Cinc grafiters detinguts per causar danys en mig quilòmetre de vagons de Renfe

Cinc grafiters detinguts per causar danys en mig quilòmetre de vagons de Renfe

La suma dels danys supera els 215.000 euros i els presumptes autors d’aquestes pintades s’enfronten a un delicte de danys, previst i tipificat en l’article 263 del Codi Penal, castigat amb una pena de presó d’1 a 3 anys


La Policia Local identifica cinc grafiters per causar danys en mig quilòmetre de vagons de tren de Renfe. Entre tots els danys sumen una quantitat econòmica que sobrepassa els 215.000 euros.

L’operació policial es va dur a terme conjuntament entre la Policia Local d’Elx i la Policia Nacional a principi del passat mes de març.

La investigació va començar al febrer de l’any 2019, quan l’operadora va interposar una denúncia en la Policia Nacional de les localitats d’Alcoi i València pels danys causats en quasi mig centenar de vagons d’aquesta companyia.

Després de diversos mesos d’esbrinaments i treball conjunt de tots dos cossos es va produir la identificació dels implicats, així com la realització per part de la unitat especialitzada en grafística de Policia Local d’Elx (OMA) dels corresponents informes tècnics grafístics d’atribució d’aquestes pintades a cadascun dels autors. Posteriorment, el passat 8 de març, es va procedir a la detenció dels 5 grafiters que van passar a disposició judicial.

Els grafitis realitzats han causat danys en quasi mig quilòmetre lineal de vagons de tren, els autors d’aquestes pintades s’enfronten a un presumpte delicte de danys, previst i tipificat en l’article 263 del Codi Penal, castigat amb una pena de presó d’1 a 3 anys.

Renfe s’enfronta a aquest problema diàriament, ja que aquests actes vandàlics comporten retards i cancel·lacions en els serveis, problemes de seguretat, danys de reputació i un inflat cost econòmic que, en el cas del passat exercici, es va elevar fins als 25 milions d’euros, segons exposa la companyia en una comunicació interna sobre la qüestió, que registra una mitjana de nou actes vandàlics diaris, i suposa una mitjana només en despesa de neteja de 35.000 euros diaris.

Amb aquesta actuació policial i el bon resultat obtingut, s’ha posat una vegada més de manifest la importància de la coordinació i el treball conjunt entre els cossos.