L’Ajuntament proposa un Pacte d’Estat en Sanitat amb representació dels professionals i de la societat civil

L’Ajuntament proposa un Pacte d’Estat en Sanitat amb representació dels professionals i de la societat civil

El Saló de Plens alberga l’acte commemoratiu pel Dia Mundial de la Salut amb l’assistència dels portaveus de la corporació municipal i de les autoritats sanitàries de la província


Elx ha commemorat una data molt especial. El Saló de Plens del consistori il·licità ha albergat l’acte institucional del Dia Mundial de la Salut marcat per les conseqüències de la Covid-19. En aquest 2021, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha instat a “construir un món més just i saludable”, i recorda que no tota la població gaudeix d’accés a uns serveis sanitaris de qualitat i per això invoca la comunitat internacional per a acabar amb aquestes diferències.

La regidora de Sanitat i Cooperació al Desenvolupament, Mariola Galiana, ha presidit l’esdeveniment commemoratiu, que ha comptat amb l’assistència dels portaveus de la corporació municipal i d’autoritats sanitàries de la província com el sotssecretari del Col·legi de Metges d’Alacant, el doctor Manuel Baeza; la presidenta del Col·legi d’Infermeria, Monserrat Ángulo; el director d’infermeria de l’Hospital General d’Elx, Francisco Carrasco; i el director mèdic de l’Hospital IMED d’Elx, Miguel Peris. Els encarregats de llegir el manifest han sigut els doctors Carlos Gosálbez i Rafael Carrasco, gerents de l’Hospital General i del Departament de Salut Elx-Crevillent, respectivament, així com Enrique Ibáñez, director de l’IMED.

La regidora de l’àrea, Mariola Galiana, també crida a la urgent implementació del Marc Estratègic per a l’Atenció Primària i Comunitària, aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut

“Des de l’Ajuntament exhortem les autoritats sanitàries al fet que garantisquen l’equitat i la cohesió entre la població en l’accés als recursos sanitaris, i que asseguren la igualtat de tota la ciutadania”, ha dit Galiana. Igualment, ha reclamat la urgent implementació del Marc Estratègic per a l’Atenció Primària i Comunitària, aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, de l’assistència sociosanitària mitjançant l’enfortiment del mecanisme de coordinació entre atenció primària, hospitalària, urgències i Salut Pública, el desenvolupament de la Llei general de la salut pública de 2021 i la proposta d’un nou Pacte d’Estat en la matèria, amb representació dels professionals sanitaris i la societat civil, tal com contempla la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica consensuada en el Congrés dels Diputats.

“Enguany hem de celebrar la salut i comprometre’ns amb ella amb més motiu”, ha verbalitzat el doctor Gosálbez, conscient que la ciutadania “és més madura i exigent, i reclama uns serveis sanitaris de qualitat en qualsevol àmbit social o geogràfic”. Ibáñez, per la seua part, ha reiterat la importància de la sanitat universal com un dels eixos fonamentals de l’estat del benestar, i ha emfatitzat la rellevància de la jornada “la major crisi sanitària del nostre temps”. Per la seua part, el doctor Carrasco ha insistit en el missatge de l’OMS per a la present edició del Dia Mundial de la Salut, i recorda que “el lloc de naixement i les condicions socioeconòmiques” condicionen l’accés a un sistema sanitari eficient i produeixen desigualtats evidenciades durant la pandèmia.

Després de les intervencions, la regidora ha homenatjat el personal sanitari, al qual ha expressat, en nom de tota la societat il·licitana, el merescut agraïment, admiració i respecte en “continuar lluitant en primera línia i correr riscos més enllà del deure i portar fins al més alt el concepte d’assistència sanitària”. Així mateix, ha fet una crida a “enfortir la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia, la formació especialitzada del personal i la investigació”, i anima “a continuar treballant per un sistema públic de salut que no deixe a ningú arrere”.

L’OMS va nàixer el 7 d’abril de 1948. I va ser en aquest any quan l’Assemblea Mundial de la Salut va proclamar la citada data com a Dia Mundial de la Salut amb l’objectiu de sensibilitzar sobre les patologies que afecten la humanitat i promoure hàbits saludables. Amb motiu de l’efemèride, el Molí del Real s’il·luminarà aquesta nit de color blau.