Autònoms i pimes d’Elx reben 7 milions d’euros en ajudes públiques municipals i autonòmiques contra la Covid

Autònoms i pimes d’Elx reben 7 milions d’euros en ajudes públiques municipals i autonòmiques contra la Covid

Amb 2,6 milions d’euros rebuts, Elx és la tercera ciutat de la Comunitat Valenciana receptora d’ajudes del Consell perquè els autònoms i pimes afronten la crisi motivada per la pandèmia


 

 

Els autònoms i pimes d’Elx s’estan beneficiant de prop de 7 milions d’euros en ajudes públiques de la Generalitat i de l’Ajuntament per a mitigar els efectes econòmics derivats de la crisi de la Covid-19. Es tracta d’ajudes que beneficiaran a al voltant de 5.000 autònoms i pimes que han vist caure els seus ingressos en veure’s obligats a cessar o a reduir la seua activitat.

Tal com ha destacat l’alcalde d’Elx, Carlos González, “malgrat la complexa situació que encara afecta el nostre teixit productiu, Elx ha sigut un dels municipis que més recursos ha rebut de la Generalitat Valenciana per a fer costat a autònoms i micro pimes afectats per la crisi sanitària derivada de la pandèmia”.

González ha dit que la suma dels esforços de la Generalitat i de l’Ajuntament ha servit perquè les ajudes arribaren a més de 5.000 microempreses, i s’han arribat a injectar més de 7 milions d’euros en totes, que han estat dirigides a pal·liar els danys originats en aquests mesos de lluita contra l’emergència sanitària.

Al costat de la subvenció autonòmica, l’Ajuntament ha destinat més de 4 milions d’euros en dos programes diferents, les ajudes dels quals estan beneficiant uns 3.000 autònoms i pimes

 

Elx és la tercera ciutat de la Comunitat Valenciana receptora de les ajudes de la Generalitat dirigides als autònoms i pimes per a afrontar la crisi derivada de la pandèmia. Son les subvencions concedides pel Consell valencià sota l’epígraf “Ajuda extraordinària a persones treballadores autònomes COVID19” (EAUCOV 2020). Elx ha rebut un muntant econòmic que ascendeix a 2.673.000 euros, que han beneficiat uns 2.000 autònoms i pimes a través de dos tipus diferents d’ajudes: subvencions de 1.500€ per als que es van veure obligats a tancar el seu negoci després del decret de l’estat d’alarma del mes de març, i subvencions de 750€ per als que, sense la necessitat de tancar, van veure minvada la seua activitat de manera significativa.

Les persones beneficiàries van tindre de termini fins al mes de maig per a emplenar les sol·licituds, i els diners va començar a lliurar-se al juny. El programa ja ha conclòs i amb el repartiment d’aquestes ajudes, Elx ha tingut un tracte concorde al seu volum demogràfic i a la potència del seu teixit socioeconòmic, i ha sigut la tercera ciutat de la comunitat en fons rebuts. València ha rebut 7.247.250€ i Alacant 3.225.500€, figurant Elx en tercer lloc amb 2.673.000€ i Castelló en quart lloc amb 1.890.250€.

Al marge de les ajudes autonòmiques, els autònoms i pimes també s’han vist beneficiats de les ajudes municipals que l’Ajuntament il·licità va posar en marxa per a alleujar els efectes econòmics de la COVID. Són dos programes diferents, el programa REACTIVA ELX, dotat amb 3,4 milions d’euros i dirigit a autònoms i microempreses (fins a 5 empleats) i el programa ELX-TABLIMENTS, per a pimes fins a 10 treballadors, que compta amb un pressupost d’1 milió d’euros.

“Considere que les ajudes directes han sigut una bona mesura que ha servit, juntament amb altres instruments com els ERTES, per a minorar pèrdues i també per a injectar fons a un teixit econòmic que compleix una funció essencial”, diu a l’alcalde

 

El primer dels programes, REACTIVA ELX, està concedint ajudes de 1.000€ als empresaris que es van veure abocats a tancar els seus negocis, i de 750€ per als que van reduir la seua facturació en més d’un 40%. El programa segueix en vigor i, fins al 19 d’octubre, s’han pagat ja quasi 2 milions d’euros per aquests conceptes i aconsegueix prop de 3.000 beneficiaris.

El segon programa, ELX-TABLIMENTS, compta amb una dotació pressupostària d’1 milió d’euros finançats en un 63% pel propi Ajuntament i el 37% restant mitjançant una subvenció de la Diputació d’Alacant. Aquest segon programa està encara en procés de gestió i les ajudes estan destinades a mitigar les despeses de lloguer del local de negoci o els interessos en l’amortització de préstecs d’adquisició d’aquest local, en els quals els titulars hagen pogut incórrer mentre el seu establiment ha romàs tancat i sense activitat. La concessió de la subvenció s’efectua en règim d’ajudes directes, establint-se com a criteri de valoració la data i hora d’entrada en què hagen emplenat i enviat el formulari de sol·licitud.

Els destinataris són persones físiques treballadores per compte propi o autònomes i també empreses que no superen els deu empleats de mitjana per centre de treball. Els sol·licitants han d’exercir les seues activitats en establiments situats en el terme municipal d’Elx i han d’haver patit suspensió de l’activitat presencial o d’obertura al públic com a conseqüència de l’entrada en vigor del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es va declarar l’estat d’alarma i les seues posteriors modificacions i pròrrogues.

“Considere que les ajudes directes han sigut una bona mesura que ha servit, juntament amb altres instruments com els ERTES, els ICO o les mateixes prestacions per cessament d’activitat per als treballadors autònoms, per a minorar pèrdues i també per a injectar fons a un teixit econòmic que compleix una funció essencial des del punt de vista de la dinàmica econòmica i de l’ocupació a la nostra ciutat”, ha conclòs l’alcalde.