Elx se suma a la campanya “Tortugues al Mediterrani” de la Fundació Oceanogràfic per a la preservació de la tortuga careta

Elx se suma a la campanya “Tortugues al Mediterrani” de la Fundació Oceanogràfic per a la preservació de la tortuga careta

La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, destaca que “aquesta iniciativa té com a objectiu recordar als banyistes i als viatgers, a través de cartelleria que es col·locarà en diverses zones del municipi, la presència d’aquesta espècie en les costes


L’Ajuntament d’Elx s’ha sumat a la campanya “Tortugues al Mediterrani”, impulsada per la Fundació Oceanogràfic amb motiu del Dia Mundial de la Tortuga Marina. Una acció en la qual participen més de 55 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, i altres de Múrcia i de les Illes Balears, amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, FGV, Emergències 112, Universitat de València, Paradores i Global Omnium.

Segons ha destacat la regidora de Medi Ambient, Esther Díez, “aquesta iniciativa té com a objectiu recordar als banyistes i als viatgers la presència de la tortuga careta en les costes del Mediterrani a través de cartelleria que es col·locarà en diverses zones del municipi”.

L’edil ha recordat que a l’estiu és la temporada que es produeix la nidificació, és a dir l’acostament a la platja de les femelles per a depositar els seus ous en els punts que consideren adequats. Pel que Díez ha destacat que és fonamental que no siguen molestades i ha assenyalat que “en cas de produir-se un albirament, el més convenient i eficaç és telefonar al 112, amb el qual s’activa la Xarxa d’Encallaments, composta per la Universitat de València, la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica i la mateixa Fundació Oceanogràfic”.

En la presentació de la campanya, que es va desenvolupar el dimecres a València, van participar la consellera, Mireia Mollà, el vicealcalde de València, Sergi Campillo, el director del Parador del Saler, Francisco Contreras, i el director d’Operacions Zoològiques de l’Oceanogràfic i investigador, Daniel García-Párraga, que ha explicat la labor de la Fundació Oceanogràfic amb les tortugues en els àmbits divulgatiu, formatiu i d’investigació, i la seua transcendència per al món marí.

En cas de produir-se un albirament, el més convenient i eficaç és telefonar al 112, amb el qual s’activa la Xarxa d’Encallaments, composta per la Universitat de València, Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica
Neteja de platja i solta de dues tortugues

Com és habitual en els actes organitzats per la Fundació Oceanogràfic, després de la presentació de la campanya en els salons del Parador del Saler tots els participants i membres de la pròpia fundació van procedir a la neteja d’un xicotet sector de la platja de la Devesa per a posar, una vegada més, de manifest la necessitat de cuidar les arenes de les platges i mostrar com s’embruten a base de gestos incívics i fins i tot, amb fems procedents de l’interior, principalment de plàstics.

Igualment, i amb idèntic objectiu divulgatiu i de conscienciació, es va procedir a soltar dues de les tortugues que s’han recuperat en l’àrea de Conservació i Recuperació d’Animals Marins, coneguda com l’ARCA de la Mar, que es dedica a protegir espècies la vida de les quals està amenaçada per diverses causes com la contaminació, la degradació o pèrdua dels seus hàbitats o les accions derivades de les activitats humanes, entre altres.