Cooperació al Desenvolupament presenta ‘Vengo de las olas’, el documental sobre una de les famílies refugiades supervivents de l’Aquarius

Cooperació al Desenvolupament presenta ‘Vengo de las olas’, el documental sobre una de les famílies refugiades supervivents de l’Aquarius

La peça audiovisual patrocinada per l’Ajuntament d’Elx, realitzada de manera intimista pel jove il·licità Sergio Jaén, s’estrena dimecres que ve, 16 de juny, als Cinemes ABC


El jove il·licità, Sergio Jaén, ha plasmat el drama dels refugiats al Mediterrani de manera intimista a través d’un curtmetratge documental de vint minuts que està collint el favor de crítica i públic en nombrosos festivals internacionals. ‘Vengo de las olas’, el títol de la peça audiovisual patrocinada per la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament de l’Ajuntament d’Elx, s’enfoca en la història personal d’una d’aquestes famílies que, a la recerca d’oportunitats, va abandonar la seua Líbia natal per a embarcar-se en l’Aquarius, el navili amb 629 migrants que va protagonitzar l’actualitat l’estiu de 2018 i al qual Espanya va rebre en el port de València, quan en altres nacions europees com Itàlia els van prohibir desembarcar.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament, Mariola Galiana, acompanyada de Jaén per videoconferència, de la presidenta de la Plataforma d’Ajuda a Persones Refugiades, Joaquina Agulló, i de la mateixa família protagonista —integrada per Abdelali Dahrabou i Meryem Hamdi, i la filla xicoteta de tots dos, Miral Dahrabou—, ara resident a Elx, ha presentat aquest matí el documental a la Sala del Consell.

“Aquest documental posa de manifest la catàstrofe humanitària que es continua vivint, hui dia, al Mediterrani”, ha emfatitzat la regidora, que ha lloat el treball de Jaén “en acostar-nos a una dramàtica realitat”.

També ha manifestat que s’emmarca en la línia d’actuació de la Regidoria “de conscienciar i de sensibilitzar els il·licitans i les il·licitanes respecte a les situacions que enfronten les persones obligades a abandonar els seus països”, la qual va alineada amb els ODS de l’Agenda 2030. “El nostre objectiu com a Ajuntament”, ha continuat la responsable municipal, “és contribuir a la lluita contra la pobresa extrema, la defensa dels drets humans i la dignitat de les persones per a no deixar ningú arrere, premissa fonamental de l’Agenda 2030 de l’ONU”.

Per la seua part, el director, que s’ha mostrat il·lusionat per estrenar ‘Vengo de las olas’ a la seua ciutat, ha explicat que li va arribar la inspiració en llegir un article sobre l’Aquarius. “Se’m va encongir l’ànima, i vaig voler fer alguna cosa per a visibilitzar aquestes persones”. Jaén ha lamentat la “immunització” experimentada per la societat davant aquesta problemàtica, d’ací el seu desig de reflectir-la “de manera diferent”. Agulló, per la seua part, ha subratllat el documental com a homenatge a la “valentia, al coratge i a les ganes de viure millor” dels refugiats, i ha donat les gràcies a la Regidoria, a Jaén i, especialment, a la família protagonista “per ensenyar-nos la vostra vida”.

Finalment, Abdelali Dahrabou, cap de la família, ha volgut prendre la paraula i donar les gràcies als presents per aquest projecte, i a Elx i a Espanya per la solidaritat demostrada amb ell, amb la seua esposa i amb la seua filla.

L’estrena a Elx de ‘Vengo de las olas’, que comptarà amb un posterior cine fòrum moderat pel periodista Emilio Martínez, i en el qual intervindran Galiana, Jaén, Abdelali Dahrabou i Agulló, serà el dimecres, 16 de juny, a les 20.30 hores a les sales ABC del Centre Comercial l’Aljub.