La Policia Local d’Elx presenta un simulador d’entrenament tàctic basat en realitat virtual

La Policia Local d’Elx presenta un simulador d’entrenament tàctic basat en realitat virtual

El sistema, desenvolupat en conjunt amb Last Monkey Design Studio, serveix per a instruir els agents en tir, en un entorn renderitzat hiperrealista amb so envolupant


La Policia Local d’Elx se suma a l’avantguarda tecnològica de la realitat virtual. La força de seguretat il·licitana ha presentat aquesta vesprada en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx, juntament amb Last Monkey Design Studio, empresa de programari de Sant Vicent del Raspeig, el simulador d’entrenament policial Octopus, que imita entorns hiperrealistes per a la formació tàctica dels agents.

L’alcalde d’Elx, Carlos González; el regidor de Seguretat Ciutadana i Innovació, Ramón Abad; el cap de la Policia Local d’Elx, César Zaragoza; i el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel Batalla; acompanyats per autoritats policials de la província, han assistit a la demostració d’un sistema creat en conjunt entre l’equip de desenvolupament de l’empresa de Sant Vicent i l’àmplia experiència dels professionals de la prefectura il·licitana; especialment, de l’inspector Aurelio Delicado i els instructors de tir Pedro Martínez Ibarra i Ramón Medina, els que han auditat aquesta eina de realitat virtual que ajudarà, a partir d’ara, a la instrucció de plantilles policials més enllà del municipi.

L’acte, conduït per l’agent María José Aranda, ha comptat amb l’explicació detallada de la gerència de la firma, personificada en la il·licitana Elena Valverde i en Manuel Lastra, i s’ha inclòs una exhibició en viu d’Octopus que ha fascinat els presents. “M’ha impressionat”, ha admés González després de felicitar Last Monkey i el personal de la Policia Local implicat en el disseny del programari. “És una eina útil al servei de la formació dels efectius, que posa en relleu l’esperit de millora contínua que batega en la nostra policia, immersa en una transformació amb l’objectiu d’incrementar la qualitat del servei que presta”. “I és que”, ha continuat, “és aquest esperit de millora de la Policia Local d’Elx el que hui ens permet assegurar que és una de les millors del país i que la ciutat siga tranquil·la i segura”.

L’alcalde, Carlos González, declara que és una eina al servei de la formació dels efectius, que posa en relleu l’esperit de millora de la força de seguretat local

Zaragoza ha equiparat el sistema a la prevenció de riscos, en tindre aquest la capacitat de situar l’agent de manera immersiva en llocs canviants. “Un policia mort és una família destrossada”, ha assegurat, per la qual cosa ha instat Batalla a articular una normativa veritablement específica de riscos laborals per a policies municipals en no existir cap de moment, i ofereix a la Policia Local d’Elx la seua disposició com a suport per a aconseguir aquesta meta, atés que “el policia d’Elx té una inquietud per millorar, per portar el seu treball més enllà”. En aquest sentit, ha posat d’exemple com a mesura d’autoprotecció la dotació a cada policia il·licità d’un jupetí antibales, serà una decisió pionera en avançar-se a la normativa autonòmica.

“A Elx es ve a aprendre”, ha assegurat el secretari autonòmic com a mostra de reconeixement a la Policia Local, i ha agraït als servidors públics el seu esforç durant la pandèmia. “És una plantilla que pensa en comú com fer bé les coses”, ha destacat mentre enumerava els premis que últimament ha obtingut la força il·licitana, i s’ha referit a Octopus com un encert de la col·laboració publicoprivada que posa de manifest la importància de la formació permanent i de disposar dels instruments per a incrementar l’acompliment dels policies i de la seguretat com a fortalesa de la democràcia: “Agents ben instruïts són garantia dels drets de la societat il·licitana i del creiximent d’Elx, amb aquest potencial que el caracteritza”.

Una galeria de tir econòmica i segura. El nou programari no sols reprodueix les condicions d’una galeria de tir, sinó que és possible recrear escenaris (diürns i nocturns, entorns urbans, so envolupant…) i situacions hiperrealistes a les quals podrien enfrontar-se els agents, amb seguretat i a cost reduït en estalviar en desplaçaments i munició, perquè moltes policies locals de xicoteta grandària no compten amb instal·lacions de tir, cosa que la Prefectura d’Elx sí que posseeix.

La tecnologia desenvolupada permet cinc nivells d’exercicis amb tres nivells de dificultat: Alpha, Bravo, Charlie. L’usuari, amb un casc de realitat virtual i rèpliques de les armes reglamentàries o llanternes —en el futur s’afegiran defenses, escuts antidisturbis, etc.—, s’enfronta a les dianes mentre els instructors poden afegir paràmetres de dificultat a l’exercici. Després de cada entrenament, es poden extraure dades i anàlisis d’interés com el temps de reacció, rapidesa, capacitat de resposta… En cap cas Octopus Tactical Software pretén substituir els entrenaments convencionals.