L’Ajuntament cedeix la casa de l’hort de la Tia Casimira a la Societat Vinguda de la Verge

L’Ajuntament cedeix la casa de l’hort de la Tia Casimira a la Societat Vinguda de la Verge

L’alcalde, Carlos González, lliura les claus de l’immoble al president de la Societat, José Manuel Sabuco. D’aquesta manera, l’entitat festera comptarà amb una seu permanent en la qual realitzar les seues activitats i divulgar la celebració que s’erigeix com a origen del Misteri d’Elx


 

La Societat Vinguda de la Verge per fi compta amb una seu permanent a la casa de l’hort de la Tia Casimira, situada al carrer Curtidors, en ple cor del palmerar històric patrimoni de la humanitat. L’Ajuntament d’Elx, propietari d’un immoble que consta d’una superfície útil de 87,25 metres quadrats, i està compost per una sala principal, tres habitacions i un lavabo, compleix així amb un compromís que es va materialitzar en la Junta de Govern Local del passat 26 de juny.

L’alcalde, Carlos González, i el president de la Societat Vinguda de la Verge, José Manuel Sabuco, acompanyats per la regidora de Festes, Mariola Galiana, han visitat a primera hora del matí la casa; una edificació tradicional pròpia dels horts il·licitans i fruit de la reconstrucció que, fa dues dècades, va escometre l’Escola Taller, i d’aquesta forma es va salvar de l’estat de degradació en el qual es trobava.

“Hui és un dia d’alegria i satisfacció per a Elx. Complim una promesa amb la Societat Vinguda de la Verge, una de les entitats amb més vinculació i arrelament, i que desenvolupa una de les nostres tradicions més estimades, valorades i sentides del poble d’Elx”, ha manifestat l’alcalde mentre feia lliurament a Sabuco de les claus de la construcció. Sabuco, que ha agraït al Consistori el gest, ha assegurat que, gràcies a aquesta seu, situada en un privilegiat entorn per la seua proximitat al centre i imbuïda a la ruta del palmerar, l’organització que presideix no solament podrà tindre unes instal·lacions adequades per a les reunions socials i de la junta directiva, les comissions de treball, els assajos dels heralds i activitats de difusió “aprofitant l’espai obert”, sinó que la pretensió és comptar amb “una exposició permanent” i un punt d’informació sobre la Vinguda de la Verge perquè altres persones puguen conéixer, durant tot l’any, en què consisteix una tradició que és l’origen del Misteri.

L’alcalde, que ha lloat la predisposició de la Societat Vinguda de la Verge i del seu president per mantindre viva la flama de la tradició des de 1865, ha enaltit l’estreta col·laboració entre l’Ajuntament i l’entitat, que ha fructificat en l’enfortiment de la pròpia celebració i, en 2017, en la declaració de la Vinguda de la Verge com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic i Bé d’Interés Cultural (BIC) per la rellevància que presenten per a Elx i per a la Comunitat Valenciana, una conseqüència, ha dit l’alcalde, “de treballar junts i fixar-nos objectius”. A més, ha afegit que aquesta cessió “recupera la casa de l’hort de la Tia Casimira per a un ús cultural, i aconsegueix vincular dos elements de forta nissaga identitària: la Vinguda de la Verge i el Palmerar”.

Sabuco, finalment, ha reiterat l’agraïment a l’Ajuntament i, també, al Patronat del Misteri per haver-los permés, durant tants anys, emprar la Casa de la Festa com a seu. Tot seguit, el president de la Societat Vinguda de la Verge i la regidora de Festes s’han traslladat a la Sala del Consell de l’edifici consistorial per a signar el conveni que, definitivament, cristal·litza una cessió que, en paraules de González, s’espera indefinida però concorde a la legalitat vigent mitjançant la renovació successiva del citat conveni.

La Vinguda de la Verge commemora la troballa del 28 de desembre de 1370 a la platja del Tamarit. El guardacostes Francesc Cantó va descobrir una arca amb la talla de la Mare de Déu i el Consueta del que posteriorment es convertiria en La Festa. La inscripció del pot no donava lloc a equívocs: “Sóc per a Elig”. Hui, els festejos que rememoren tal efemèride, amb el seu romiatge, són dels que causen més expectatives entre la ciutadania.