L’Ajuntament commemora el 150 aniversari del nomenament d’Elx com a ciutat amb una placa en homenatge al monarca Amadeu I de Savoia

L’Ajuntament commemora el 150 aniversari del nomenament d’Elx com a ciutat amb una placa en homenatge al monarca Amadeu I de Savoia

El Saló de Plens ha acollit l’acte que ha comptat amb la presència de l’alcalde, Carlos González; la cap de secció de l’Arxiu Històric Municipal, Carmina Verdú; així com el director de la Càtedra Pere Ibarra de la UMH, Miguel Ors; membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal


Elx era una vila, fins que el 16 de març de 1871 el monarca espanyol Amadeu I de Savoia va visitar la ciutat i li va atorgar verbalment el títol de ciutat, que va plasmar en un document el 12 de maig d’aquell mateix any després de quedar meravellat per les vistes del Palmerar des de la part més alta de Santa Maria. El Saló de Plens ha sigut el lloc triat per a commemorar el 150 aniversari d’aquesta efemèride en què s’ha descobert prop del quadre del rei Amadeu de Savoia, una placa en homenatge a la seua figura. A aquest reconeixement ha assistit l’alcalde, Carlos González; la cap de secció de l’Arxiu Històric Municipal, Carmina Verdú, així com el director de la Càtedra Pere Ibarra de la UMH, Miguel Ors; membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal.

Durant l’acte, que ha sigut conduït pel periodista Javier Muñoz, l’alcalde ha destacat que “hui es rememora un moment històric, encara que poc conegut, protagonitzat per un rei efímer que va saber valorar la bellesa, la singularitat i la immensa rellevància paisatgística del nostre valuós Palmerar, cosa que continua estant plenament vigent un segle i mig després” i ha subratllat la importància d’aquesta distinció, atés que en aquella època molt pocs pobles tenien aquesta consideració que la distingia de la resta.

L’alcalde il·licità destaca que “aquest moment històric, encara que poc conegut, va ser protagonitzat per un rei efímer que va saber valorar la bellesa i la immensa rellevància paisatgística del nostre valuós Palmerar”

Segons ha relatat l’alcalde il·licità “en aquells dies, Elx comptava amb 19.600 habitants i des del punt de vista socioeconòmic s’estava produint l’inici d’una tímida industrialització; mentre que en el context polític, el duc Amadeu d’Aosta, fill del rei italià Víctor Manuel II, va ser proclamat rei d’Espanya el 2 de gener de 1871 després de jurar la Constitució Espanyola de 1869. El nom amb el qual va regnar va ser Amadeu I de Savoia i curiosament, es tracta de l’únic monarca de la història espanyola la designació de la qual es va produir a conseqüència d’una votació en les Corts constituents”.

Segons els escrits que es conserven de la visita en l’Arxiu Municipal “el rei va arribar a Elx al costat de la comitiva i va ser rebut per la Corporació Municipal encapçalada per l’alcalde Pascual Llopis. Durant la seua estada va visitar la basílica de Santa Maria i des de la part superior va contemplar tots els horts de palmeres i seguidament va formular el seu desig que Elx tinguera el títol de ciutat. Després de la visita, el consistori va pactar el 23 de març de 1871 elevar a la seua majestat un acord municipal sol·licitant que la decisió formulada verbalment pel monarca fora confirmada documentalment. Posteriorment, el rei va plasmar la seua proposta mitjançant el Reial Decret del 12 de maig de 1871 en el qual es concedia a la vila d’Elx aquest rellevant títol”.

Verdú, que ha llegit el Reial Decret, també ha descrit la història d’aquest rellevant esdeveniment i ha reivindicat la necessitat de continuar construint la memòria des de la singularitat col·lectiva, siga com siga el tipus de suport sobre el qual es plasmen els diferents testimoniatges.