L’alcalde assisteix a la presentació del llibre “Los camilleros del Ritz” de Francisco Escudero

L’alcalde assisteix a la presentació del llibre “Los camilleros del Ritz” de Francisco Escudero

Carlos González felicita l’autor pel seu treball i reivindica que “tothom, independentment de la seua ideologia i del seu posicionament davant la vida, mereix una sepultura digna, mereix un lloc on els seus sers estimats puguen portar flors de record


L’alcalde d’Elx, Carlos González, acompanyat de la regidora d’Educació i Universitat, María José Martínez, i de membres de l’Equip de Govern de la corporació municipal, va assistir ahir de vesprada a la presentació del llibre de Francisco Escudero “Los camilleros del Ritz”, publicat per l’editorial ECU i que ha sigut presentat pel doctor en Història Miguel Ors en les instal·lacions de la UNED d’Elx.

El llibre parteix de la tremenda realitat actual de les fosses de desapareguts, per a viatjar a un passat en el qual es donen a conéixer els importants avançaments mèdics i sanitaris de l’època, i que utilitza com a escenari l’Hotel Ritz de Madrid, convertit en hospital durant la guerra.

Tal com explica aquest autor, que en l’actualitat és el director del centre associat de la UNED a Elx, el Hotel Ritz de Madrid, hotel de luxe abans i després de la guerra civil espanyola, va ser hospital de sang durant la contesa, i va servir d’escenari de primera classe per a moltes víctimes dels bombardejos i dels avatars bèl·lics. El propietari de l’hotel, l’empresari belga George Marquet, el va oferir a les autoritats republicanes per al seu ús com a hospital per a evitar ser requisat, com sí que va ocórrer amb l’hotel Palace. No obstant això, tan sols es va utilitzar com a centre sanitari una planta de l’hotel.

El Ritz apareix com a eix articulador d’una apassionada història que ens retrotrau a la crueltat del conflicte civil, però, al mateix temps, serveix de plataforma per a conéixer els importants avançaments mèdics del moment (tractament de ferides obertes, primeres transfusions en hospitals de campanya, creació d’hospitals mòbils en primera línia del front, tractament de cremades…) aplicats en situacions dramàtiques. També ens presenta un relat d’amor entre dos joves romàntics, inundats d’idealisme i d’innocència, enmig d’un infern bèl·lic.

“El relat és un flashback al passat des d’un present que ens llança la vergonyant realitat de les fosses comunes, aquests tristos i solitaris habitacles sota terra, on s’acumulen milers i milers de cossos d’espanyols desapareguts i encara buscats 80 anys després de la tragèdia”, explica Escudero.

L’alcalde ha felicitat l’autor pel seu treball i ha reivindicat que “tothom, independentment de la seua ideologia i del seu posicionament davant la vida, mereix una sepultura digna, mereix un lloc on els seus sers estimats puguen portar flors de record”.

Carlos González ha recordat que els governs progressistes d’aquest país han fet els primers passos per a resoldre, en la seua justa mesura, una assignatura pendent amb els represaliats i amb els seus familiars. “Va ser en 2007 el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el que va aprovar per primera vegada una Llei de memòria històrica que va suposar un gran pas avant en la dignificació de les víctimes de la repressió. I ara, és el Govern de Pedro Sánchez el que ha preparat un avantprojecte de Llei de memòria democràtica que millora l’anterior, i que inclou reptes tan importants i tan justos com la nul·litat dels judicis i sentències del Franquisme; l’actualització del mapa de fosses i la creació d’un banc d’ADN de les víctimes; o la creació d’una fiscalia específica en el Tribunal Suprem en matèria de memòria històrica”.

L’alcalde ha recordat que des de l’Ajuntament s’ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat Valenciana per a procedir a l’exhumació de les 16 víctimes de la repressió que es troben soterrades en el Cementeri Vell. “Aquesta és l’única manera de poder mirar arrere sense vergonya, i mirar cap avant amb plena confiança de guanyar el futur, sense causes pendents”.

“Gràcies a l’autor per recuperar aquesta història i compartir-la. Gràcies a l’editorial per creure en aquesta i apostar pels nostres escriptors. Gràcies a l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica pel seu treball incansable de suport als familiars de les víctimes”, ha conclòs l’alcalde.