L’alcalde reafirma la seua aposta per un municipi divers i inclusiu en el Dia del Poble Gitano

L’alcalde reafirma la seua aposta per un municipi divers i inclusiu en el Dia del Poble Gitano

Carlos González manifesta la “importància històrica” de la comunitat calé per a “la societat en general i per a la nostra ciutat en particular”


 

Elx ha commemorat el Dia Internacional del Poble Gitano amb un acte institucional al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, al qual han acudit nombrosos representants de la comunitat calé il·licitana i ha comptat amb les intervencions de l’alcalde, Carlos González, i del regidor d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, que han estat acompanyats pels portaveus de la corporació municipal.

“En jornades com la de hui, visibilitzem la importància històrica del poble gitano per a la societat en general i per a la nostra ciutat en particular”, ha manifestat González, que ha reafirmat la seua aposta per un municipi divers i inclusiu; una data, ha destacat, que convida a reflexionar sobre “el present i el futur de les necessitats, els problemes i els reptes de la comunitat gitana”. L’alcalde ha mostrat el seu reconeixement a “una identitat cultural i a una història que ja és part d’Elx”; un passat, ha lamentat, “marcat pel rebuig i la discriminació”, i agraeix a les entitats en el si del col·lectiu el treball continu “per la igualtat d’oportunitats i per bandejar estereotips i prejudicis”.

En l’esdeveniment, que ha arrancat a les 12.00 hores del migdia, els estudiants de secundària Saray i Santiago Cortés han llegit el manifest en el qual s’han evocat els inicis de l’efemèride, el I Congrés Romaní/Gitano de 1971 celebrat a Londres, on l’ètnia va adoptar un himne i una bandera comuna. Igualment, s’han reivindicat les aportacions romanís a la societat i instat a les autoritats a acabar amb la desigualtat i l’exclusió que encara pateixen a nivell mundial.

“Falta abordar la qüestió gitana des d’una perspectiva integral de drets, de ciutadania i de reconeixement de la nostra identitat cultural”, ha assegurat la jove; mentre que Santiago Cortés, per la seua part, ha sol·licitat proactivitat institucional per a abordar polítiques que protegisquen i garantisquen les minories i grups socialment exclosos l’accés a recursos dignes.

Igualment, s’han visualitzat dos espots de ‘La veu gitana’, la campanya contra l’antigitanisme empresa per la Generalitat Valenciana; amén d’interpretar-se en directe el ‘Gelem Gelem’ per part del duo musical Suspiros de Arte, que ha segut el moment més emotiu juntament amb la Cerimònia del Riu. Aquesta ceremònia ha transcorregut al Vinalopó amb totes les mesures higienicosanitàries pertinents, en un ritu, el de llançar pètals a l’aigua, que simbolitza l’adaptabilitat i la trajectòria del col·lectiu des dels seus orígens panjabís, a més de servir com a record a les víctimes gitanes de l’holocaust i d’aquells familiars que ja no estan.

Valera ha clausurat la jornada de convivència agraint a les associacions gitanes l’esforç organitzatiu, i ha instat a continuar lluitant, tots junts, “per una igualtat real i efectiva que materialitze la integració social de diferents cultures a la nostra ciutat”. En el cas del col·lectiu calé, per a “erradicar el antigitanisme” i aconseguir la seua plena inclusió “des de la celebració de la diversitat i el respecte”, en el marc de la labor que realitza la Comissió Local del Poble Gitano.

En l’acte central de l’efemèride, que ha tingut lloc al Centre de Congressos, s’ha llegit un manifest i s’ha interpretat en directe l’himne ‘Gelem Gelem’

Al marge de l’activitat en la seu congressual i en el llit, el Molí del Real s’il·luminarà aquesta nit amb els colors verd i blau de la bandera gitana, que encarnen el camp i el cel; la mateixa ensenya que onejarà en el masteler del Passeig de l’Estació fins al dijous 15.

Es té constància de la presència de la comunitat gitana a Elx des de 1717. Ja, en el segle XX, la localitat es va convertir en pionera a nivell regional a l’ésser la primera, en 1991, a commemorar el 8 d’abril.