Elx serà seu de l’Agència Valenciana de Protecció del Territori per a preservar el patrimoni des de l’àmbit urbanístic i territorial

Elx serà seu de l’Agència Valenciana de Protecció del Territori per a preservar el patrimoni des de l’àmbit urbanístic i territorial

El president de la Generalitat, Ximo Puig; el conseller de Política Territorial, Arcadi España; i l’alcalde d’Elx, Carlos González; presenten aquest organisme que entrarà en funcionament abans de finalitzar l’any i suposarà una inversió de tres milions d’euros


Elx serà la seu de l’Agència Valenciana de Protecció del Territori per a preservar el patrimoni rural des de l’àmbit urbanístic i territorial. Així ho ha anunciat aquest matí, en la seua visita a la ciutat, el president de la Generalitat, Ximo Puig, al costat del conseller de Política Territorial, Arcadi España, i l’alcalde d’Elx, Carlos González. “Aquest organisme, que forma part de la Llei d’ordenació del territori, urbanisme i paisatge, de la Comunitat Valenciana (LOTUP), entrarà en funcionament abans de finalitzar l’any i suposarà una inversió d’aproximadament tres milions d’euros”, ha apuntat Puig, en un acte que també ha comptat amb la presència del regidor de Modernització de l’Espai Públic i portaveu de l’Equip de Govern, Héctor Díez; la regidora de Medi Ambient i portaveu de Compromís, Esther Díez; i la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid.

La funció principal d’aquesta agència serà vetlar per l’ús racional i legal del sòl, amb l’objectiu de protegir el territori valencià. A més, s’estudiarà cadascun dels casos per a establir condicions que els propietaris dels habitatges o les empreses hauran de complir per a poder regularitzar les edificacions.

Puig destaca que la perifèria és tan important com el centre i ha destacat que “per a homogeneïtzar la Comunitat ha d’haver-hi una descentralització real”

Puig ha informat que es contractarà al voltant de 35 persones i es col·laborarà amb els ajuntaments que així ho desitgen per a aconseguir que existisca una protecció de l’espai no urbanitzable, així com per a buscar fórmules de regularització amb la finalitat de generar seguretat jurídica als ciutadans.

El president ha reiterat que la perifèria és tan important com el centre i ha destacat que “per a homogeneïtzar la Comunitat ha d’haver-hi una descentralització real” i ha afirmat que la creació d’aquest organisme tindrà un impacte positiu “molt important” en termes de potenciació econòmica i de preservació del paisatge.

Un projecte que s’ha impulsat després dels forts temporals i situacions climatològiques que s’han produït en alguns punts del territori valencià, que s’ha vist amenaçat moltes vegades per actuacions de caràcter il·lícit.

González agraeix el compromís del Consell per tirar avant aquest projecte que reforça el paper institucional d’Elx dins de la Comunitat i per prendre decisions positives i de futur per a la ciutat

 

Així mateix, el president ha incidit en què “es tracta que hi haja un marc legal per a actuar contra aquells que estan vulnerant el dret de la ciutadania al patrimoni natural”.

A les seues paraules s’ha sumat l’alcalde, que ha mostrat la seua satisfacció amb aquesta “excel·lent notícia” que reforça el paper institucional d’Elx dins de la Comunitat.

González ha agraït el compromís del Consell per prendre decisions positives i de futur per a Elx i ha apuntat que “aquesta decisió té una important càrrega simbòlica perquè representa el valor de la protecció del territori com l’expressió de l’urbanisme racional i de l’urbanisme que respecta l’entorn i el medi ambient. Un concepte que entronca amb els nostres objectius de lluitar contra el canvi climàtic i amb la Capitalitat Verda Europea”.