L’Ajuntament envia a l’Agència Valenciana Antifrau documentació sobre el projecte del nou Mercat Central

L’Ajuntament envia a l’Agència Valenciana Antifrau documentació sobre el projecte del nou Mercat Central

L’organisme sol·licita l’expedient administratiu arran d’una denúncia sobre presumptes irregularitats presentada per un particular


La junta Local de Govern va aprovar el mes de novembre passat la resolució del contracte i l’Equip de Govern ha convidat la concessionària a negociar


L’Ajuntament d’Elx ha iniciat el procés per a enviar a l’Agència Valenciana Antifrau documentació relacionada amb el contracte de concessió d’obra pública per a la redacció del projecte, construcció i explotació del Nou Mercat Central, requerida després d’una comunicació presentada per una persona en la bústia de denúncies (#110) en la qual s’assenyala, entre altres qüestions, que existeixen informes negatius en el procediment, que no s’ha respectat la protecció del patrimoni i que l’obra podria afectar la Declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat del Misteri.

La citada Agència reclama a l’Ajuntament, en un termini de deu dies hàbils a partir de la notificació de la resolució, “l’expedient administratiu complet i actualitzat” amb l’informe complet emés per ICOMOS (organisme vinculat a la UNESCO), els informes de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i els informes tècnics municipals sobre l’aprovació del projecte objecte de licitació, en matèria de patrimoni cultural i sobre trànsit.

La persona que ha presentat l’escrit de denúncia també es refereix a la construcció del Mercat Provisional en una zona verda i a presumptes irregularitats en el Pla de Reforma Interior d’aquest. Així mateix, afig l’aparició de restes islàmiques i d’altres èpoques, de presumible valor arqueològic, a l’entorn del Mercat i assenyala com a actor de les presumptes irregularitats l’Ajuntament, “actual i anterior”.

La documentació aportada pel particular a l’Agència consta en la seua major part de plecs, documents administratius, plans, anuncis i resolucions dels anys 2013, 2014 i 2015, anys en què governava el PP a l’Ajuntament d’Elx, partit que va impulsar i va adjudicar el projecte del Nou Mercat Central i que va decidir situar a l’avinguda del País Valencià el Mercat Provisional, en la zona verda que refereix la persona denunciant.

Pel que fa als anys 2017 i 2018, en els quals governaven PSOE, Compromís i Partit d’Elx, la documentació aportada consisteix bàsicament en notícies de premsa que informen de la recomanació d’ICOMOS a l’Ajuntament il·licità perquè desistisca del projecte del nou Mercat perquè posa en risc la declaració del Misteri com a Patrimoni de la Humanitat i sobre diferents informes sobre el projecte.

En les conclusions de la resolució remesa a l’Ajuntament, l’Agència Valenciana assenyala sobre el procediment seguit per a desenvolupar el projecte del Nou Mercat “podria existir un resultat contrari a l’interés públic com a conseqüència d’actuacions presumptament il·legals” i que “cobra rellevància que l’Administració Local no haja adoptat mesures fins al moment per a reconduir la situació”.

Aprovada la resolució del contracte

En aquest sentit, l’informe de l’Agència no fa referència al fet que l’Equip de Govern actual, format per PSOE i Compromís, ja ha plantejat la resolució del contracte del Mercat, aprovada en la Junta Local de Govern del passat mes de novembre, precisament per la seua possible afecció a la declaració del Misteri com a Patrimoni de la Humanitat i a l’aparició dels refugis de la Guerra Civil, per la qual cosa el projecte actual, segons ha explicat, “resulta inviable i d’impossible execució”.

El Govern Municipal ha plantejat a l’empresa concessionària, Aparcisa, la possibilitat de negociar aquesta resolució i també ha exigit la retirada del tancament de l’entorn del Mercat, a més del cobriment de les excavacions per a retornar la normalitat a la plaça de la Fruita.