La lectura del manifest pel Dia Mundial del Refugiat reitera el compromís de l’Ajuntament d’Elx amb les persones desplaçades forçosament

La lectura del manifest pel Dia Mundial del Refugiat reitera el compromís de l’Ajuntament d’Elx amb les persones desplaçades forçosament

El Saló de Plens acull l’acte en una setmana reivindicativa en el qual la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament ha organitzat una programació especial per a visibilitzar i conscienciar sobre aquesta problemàtica que encara persisteix en el nostre planeta


En ple segle XXI, encara existeixen persones que han d’abandonar les seues llars a causa de persecucions, conflictes bèl·lics, fam o altres circumstàncies calamitoses. Segons les últimes dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), els desplaçats sumen una xifra total de 79,5 milions globalment. D’ells, només 26 milions posseeixen la condició de refugiats, dels quals, més de la meitat, són menors de 18 anys.

Davant xifres tan alarmants, l’Ajuntament d’Elx, institució compromesa amb els drets humans i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU, continua treballant per a erigir les polítiques, en la mesura que siga possible, que facen del nostre un municipi més inclusiu, divers, tolerant i informat i sensibilitzat davant les problemàtiques que assoten la societat.

És per això que aquesta setmana, amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats, diumenge que ve, 20 de juny, la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament ha articulat una programació d’activitats entorn de l’efemèride, l’objectiu principal de la qual és remoure consciències i denunciar la penosa situació dels qui no poden fer-ho. En l’esdeveniment central, que ha tingut lloc hui al migdia en el Saló de Plens, s’ha llegit un manifest davant membres de l’Equip de Govern, de la Corporació Municipal i representants d’entitats del tercer sector de la comarca.

Així doncs, la lectura ha començat amb la presidenta de l’Associació d’Ajuda al Poble Sahrauí, Ángela Carrillo, que ha recordat que “cada dos segons, una persona es veu obligada a deixar la seua llar per circumstàncies involuntàries i que posen en perill la supervivència”. Per tal motiu ha reivindicat l’article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans, “una premissa que no hem d’oblidar”, i el Pacte Mundial sobre les Persones Refugiades aprovat en 2018 per l’ONU, i que manifesta “la voluntat perquè junts enfortim la cooperació i la solidaritat amb els qui han hagut de marxar-se forçosament dels seus llocs d’origen”, i ha sol·licitat “el compromís de les administracions per a oferir una resposta solidària a les necessitats bàsiques dels refugiats”.

Maribel Hernández, responsable d’Amnistia Internacional Elx, ha prosseguit amb la denúncia que la crisi dels refugiats està “cada vegada més deshumanitzada”, i que, desgraciadament, “no tots, amb la finalitat de salvar la seua vida o buscar un futur millor lliure de violència aconsegueixen arribar al seu destí, i molt menys troben la protecció que se’ls hauria d’oferir”. Igualment, ha destacat que “el nombre de refugiats ha crescut de manera significativa per raons diverses i complexes”, i que no sols han de fer front als perills del viatge a un país segur, sinó “altres amenaces en forma de racisme, xenofòbia i discriminació”, especialment de col·lectius en major situació de vulnerabilitat com dones i xiquetes, “exposades a violència i explotació sexual”.

Finalment, ha pres la paraula Fátima Fousem, refugiada siriana resident a Elx i membre de la Plataforma Ajuda a Refugiats que, amb el seu testimoniatge, ha emocionat els assistents. Ella i la seua família van haver d’abandonar Alep en 2012 per les hostilitats, i després d’un llarg periple, per fi en 2017 el Govern els va autoritzar a establir-se a Elx. “Gràcies a les ONG i a l’Ajuntament d’Elx, som persones refugiades però ara també il·licitanes”.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament, Mariola Galiana, i el regidor de Polítiques Inclusives, Mariano Valera, han agraït a les intervinents i a les oenegés integrants del Consell de Cooperació Internacional així com del Consell Social d’Integració la seua presència en un acte commemoratiu que, segons Valera, “forma part de la identitat il·licitana en ser la nostra una societat d’acolliment”, i ha promés que l’Equip de Govern perseverarà “en el desenvolupament d’estratègies per a fer un municipi més just i igualitari”.

Galiana, per part seua, ha explicat que, amb aquesta cita, “l’Ajuntament pretén contribuir a la generació de consciències crítiques en la lluita contra la necessitat extrema, la defensa de la dignitat de les persones per a així no deixar ningú arrere” i obrir els ulls a la ciutadania “davant la dramàtica realitat a la qual molts donen l’esquena”. La tinenta d’alcalde ha continuat i ha subratllat “la importància de visibilitzar l’angoixant situació a la qual s’enfronten milions en tot el planeta, d’injustícia i vulneració de drets per haver nascut en països en guerra, empobrits o on es discrimina pel color de pell”.

Les activitats lligades al Dia Mundial dels Refugiats en la jornada de hui no culminen amb la lectura del manifest. Aquesta vesprada a les sales ABC del Centre Comercial l’Aljub, a les 20.30 hores, es projectarà el curtmetratge documental —amb posterior cinema fòrum— de ‘Vengo de las olas’, rodat per l’il·licità Sergio Jaén i que relata de manera intimista la història d’una família que va arribar al nostre país en el vaixell Aquarius, i que actualment resideix feliçment a Elx.