L’Ajuntament va gestionar inversions per més de 33 milions d’euros durant 2020

L’Ajuntament va gestionar inversions per més de 33 milions d’euros durant 2020

Patrícia Macià, explica que, malgrat les dificultats derivades de la pandèmia, el percentatge d’obres executades i en licitació va ser un dels més alts de les últimes dècades


La regidora de Gestió Tributària i Financera, Patrícia Macià, ha donat compte en el Ple Ordinari de febrer celebrat hui de l’execució del quart trimestre del Pressupost de 2020.

Es tracta d’informació que ha de ser remesa al Ministeri d’Hisenda i de la qual es desprén que l’any passat l’Ajuntament d’Elx va tindre el major percentatge d’inversions gestionats en els últims anys.

Així ho ha explicat la regidora, que ha indicat que, a pesar a de les dificultats derivades de la pandèmia del coronavirus i de l’estat d’alarma, “a 31 de desembre de 2020, entre obra adjudicada i en fase de licitació, aquest ajuntament ha compromés 33,3 milions d’euros, és a dir, el 66,03% del capítol d’inversions”.

L’obra que va quedar executada en el passat exercici va ascendir a 16,2 milions d’euros, és a dir, el 34,6%.

“Es tracta de dades positives per a la ciutat, per a la reactivació econòmica a través de la inversió i, per tant, per a la generació de riquesa i d’ocupació”, segons ha assenyalat la regidora, que ha afegit que “des de l’Ajuntament no hem deixat de treballar a adjudicar la inversió pública perquè considerem que és un revulsiu econòmic, generador d’ocupació i motor de la modernització d’espais públics”.

Entre les inversions que s’han executat durant 2020, Macià ha destacat el Pla Edificant, del qual ja han finalitzat les obres dels aularis d’Els Garrofers, la Vallverda i La Gàl·lia, el menjador del Jaume Balmes i també l’ampliació de l’IES Montserrat Roig.

“A això cal sumar la inversió pròpia de la Regidoria de Manteniment en pintura, pistes i pèrgoles de diversos centres. A més, en aquests moments estan en avaluació d’ofertes les assistències tècniques de la redacció del projecte del nou Verge de la Llum, López Orozco i Núm. 37 per 659.000 euros, i les obres continuen avançant a bon ritme a l’IES Periodista Vicente Verdú”.

Macià ha recordat que en matèria esportiva han finalitzat projectes com la reforma del Poliesportiu Isabel Fernández de Torrellano, la conversió del camp de futbol de la Foia en un camp de gespa artificial, i la instal·lació de gespa artificial al camp de futbol d’Altabix i de Torrellano i el tancament de la pista de tennis de l’Altet. A més, es troba en obres la reforma integral del poliesportiu Altabix (antic Kelme), amb una inversió d’un milió d’euros, i prompte acabarà el canvi de gespa artificial a Carrús.

Respecte al Pla Centre, la regidora ha destacat la conversió en zona de vianants de la Corredora i de la Plaça de Baix, “que millora la qualitat de vida urbana i està contribuint per a que siga atractiva per l’obertura de nous negocis. A més, actualment s’estan reformant els carrers Sant Miquel, Porta d’Oriola, Fossar, Mare de Déu de la Llet, Sant Vicent, Uberna i la resta de l’entorn del centre per a convertir-les en plataformes úniques, com les obres al carrer Ntra. Sra. de la Cabeza”.

Entre les actuacions realitzades destaquen les corresponents al Pla Edificant, el Pla Centre, instal·lacions esportives o la millora de l’espai públic a barris i pedanies

D’altra banda, ha indicat que en 2020 es van començar a executar les primeres obres de renovació de voreres i d’asfaltat de les Inversions Financerament Sostenibles, tant a la ciutat com a les pedanies.

El bescanviador de l’Hospital General, la renovació de l’Oficina de Turisme, la recuperació de l’Hort de Felip en hort urbà, el carril bici de l’avinguda de Ramón Pastor o la reforma de la rotonda del Parc Municipal, han sigut altres de les actuacions que s’han dut a terme.

“La construcció del Campus Tecnològic al Parc Empresarial va a molt bon ritme i en breu finalitzaran, també s’ha donat un impuls a la regeneració del barri de Sant Antoni amb la construcció del tercer bloc. A això cal sumar el col·lector de l’Hospital General, o el col·lector en obres de Fra Pere Balaguer, inversions que modernitzen el clavegueram d’aquestes zones”, ha apuntat la responsable d’Hisenda.

En un altre ordre de coses, Macià ha donat compte de l’informe de morositat del quart trimestre. En l’últim trimestre de 2020, el 66’72% del nombre total de pagaments es va realitzar dins del període legal establit, és a dir, 3.056 pagaments per import de 17,9 milions. En aquest període, el 82’24% del nombre total de pagaments pendents en finalitzar el trimestre, es trobava dins del període legal de pagament establit.

Sobre el període mitjà de pagament global a proveïdors, cal indicar que la mitjana es trobava a 23’01 dies, set dies per davall dels 30 dies que estableix la llei.

La regidora també ha informat que el deute viu a 31 de desembre de 2020 de l’Ajuntament era de 13,9 milions, la xifra més baixa en moltes dècades.