Elx participa en un fòrum que analitza el paper de les ciutats en la reconstrucció des de la perspectiva de la salut pública

Elx participa en un fòrum que analitza el paper de les ciutats en la reconstrucció des de la perspectiva de la salut pública

La regidora Mariola Galiana advoca pel disseny de noves polítiques públiques a l’àmbit municipal per a dotar de més autonomia les corporacions locals quant a competències sanitàries


La regidora de Sanitat, Mariola Galiana, ha participat al migdia en la trobada en línia ‘Governs locals i salut: un marc per a la reconstrucció’ organitzada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies(FEMP). Inaugurat per la ministra Carolina Darias i el president de l’entitat i alcalde de Vigo, Abel Caballero, els representants de les localitats membres de FEMP han tingut l’ocasió d’analitzar el futur de les polítiques sanitàries en l’àmbit municipal i el paper de les anomenades “ciutats saludables”, en un període de nous paradigmes i oportunitats per al benestar de la ciutadania.

“Ha sigut un esdeveniment molt enriquidor en el qual ha quedat palés, de nou, el rol fonamental de les corporacions locals en la reconstrucció social després de la Covid-19; en aquest cas, precisament, des del punt de vista sanitari”, ha valorat Galiana. A més, també ha explicat que en la jornada s’ha abordat la necessitat de treballar conjuntament “per a dotar de més autonomia els ajuntaments quant a competències sanitàries en el disseny de noves polítiques públiques en l’àmbit municipal que així ho permeten”.

La trobada en línia organitzada per la FEMP ha comptat amb les intervencions de la ministra Carolina Darias, del president de l’entitat, Abel Caballero, i del de la RECS, Daniel de la Rosa

A més de les intervencions de la ministra i de Caballero, el president de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS) i alcalde de Burgos, Daniel de la Rosa, el de Villanueva de la Cañada, Luis Partida, i el de Rivas Vaciamadrid, Pedro del Cura, han protagonitzat una taula redona sobre els desafiaments que el municipalisme haurà d’afrontar a partir d’ara i de les qüestions pendents que s’hauran de reivindicar en matèria sanitària, en un moment en el qual les vacunes anticovid estan demostrant la seua eficàcia i la pressió assistencial ha disminuït dràsticament.

La Comunitat Valenciana és el territori amb menor incidència acumulada d’Europa juntament amb Malta, ha recordat Galiana.

La regidora de Sanitat de l’Ajuntament il·licità, població que pertany a la RECS, ja va proposar el passat 7 d’abril, en l’acte institucional del Dia Mundial de la Salut, la posada en marxa del pacte d’Estat en sanitat amb representació dels col·lectius de professionals i de pacients, tal com recull la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica, i la implementació del Marc Estratègic per a l’Atenció Primària i Comunitària. En aquesta ocasió també va fer una crida a desplegar els mecanismes de coordinació contemplats en la Llei General de la Salut Pública de 2021, i va exhortar a “garantir l’equitat i la cohesió entre la població per a assegurar el criteri d’igualtat en l’accés als recursos sanitaris”.