L’alcalde inaugura el I Congrés Nacional de Dret d’Empresa davant més de 150 experts en la Llei Concursal

L’alcalde inaugura el I Congrés Nacional de Dret d’Empresa davant més de 150 experts en la Llei Concursal

Una vintena de ponents, en la seua majoria magistrats de jutjats mercantils i audiències provincials de tota Espanya, tractaran i debatran la normativa a l’hotel Hort del Cura entre hui i demà, dies 1 i 2 d’octubre


Elx acull els passos inicials del Congrés Nacional Dret d’Empresa amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats (ICAE), la primera edició del qual està dedicada, de manera monogràfica, a tractar i debatre sobre el Text Refós de la Llei Concursal durant hui i demà, dies 1 i 2 d’octubre, a l’hotel Hort del Cura.

L’alcalde de la ciutat, Carlos González; el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Carles Molina; el rector de la Universitat d’Alacant (UA), Manuel Palomar; la vicerectora de Transferència i Intercanvi de Coneixement de la Universitat Miguel Hernández (UMH), María José López; la directora de la Càtedra Germà Bernàcer de la UA, Enar Ruiz; el director de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Francisco Sánchez; el degà del Col·legi d’Economistes d’Alacant, Francisco Menargues; i el president del Fòrum Debat Econòmic Germà Bernàcer, Pedro Algarra, han inaugurat i han donat la benvinguda a la ciutat de les palmeres als més de 150 lletrats i economistes procedents de tota Espanya i a la vintena de ponents, en la seua gran majoria magistrats dels jutjats mercantils i de les audiències provincials de la resta del país.

“És una autèntica satisfacció per a Elx ser l’amfitriona d’aquest I Congrés. Agraïm que, malgrat les circumstàncies sanitàries, decidisquen organitzar-lo a la nostra ciutat”, ha manifestat González abans de la celebració de la primera taula-debat, i ha valorat la cita com de “màxim interés” en el complex escenari actual. “El nou Text Refós de la Llei Concursal, en vigor des de setembre, introdueix claredat, ordre i precisió, en passar de 240 articles a 752, la qual cosa es tradueix en una tècnica legislativa més depurada que contribueix a una millor aplicació i interpretació”, ha considerat el regidor il·licità, qui, espera, “aquesta trobada professional servisca per a analitzar i raonar sobre una eina jurídic-financera que permeta una segona oportunitat a empreses que generen ocupació, que a la fi del cap és l’objectiu primordial de la Llei i de la Directiva de Reestructuració d’Insolvència”.

L’alcalde ha continuat enumerant als presents les fortaleses de “una localitat de contrastos com ho és Elx, que s’aferra amb afany a les seues arrels al mateix temps que és una urbs cosmopolita amb una economia oberta i diversificada”. No en va, ha puntualitzat González, “som la dinovena àrea urbana en termes demogràfics, la sisena en treball industrial, la dècima en capacitat exportadora de l’Estat i bressol de les primeres marques nacionals de calçat, per la qual cosa Elx és una de les capitals econòmiques d’Espanya i que impulsa un canvi de model productiu gràcies a la millora de la preparació dels il·licitans i il·licitanes en les quatre universitats de la província”.

Carlos González considera que la cita és de “màxim interés” en el complex escenari actual i valora que el nou Text Refós de la normativa concursal “introdueix claredat, ordre i precisió, la qual cosa millora la seua aplicació”

El rector de la UA, que ha felicitat l’alcalde per la gestió de la crisi vírica, la qual cosa, en paraules de Palomar “ha permés que puguem celebrar el Congrés amb totes les garanties”, ja que “a Elx s’està manejant la situació magníficament”, ha aprofitat per a lloar a la Càtedra Germà Bernàcer –organitzadora de l’esdeveniment al costat del Col·legi d’Economistes d’Alacant, el Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer, la CEU Cardenal Herrera, la UA i la UMH– i la filosofia de l’acadèmic alacantí d’“economia al servei d’una societat més justa i més feliç”. A més, ha recordat que la Llei Concursal, vigent des de 2004, “ha patit més de vint modificacions, l’última el mes passat”, per la qual cosa ha emfatitzat l’encert que s’aborde en l’edició primigènia del Congrés.

Algarra, per part seua, ha cridat a “consolidar-ho” i ha defensat el paper de les empreses com a “impulsores econòmiques i peces clau de la vertebració territorial d’un país, tal com predicava Bernàcer”. Igualment, ha estimat que el Congrés “permetrà saber cap a on es dirigeix la normativa, quins riscos corren les empreses i com solucionar els seus problemes en cas que es produïsquen”. Mentre que Menargues ha subratllat “la qualitat dels ponents” i “el bon exemple de complementarietat entre el món acadèmic i professional”. D’altra banda, Sánchez ha advertit que “Espanya no tindrà futur si no es funden empreses solvents i fortes que aguanten condicions complicades com les que vivim, en les quals les universitats han de col·laborar”, i que “sense una senda comuna entre institucions i empreses tindrem un problema com a societat”. Així mateix, el director de la CEU Cardenal Herrera ha instat a continuar organitzant les futures edicions de l’esdeveniment a Elx.

Finalment, la vicerectora López s’ha congratulat per la “valentia de l’alcalde” per la seua aposta en el projecte de Campus Tecnològic, ara en construcció a Elx Parc Empresarial. I ha traslladat el seu agraïment a les 12.000 empreses col·laboradores “on el nostre alumnat realitza pràctiques, moltes d’aquelles despatxos d’advocats i economistes. Sense les empreses, no seria possible completar la instrucció dels estudiants”.

Després de les intervencions, ha arrancat la primera taula-debat: ‘Acord extrajudicial de pagaments, concurs consecutiu i BEPI en el TRLC’, amb Lucía Martínez, magistrada-jutgessa titular del Jutjat Mercantil núm. 10 de Barcelona; Amagoia Serrano, del Jutjat Mercantil núm. 11 de Barcelona; i Francisco J. Soriano, magistrat de la Secció 8a de l’Audiència Provincial d’Alacant.