L’Ajuntament enfortirà la salvaguarda del patrimoni local amb un nou Pla Especial de BIC del Conjunt Històric i Artístic

L’Ajuntament enfortirà la salvaguarda del patrimoni local amb un nou Pla Especial de BIC del Conjunt Històric i Artístic

El Pla inicia la seua marxa amb l’aprovació de la redacció de la memòria per al plec i la consulta pública que analitzarà els seus objectius


Urbanisme elaborarà el catàleg d’Àrees de Vigilància Arqueològiques del Raval i el nucli històric tradicional


La Junta de Govern Local ha fet un pas important per a la vigilància i protecció del patrimoni il·licità amb l’aprovació de dues mocions que permetran encarregar l’elaboració d’un nou Pla Especial de Béns d’Interés Cultural (BIC) del Conjunt Històric i Artístic, i la redacció del catàleg d’Àrees de Vigilància Arqueològiques tal com estableix la Llei de Patrimoni Cultural Valencià.

La responsable d’Urbanisme, Ana Arabid, acompanyada pel portaveu de la Junta Local, Héctor Díez, ha concretat en roda de premsa totes dues decisions, que segons ha dit l’edil “s’emmarquen en les prioritats d’aquest Equip de Govern per a aclarir i millorar la salvaguarda del nostre patrimoni”, unes decisions, ha assegurat, que “van en línia amb les adoptades fins hui en matèria de protecció cultural”, com ho va ser en el seu moment la inclusió, en el catàleg de BIC actual, dels banys àrabs i dels refugis de la Guerra Civil.

Arabid ha explicat que en l’Inventari General de Béns Culturals de la Generalitat es troben inscrits, d’una banda, el conjunt històric-artístic de la ciutat, i per l’altre, la Vila Murada, i que amb el nou Pla Especial de BIC, que es confiarà a una mercantil per a accelerar la seua materialització, es pretén la regulació urbanística, paisatgística i patrimonial i la integració dels recursos de l’entorn de la protecció dels BIC amb la Vila Murada. Concretament, la moció que ha tirat avant versa sobre la redacció de la memòria pertinent per a la consulta pública que analitzarà els objectius del Pla, a més dels plecs per a la composició d’aquest.

Igualment, la Junta ha ordenat als serveis tècnics de la Regidoria d’Urbanisme la preparació dels documents necessaris per a la delimitació en el catàleg de proteccions d’Àrees de Vigilància Arqueològiques del Raval i en el nucli històric tradicional, atés que, segons la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, “els Ajuntaments han de determinar aquestes àrees”, que poden incloure restes arqueològiques o paleontològiques i, d’aquesta manera, poder així afegir-les al Catàleg de Béns i Espais Protegits. “Es tracta de delimitar les zones que requereixen estudis arqueològics previs a l’execució de qualsevol obra, podent comportar o no excavacions”, ha dit la responsable municipal.

Independentment d’aquesta última disposició, Arabid ha recordat que el Consistori ja demanda estudis arqueològics en aquelles zones en les quals legalment es requereixen o on anteriorment s’han trobat vestigis. “No obstant això, entenem que resulta convenient aquesta delimitació per a major concreció i seguretat, segons ens ha traslladat la Conselleria de Cultura”, ha conclòs.