L’alcalde d’Elx i la consellera d’Agricultura recolzen a Madrid els regants en defensa del transvasament del Tajo-Segura

L’alcalde d’Elx i la consellera d’Agricultura recolzen a Madrid els regants en defensa del transvasament del Tajo-Segura

Carlos González assegura que el transvasament és “irrenunciable” en ser un motor econòmic i d’ocupació per a la província
La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, afirma que a la Comunitat Valenciana es fa “un ús racional de l’aigua”


Els agricultors llevantins alcen les seues veus a Madrid davant la decisió del Ministeri de Transició Ecològica de reduir de 38 a 27 hectòmetres cúbics per any l’aigua del Tajo-Segura, per la qual cosa s’han concentrat aquest matí a les portes de la seu ministerial en defensa d’un transvasament que és vital per a l’activitat agrícola a la Comunitat Valenciana, a la província d’Alacant i a comarques com la del Baix Vinalopó. L’alcalde d’Elx, Carlos González; la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà; i el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes; juntament amb altres alcaldes de la Comunitat, han acompanyat els regants a Madrid per a reivindicar l’aigua del Tajo-Segura.

“Venim a defensar el transvasament i a donar suport als regants del Camp d’Elx en les seues reivindicacions, perquè el Tajo-Segura és essencial per als nostres cultius i és un motor de riquesa i d’ocupació per a tota la província”, ha expressat González, que ha subratllat la importància d’estar en la jornada de hui a Madrid al costat dels agricultors, i ha reiterat que, per a Elx, “el transvasament és completament irrenunciable”.

Mollà, per la seua part, ha recalcat que les pròximes setmanes seran “essencials” en la pervivència del Tajo-Segura. “Consistoris com el d’Elx i el Consell estem amb els regants davant una causa justa, perquè s’està fent un ús racional de cada gota del transvasament, la necessitat del qual respon no sols al proveïment humà, que també, sinó a una activitat estratègica de la nostra terra, l’agricultura, que igualment ho és per al conjunt d’Espanya i d’Europa”, ha manifestat la consellera. A més, ha valorat com a “immerescuda” la retallada del cabal quan, durant el confinament, “van estar a l’altura subministrat aliments a la Comunitat Valenciana i a la resta del país i del continent”. Ha fet una crida als acords i al diàleg, però ha matisat“hem de ser escoltats i respectats”.

El president de Regs de Llevant, Javier Berenguer, que ha encapçalat l’expedició il·licitana en la protesta, ha explicat que ningú del Ministeri els ha rebut, i que la Subdelegació de Govern en la capital ha posat traves com bloquejar quasi tots els camions de la caravana que l’organització pretenia portar d’IFEMA al Ministeri. “Som ací, una vegada més, per a mostrar al Ministeri el nostre desacord amb aquest canvi de regles i amb l’augment dels cabals ecològics”, ha subratllat, i recorda que, prèviament, “ens hem concentrat a ajuntaments, subdelegacions i delegacions de Govern per a insistir en la nostra posició contrària”.

Berenguer ha advertit: “Si hui ens ignoren, prendrem mesures de major contundència”. I és que, des que Transició Ecològica anunciara la intenció de reduir l’aigua a transvasar, les mobilitzacions s’han succeït. També des de les institucions, perquè l’Ajuntament d’Elx i la Generalitat Valenciana han donat suport a les demandes dels regants durant tot aquest temps, amb declaracions que aclarien la posició de les dues administracions. L’última acció empresa pel consistori il·licità, juntament amb els de Santa Pola i Crevillent, va ser dijous passat en el Saló de Plens, amb la signatura de l’anomenada ‘Declaració del Baix Vinalopó en defensa del transvasament Tajo-Segura’.