc destacat en la creació del Museu Provincial d’Alacant en 1932.

La coordinació del treball de substitució i reinstal·lació de l’escultura ha sigut realitzada amb èxit i sense cap contratemps a primera hora del matí de hui, 28 de juliol. Ha estat supervisada per tècnics del MAHE i pel seu director, amb la col·laboració de personal del mateix MAHE i d’una empresa externa especialitzada en manipulació i transport d’obres d’art.

“Des de hui, la qualitat d’aquesta escultura pot tornar a contemplar-se en el MAHE que, recordem continua tenint el seu horari habitual de 10.00 a 18.00 h de dilluns a dissabte i de 10.00 a 15.00 h els diumenges i festius. Fins al 30 de setembre l’entrada és gratuïta”, ha conclòs la responsable municipal de Cultura.