El Ple aprova instar el Consell a declarar el betlemisme com a Bé d’Interés Cultural

El Ple aprova instar el Consell a declarar el betlemisme com a Bé d’Interés Cultural

Els grups polítics reconeixen el valor cultural de la manifestació del folklore nadalenc i donen suport a la seua candidatura com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco


La Corporació Municipal ha procedit a la votació de dues Declaracions Institucionals en el Ple Ordinari de juny. La primera d’aquestes, aprovada per unanimitat, encaminada a reconéixer el valor del betlemisme com a part de la cultura il·licitana i valenciana i instar la Generalitat a reconéixer-lo com a Bé d’Interés Cultural (BIC) i donar suport a la reivindicació perquè aquesta manifestació del folklore nadalenc siga candidat a ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

La segona Declaració, que no ha prosperat per la negativa del Grup VOX, tractava de mostrar l’oposició del Ple a tota classe de violència contra menors d’edat i a reforçar l’atenció social de xiquets i xiquetes mitjançant la prevenció, formació i els recursos necessaris per a lluitar contra el maltractament des de totes les institucions en general i des del Consistori il·licità en particular, sempre en col·laboració amb els progenitors, mestres i orientadors.

En un altre ordre de coses, la moció dels populars relativa a instar el Govern d’Espanya a no concedir l’indult als presos del procés —amb l’addenda de VOX per a condemnar la decisió de l’Executiu— ha sigut rebutjada perquè no comptava amb els vots dels grups que ostenten la majoria plenària. El mateix resultat ha obtingut la moció del Grup Popular sobre la creació un Pla de Protecció Integral del litoral.

La totalitat dels regidors aproven incloure en el Pla Director de Turisme la creació d’una estratègia per a atraure a Elx visitants relacionats amb la pràctica esportiva

Tampoc ha tirat avant la proposta del Grup VOX d’incloure Elx en la candidatura a Ciutat Creativa de la Gastronomia de la Unesco, atesa la negativa a incorporar l’esmena socialista de crear una taula de treball consensuada amb hostalers i col·lectius susceptibles d’implicació. Per contra, la moció del Grup VOX esmenada pels populars de sol·licitar al Consell l’elaboració d’un protocol de detecció i actuació davant el maltractament a les persones ancianes amb lleis específiques ha prosperat per unanimitat.

Així mateix, el Ple ha donat llum verda a la moció del Grup Compromís relativa a la petició al Govern d’Espanya d’una auditoria dels comptes de la Seguretat Social per a quantificar les despeses impròpies a càrrec de les cotitzacions socials, amb les abstencions dels grups Popular i VOX. Per part seua, el regidor no adscrit, Eduardo GarcíaOntiveros, ha vist recolzada la seua proposició per unanimitat de creació d’una estratègia, dins del Pla Director de Turisme, per a atraure a Elx visitants relacionats amb la pràctica esportiva.

Continuant amb el relatiu a l’activitat física, el Ple ha donat suport a la iniciativa del Grup Socialista a acordar unànimement sol·licitar a la Generalitat el desenvolupament de programes de prescripció de l’exercici físic, amb supervisió i dinamització comunitària, des del sistema sanitari. I, el Grup Ciutadans, ha presentat una proposta per al foment de l’ús de la bicicleta urbana, que ha obtingut el suport plenari gràcies als vots de socialistes, Compromís, populars i de l’edil no adscrit. Igualment, s’ha admés per unanimitat la petició de Ciutadans amb la finalitat d’actualitzar els estacionaments existents en la localitat per a persones amb mobilitat reduïda.

Fora de l’ordre del dia, el Grup Popular ha presentat dues mocions in voce, sobre la situació del teatre de marionetes La Carreta i l’habitual trasllat estival d’una de les dues bases del SAMU a Elx a Santa Pola, que no s’han debatut per no ser considerades d’urgència pels grups majoritaris del Ple.